Näin järjestäytynyt rikollisuus käyttää yrityksiä hämäriin puuhiinsa: "Nämä merkit ovat elokuvistakin tuttuja, mutta ihmiset eivät reagoi niihin"

9:00img
Murharyhmä tiukentaisi ampuma-aserikosten rangaistuksia. Minkä takia? Katso keskustelu videolta.
Julkaistu 15.11.2022 17:41(Päivitetty 16.11.2022 16:33)

MTV UUTISET–KAUPPALEHTI

Järjestäytynyt rikollisuus tarvitsee väistämättä liiketoimintaa, sanoo KRP:n rikoskomisario Antti Hyyryläinen. Esimerkiksi Jengit tarvitsevat yrityksiä. Viime aikoina valokeilassa on ollut myös Veijo Votkinin lihatukku.

Legendaarisen Lihatukku Veijo Votkinin teettämillä urakoilla uskotaan olevan yhteys järjestäytyneen rikollisuuteen. Aluehallintovirasto on teettänyt erityistilintarkastuksen, joka kohdistui Veijo Votkin Oy:n ja kiinteistöyhtiöön, jonka osakas lihatukku on.

Tilintarkastuksen mukaan näyttää siltä, että Veijo Votkin Oy:n tilaamilla rakennusurakoilla rahoitettiin Helvetin enkelin jäsenen ja tämän ympärillä toimivan ryhmän toimintaa.

Lihatukku Veijo Votkin kiistää epäilyt.

”Noudatamme aina lakia ja hyvää liiketapaa. Selvitämme kyseisen raportin sisältöä ja sen asianmukaisuutta yhdessä patentti- ja rekisterihallituksen alaisen Tilintarkastuslautakunnan kanssa”, sanoo toimitusjohtaja Asmo Votkin.

– Järjestäytyneeseen rikollisuuteen pätee kolme k:ta: kasvaa, kovenee ja kansainvälistyy, KRP:n rikoskomisario Antti Hyyryläinen summaa.

Hän on johtaa Exit-toimintaa, jossa ammattirikollisia autetaan irtautumaan alamaailmasta. Hän ei tässä artikkelissa kommentoi mitään yksittäistä tapausta.

– Järjestäytynyt rikollisuus tarvitsee väistämättä liiketoimintaa. Rikolliset saavat huumekaupasta tuloja. Sitä kautta syntyy myös velkasuhteita ja perintää. Nämä rahat täytyy pestä. Sehän ei hirveästi auta, jos kotona on 300 000 euroa käteistä sängyn alla. Kiinniottojen yhteydessä poliisi löytää usein suuriakin määriä käteistä.

– Jos rikollisporukassa on mukana 50 tyyppiä, ja jokaisen kautta tulee 4 000 euroa, niin aika iso summa siitä tulee.

Lue myös: Murharyhmä on huolissaan rikollisten kantamista laittomista aseista: "Siitä pitäisi tulla ehdotonta vankeutta – ei vain sakkoja tai ehdollista"

Järjestäytynyt rikollisuus on mukana erityisesti rakennusbisneksessä. Tähän on yksinkertainen syy.

– Aika moni heistä on käynyt ammattikoulun ja ovat esimerkiksi putkimiehiä ja kirvesmiehiä. Heillä on usein tämän alan yrityksiä tai ovat töissä alan yrityksessä.

Värikkäitä keinoja

Jengit pääsevät mukaan urakoihin, jotka ovat usein arvokkaita korjausrakennushankkeita, kahta reittiä.

– Rakennuspuolella tiedetään useita yrityksiä, joiden taustalla on jengiläisiä. Kun tällainen yritys tulee mukaan tarjouskilpailuun, niin muut firmat helposti väistyvät. Jengiläiset voivat kävellä työmaan kahvitilaan ja sanoa, että teidän kannattaa nyt luopua tästä hommasta. Usein ei tarvita edus uhkauksia. Pelkkä läsnäolo voi riittää.

Jengi voi myös käyttää lahjontaa tai yrityksessä voi olla mukana henkilö, joka kuuluu jengiin tai on lähellä sitä.

– Verkostoituminen on tärkeää laillisessa ja laittomassa liiketoiminnassa. Kyllähän sitä on nähty, että monet viihdemaailmasta tutut, koko perheen suosikit pyörivät rikollisten kanssa. On bileitä, naisia ja kokaiinia. Samalla tavalla rikolliset verkostoituvat yritysmaailman kanssa. Sitten päihteet saavat otteen ihmisistä. He huomaavat, että omat bisnekset ovat solmussa, rahaa on hävinnyt ja lopulta alkaa kiristäminen. Osana Exit -toimintaa olen nähnyt tai kuullut useita tuollaisia yrittäjien kohtaloita.

Rikollisuus perustuukin usein heikommassa asemassa olevan painostamiseen. Painostuksen kohteena voi myös olla oman jengin jäsen.

– Kun ihmiset tulevat jengiin, täytyy heidän usein perustaa yritys. Sitä käytetään kiristyksen välineenä. Jos tulokas ei tottele, käytetään hänen yritystään kupruihin. Näissä tapauksissa bulvaanille tulee tuomio ja maksettavaksi jää velkaa.

Hyöty valuu ylös

Rikoshyöty valuu usein järjestön yläportaille.

– Rivijäsenet eivät välttämättä tienaa hyvin, mutta kaikesta rikollisesta tulosta maksetaan jengille kymmenykset, ja ne kasaantuvat johtoportaalle, rikoskomisario Antti Hyyryläinen sanoo.

Jengit hyötyvät jäsenistä, joilla on tuloja. On paljon helpompi hävittää rikoksilla hankittua rahaa, jos on oikeitakin tuloja.

Hyyryläisen mukaan merkit järjestäytyneen rikollisuuden läsnäolosta voivat olla hyvin selkeitä: työmailla pyörii ihmisiä, joilla on jengin tunnuksia ja heitä saattaa näkyä myös neuvottelupöydissä. Työntekijä tai omistaja voi kuulua jengiin tai viettää aikaa jengiläisten seurassa.

– Nämä merkit ovat elokuvistakin tuttuja, mutta ihmiset eivät reagoi niihin. Ajatellaan, että eihän täällä meillä. Jos merkkejä on, kannattaa kääntyä poliisin puoleen. Rikollisuuden torjuntaan kuuluu myös neuvonta, vaikka mitään tutkittavaa ei olekaan.

Hän muistuttaa, että rikollisuuteen liittyy muunkinlaisia yrityksiä.

– Rikollisilla on kirjanpitäjiä ja lakimiehiä, jotka auttavat rahojen hävittämisessä. Joissakin tapauksissa rahat ovat siirtyneet kiinteistöihin Espanjassa tai jopa Dubaihin, jossa ne ovat EU:n ulosoton saavuttamattomissa.

Juttua muokattu 16.11. kello 16.33:  Lisätty Lihatukku Veijo Votkinin kommentti ja ilmaisu epäily muutettu muotoon ”uskotaan olevan.”

Lue lisää: Järjestäytynyt rikollisryhmä toi Suomeen suuria määriä erittäin vaarallisia huumausaineita – yksi tuomituista entinen oikeudenkäyntiavustaja

Tuoreimmat aiheesta

Järjestäytynyt rikollisuus