Verkkohuijarit höynäyttävät rahat ovelin keinoin – laihdutuspillerien ilmainen näytepakkaus voi tulla hyvinkin kalliiksi

Nettihuijaus
Julkaistu 19.11.2017 07:46
Toimittajan kuva
Janne Puumalainen

janne.puumalainen@mtv.fi

@puumajanne

Tilausansoja tehtailevia huijareita saadaan harvoin vastuuseen, koska huijarit toimivat ulkomailla. Pankkitunnusten kalastelusta on tapauksia tutkinnassa myös Suomessa, kertoo Hannu Kortelainen Helsingin poliisista.

Rikoskomisario Kortelaisen mukaan niin sanotut tilausansat ovat viime aikoina yleistyneet. Huijaus toimii useimmiten niin, että ihmiselle luvataan joko ilmaiseksi tai halvalla jokin tuote, esimerkikiksi laihdutuspillerien näytepakkaus.

Uhria pyydetään syöttämään luottokortin tiedot sivustolle. Samalla hän tulee sitoutuneeksi tilaamaan lisää tuotetta. Tai sitä mieltä ovat ainakin huijarit.

– Pienellä printillä on sitten jossain ehtojen viimeisellä sivulla, että tässä sitoudut johonkin kuukausijäsenyyteen, klubiin tai tilaukseen.

Tilaus poikki vain kuolettamalla kortti

Rahaa alkaa mennä kuukausittain tililtä ja aina sitä ei edes huomaa, jos kyseessä on pieni summa. Vaikka huijarisivustolla kerrottaisiin, että tilauksen saa katkeamaan olemalla yhteydessä asiakaspalveluun, se ei onnistu.

– Numerot eivät vastaa eikä sähköposteihin reagoida. Käytännössä veloituksen saa poikki vain kuolettamalla kortin, jonka numeron on antanut.

Uhri saattaa saada myös perintätoimiston kirjeitä, joissa uhataan perintätoimilla. Niissäkin on takana sama toimija.

– Herkimmät ja hätäisimmät lähtevät maksamaan, vaikka eivät oikeasti ole mitään tilausta tehneet. Summat ovat muutamasta kympistä muutamaan sataseen. Ja kun satunnaismaksajia on, kyllä tekijät varmaankin saa kerättyä ihan kovia summia, Kortelainen sanoo.

Suomessa tilausansojen rikosnimike olisi useimmiten markkinointirikos. Niitä ei kuitenkaan juuri tutkita tai saada selvitettyä, koska toimijat ovat ulkomailla. Toiminta välttämättä ole niissä maissa rikos tai maan poliisi ei toimi, jos yksittäiseltä ihmiseltä viedyt summat ovat pieniä.

– Tämän ovat varmaan myös konnat huomanneet, ja pitävät toiminnan sellaisena, että summat ovat pieniä.

Suomessa pankkitunnusten kalastelua

Suomen poliisi pystyy toimimaan verkkohuijauksissa lähinnä silloin, kun tili, jolle rahaa maksetaan, sijaitsee Suomessa. Silloin huijauksetkin ovat useimmiten erilaisia, kuten pankkitunnusten kalastelua.

Uhri voi esimerkiksi saada sähköpostin, jossa kerrotaan, että tämän pankkitili on vaarassa ja pyydetään kirjautumaan linkin kautta pankin verkkosivuille. Linkin takana on oikealta näyttävä sivusto, mutta se onkin huijari tekemä kopio.

Kun kirjautuessa uhri syöttää tunnuksensa, soittaa huijari muutaman tunnin päästä, ja esittää olevansa pankin työntekijä, joka pyytää tunnuslukutaulukosta numeroa. Näin uhri saattaa menettää suuriakin summia rahaa.

– Näitä on parasta aikaa tutkinnassakin. Useampia on mennyt syyteharkintaan ja ihmisiä on jäänyt kiinni. Jotkut uhrit ovat menettäneet yli satatuhatta euroa, Kortelainen kertoo.

Tekijöiden kiinnisaaminen ei aina ole helppoa.

– Toki yleensä puhutaan törkeästä maksumenettelyrikoksesta ja silloin on monenlaisia pakkokeinoja käytössä.

Yleensä tekijät pyrkivät saamaan bulvaanin, jolla on saman pankkiryhmän tili kuin uhrilla. Rahat ohjataan bulvaanin tilille ja nostetaan sieltä tekijälle, tai siirretään vielä eteenpäin uusien bulvaanien tileille.

– Kohtuullisen hyvin näitä on jäänyt kiinni, mutta on myös jäänyt pimeäksi, Kortelainen kertoo.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos