Uusi hoitajamitoitus tarkoittaa tuhansia uusia työpaikkoja – alan opiskelijoilla aiheellinen huoli: "Sairaanhoitajan palkalla ei hirveän pitkälle pääse"

2:21img
Julkaistu 06.02.2020 14:00
Toimittajan kuva
Leo Jaakkonen

leo.jaakkonen@mtv.fi

Hallitus pääsi aiemmin tällä viikolla sopuun vanhuspalveluiden hoitajamitoituksesta. Lakiesitys annetaan eduskunnalle torstaina.

Hoitajamitoitus tulee voimaan aiemmin aiotussa laajuudessa eli kymmentä vanhusta kohti on seitsemän hoitajaa. Nykyinen suositus hoitajamitoituksesta on 0,5 hoitajaa vanhusta kohden.

Metropolia-ammattikorkeakoulun terveys- ja hoitoalan opiskelijat ry:ssä (TXO ry) ollaan tyytyväisiä hallituksen esitykseen.

– Ehkä (muutos) kannustaa siihen, että tälle alalle haetaan oikeasti töihinkin valmistumisen jälkeen, TXO:n hallituksen jäsen Anu Toljamo sanoo.

Jaksaminen koetuksella

Toljamo sanoo, että hoitoala on monelle kutsumusammatti. Vaikka työ olisi kuinka mieluisaa, monella jaksaminen kuitenkin loppuu, kun resurssit ovat niin tiukilla.

TXO:n puheenjohtaja Markus Kutvonen toivoo työn rasittavuuden vähenemisen pienentävän myös alalta lähtevien työntekijöiden määrää.

Lue myös: Sitovan hoitajamitoituksen rahoitus puhuttaa – "Toivottavasti rahoja ei oteta kelakorvauksista"

Opiskelijoiden osalta konkreettinen muutos näkyy AMK-harjoittelussa tapahtuvassa opiskelijan ohjeuksessa, joka toteutuu paremmin hoitajamäärän lisääntyessä.

Mistä uudet työntekijät?

Hoitajamitoituksen kasvaminen tarkoittaa uusia työpaikkoja alalle. Tarvetta voi olla jopa tuhansille uusille työntekijöille.

Mistä heidät kaikki saadaan?

– Se on hyvä kysymys. Meidän alamme pitäisi saada houkuttelevammaksi, Toljamo toetaa.

Sekä Toljamo että Kutvonen muistuttavat, että myös palkan täytyy olla riittävä, jotta työntekijät saadaan jäämään hoitoalalle.

– Palkan riittäminen elämiseen on tärkeää. Varsinkin Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla eläminen on todella kallista, eikä sairaanhoitajan palkalla hirveän pitkälle pääse, Kutvonen sanoo.

Lue myös: HS: Hallitus suunnittelee hoitajamitoituksen rahoittamista yksityisen terveydenhuollon Kela-korvauksia leikkaamalla

Tuoreimmat aiheesta

Vanhustenhoito