Uusi ilmiö petosrikollisuudessa yleistyy: Suomeen perustetaan yrityksiä vain rikostehtailua varten – "Sitten kaikki maksut jäävät pystyyn"

2:04img
Julkaistu 12.03.2018 06:15
Toimittajan kuva
Janne Puumalainen

janne.puumalainen@mtv.fi

@puumajanne

Viime vuosina erilaiset yritysten nimissä tehtävät petokset ovat lisääntyneet. Uusin ilmiö petoksissa on yritysten perustaminen vain rikostarkoituksissa, kertoo rikoskomisario Hannu Kortelainen Helsingin poliisista.

Yrityksen nimissä tehtävissä tilauspetoksissa rikolliset tilaavat luotolla yritykselle suuria määriä usein esimerkiksi puhelimia, tietokoneita ja sähkötyökaluja. Hannu Kortelaisen tiedossa on myös tapauksia, joissa rikolliset ovat saaneet tilattua henkilöauton.

– Jopa henkilöautoja käydään ostamassa yrityksen nimissä ja sitten kaikki maksut jäävät pystyyn, Kortelainen kertoo.

Tilauspetoksissa uusin tapa on yrityksen perustaminen pelkästään rikostehtailua varten. Yritysten toimihenkilöksi merkitään bulvaani, jolla ei ole rikosrekisteriä Suomessa.

– Tämä on varsinkin virolaisrikollisten suosima tekotapa, Kortelainen sanoo.

Jossain tapauksissa bulvaaneja on tullut myös Ruotsista. Tavaroiden ostamisen jälkeen bulvaanit palaavat takaisin kotimaahansa ennen kuin laskujen maksamattomuus huomataan.

Erilaisia tapoja

Jo aiemmin yleistynyt tekotapa on, että rikolliset teeskentelevät olevansa jonkin yrityksen edustajia. Yritysrekisteriin on saatettu tehdä tekaistuja ilmoituksia muutoksista yrityksen omistajatietoihin tai toimielimiin, ja siten joku rikollisporukasta on saatu näyttämään suomalaisyrityksen edustajalta.

Rikolliset saattavat myös ostaa "saattohoitovaiheessa" olevan suomalaisyrityksen tarkoituksiaan varten.

– Yrityksellä ei välttämättä ole ollut toimintaa pitkään aikaan ja joku haluaa myydä sen. Rikollisporukka ostaa sen ja yrityksen nimissä aletaan tehdä niin paljon hallaa kuin ehditään, Kortelainen kuvailee.

Viime vuonna kymmeniä tapauksia

Kortelaisen mukaan yritysten nimissä tehtävät petokset alkoivat yleistyä toissa vuonna. Määrällisesti ne ovat kuitenkin harvinaisia kaikkien tilauspetosten joukossa. Viime vuonna tapauksia ilmeni kymmeniä.

– Syksyllä oli isompi rypäs, kun yhteen asianomistajayritykseen kohdistettiin tilauksia eri nimillä. Noin kymmenen eri firmaa tilasi samasta kohdeyrityksestä omaisuutta ja epäillään, että nämä ovat kaikki samojen rikollisten tekemiä, Kortelainen sanoo.

Moni petosten tekijöistä on virolaisia. Kaikista tapauksista ei Kortelaisen voida olla varmoja, ovatko tekijät esiintyneet omilla nimillään. Rikoshyödystä osa menee bulvaanille ja osa järjestelevälle taholle, eli usein järjestäytyneen rikollisuuden ryhmälle.

Jonkun verran tekijöitä on jäänyt myös kiinni, mutta se ei ole tuntunut rikollisjengejä haittaavan.

– Sillä ei ole heille niin väliä, jos joku saa pienen rikostuomion. Kyllä tekijöitä riittää, kun heitä tuodaan aina uusia ja uusia. Yhtä rikoksen tekijää se ei paljoa rasita, vaikka tuomio tulisikin, Kortelainen sanoo.

Taustojen tarkistaminen tärkeää

Tuotteita luotolla myyneille yrityksille on maksamattomista tuotteista koitunut tuhansien, joskus jopa kymmenien tuhansien eurojen tappioita.

– Tappiot riippuvat siitä, miten suuren luottorajan tekijät ovat saaneet neuvoteltua ja miten aikaisessa vaiheessa uhriyrityksessä herätään.

Kortelainen suosittelee tuotteita myyville yrityksille varovaisuutta luottoa myöntäessään, jos yrityksen taustat herättävät epäilyksiä.

– Olipa kyseessä sitten yrityksen nimissä sähköpostitse tai valtakirjalla tehty tilaus, niin olisi hyvä kaivaa yrityksen oikea puhelinnumero ja varmistaa sieltä, onko tilaus ihan okei.

Haasteita tuottavat Kortelaisen mukaan varsinkin vain rikoksen tekoa varten perustetut yritykset. Siksi yrityksen taustoja on hyvä selvitellä, jos epäilykset heräävät.

– Milloin yritys on perustettu, onko yrityksen omistajissa tai hallintoelimissä muutoksia lähiaikoina? Se antaa viitteitä siitä, miten pitkäikäinen tai vakavarainen pitkäikäinen yritys on, Kortelainen sanoo.

Yhteystietona rikolliset käyttävät Kortelaisen mukaan lähes aina prepaid-liittymiä. Kortelainen neuvookin tarkastamaan puhelinliittymän taustat numerotiedustelusta.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos