Maailman terveysjärjestö WHO on antanut uudelle, Etelä-Afrikassa ensimmäisenä havaitulle koronavirusmuunnokselle B.1.1.529 nimen. Tästä edes se tunnetaan Kreikan kirjaimella omikron.
WHO kertoo nostaneensa virusmuunnoksen korkeimmalle "huolta herättävälle" tasolle neljän muun muunnoksen seuraan. Näitä ovat alpha, beta, gamma ja valtavirukseksi toistaiseksi noussut delta.
WHO kertoi samalla, että muunnoksella on suurempi riski sairastuttaa ihmisiä uudelleen kuin muilla huolta herättäviksi listatuilla koronavirusmuunnoksilla.
Omikronilla on WHO:n mukaan myös "kasvuetu" puolellaan.
Tartuntatapausten määrä on nousussa lähes kaikissa Etelä-Afrikan alueilla.
WHO nosti omikronin "huolestuttavien" virusmuunnosten listalle. Maailman terveysjärjestön tiedot kootusti täällä. |
"Merkittävin muunnos tähän asti"
Vielä torstaina harva tiesi uudesta, Etelä-Afrikasta peräisin olevasta koronamuunnoksesta. Perjantaina se tuli rytinällä globaaliin tietoisuuteen.
Huoli omikronista on saanut useat maat kiristämään nopeasti maahantulorajoituksia.
Omikronin pelätään olevan aiempia muunnoksia herkemmin tarttuva, ja sen useat mutaatiot herättävät huolta rokotesuojasta. Tutkimustietoa asiasta on kuitenkin vielä liian vähän.
Aluksi virus on levisi pääasiassa eteläisen Afrikan maissa, mutta maailmalla se huomattiin nopeasti. Perjantiana iltapäivällä Euroopan ensimmäinen tapaus vahvistettiin Belgiassa.
Lue myös: Belgiassa on todettu Euroopan ensimmäinen tapaus uudesta koronamuunnoksesta – tämä tilanteesta tiedetään nyt
Hälytyskelloja uudesta virusmuunnoksesta soitti ensimmäisenä Britannia, joka ilmoitti myöhään torstaina keskeyttävänsä lennot kuudesta eteläisen Afrikan maasta. Brittien vanavedessä useat maat ovat rajoittaneet lentoja tai tiukentaneet maahantulorajoituksia riskialueelta saapuville.
– Johtavat terveysasiantuntijamme kokoustivat eilen ja totesivat kyseessä olevan tähän asti merkittävin muunnos, sanoi Ison-Britannian liikenneministeri Grant Shapps rajoitusten yhteydessä.
– Paljon huolta herättää sen potentiaali väistää rokotesuoja.
Lennot seis
Suomen ulkoministeriö kehotti perjantaina THL:n suosituksesta välttämään kaikkea matkustamista eteläisen Afrikan maihin.
Perjantai-illalla tuli tieto, että EU-puheenjohtajamaa Slovenian mukaan EU-maat ovat sopineet lentojen keskeyttämisestä Etelä-Afrikasta. Aiemmin kuultiin komission suositus tästä.
– Jäsenmaiden tulisi keskeyttää kaikki ilmaliikenne näistä maista siihen saakka, kunnes uuden muunnoksen aiheuttama vaara on selvillä, sanoi Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.
Lue myös: Kiuru: Eteläisestä Afrikasta Suomeen saapuneet ohjataan karanteeniin ja koronavirustesteihin
Selvästi erilainen piikkiproteiini
Ison-Britannian liikenneministeri on yksi heistä, jotka pohtivat omikronin mahdollista kykyä kiertää koronarokotteet.
– Paljon huolta herättää sen potentiaali väistää rokotesuoja, sanoi Shapps.
Omikronissa on huomattavasti enemmän mutaatioita kuin aiemmissa koronavirusmuunnoksissa. Nyt hallitsevassa deltassa niitä on kaksi.
Oleellista on myös omikronin piikkiproteiini, joka on selvästi erilainen kuin alkuperäisen covid-19-viruksen piikkiproteiini, johon rokotteiden kehitys on perustunut.
Lue myös: Tuhannet suomalaiset hakivat ensimmäisen koronarokotuksensa – viikon luku lähes tuplaantui
Nohynek: Tarvitsemme lisää tietoa
Näin THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek näkee omikronin mahdollisen kyvyn kiertää rokotesuoja.
– Tähän asti rokote on suojannut erittäin hyvin näiltä erilaisilta muuntoviruksilta. Se että se pystyy valtaamaan nopeasti alaa Etelä-Afrikassa, niin siitä ei vielä pidä vetää sitä johtopäätöstä, että se olisi hyvin vaarallinen. Me tarvitsemme lisää tietoja.
Biontechin ja Pfizerin mukaan laboratoriotesteissä selviää noin kahdessa viikossa, miten hyvin niiden rokote suojaa uutta muunnosta vastaan.
3:26
Levinnyt mahdollisesti jo salassa
Etelä-Afrikassa omikron syrjäytti nopeasti muut muunnokset ja tartuntakäyrä lähti jyrkkään nousuun. Eteläisestä Afrikasta saapuneilla henkilöillä on todettu tartunnat myös Israelissa, Hongkongissa ja Belgiassa.
Epidemiologi Ben Cowling Hongkongin yliopistosta pitää mahdollisena, että Omikron on jo päässyt leviämään muuallekin ennen sen havaitsemista.
– On todennäköistä, että virus on jo levinnyt useisiin muihinkin maailmankolkkiin, mutta he eivät vain ole havainneet sitä vielä.
Vaikka uudesta muunnoksesta ei kaikkea vielä tiedetäkään, uutinen olisi huono.
Saksan terveysministeri Jens Spahn tuskaili perjantaina, että ennätyksellisten tartuntalukujen kanssa painivassa Euroopassa ei todellakaan tätä nyt kaivattaisi.
– Viimeinen asia, mitä tässä nyt tarvitsemme, on uusi virusmuunnos, joka aiheuttaa vielä enemmän ongelmia.
Lue myös: Belgiassa on todettu Euroopan ensimmäinen tapaus uudesta koronamuunnoksesta
ECDC: Suuri riski Euroopalle
EU:n alainen Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC arvioi muun muassa Etelä-Afrikassa havaitun koronaviruksen omikronmuunnoksen muodostavan suuren tai hyvin suuren riskin Euroopalle.
Lue lisää: EU:n tartuntatautivirasto pitää uutta koronavirusmuunnosta vakavana riskinä Euroopalle
ECDC:n mukaan vielä on suurta epävarmuutta omikronin ominaisuuksista, kuten sen tartuttavuudesta tai kyvystä kiertää rokotteiden antamaa suojaa. Virasto pitää kuitenkin todennäköisenä sitä, että muunnos pääsee leviämään pidemmälle Euroopan maissa.
– Tilanteessa, jossa deltamuunnos on jälleen nousussa EU:ssa ja Euroopan talousalueella, ovat omikronin saapumisen ja leviämisen vaikutukset mahdollisesti hyvin suuria, viraston lausunnossa kerrotaan.
Rokotevalmistajat ryhtyivät töihin
Yhdysvaltalainen lääkeyhtiö Moderna on kertonut ryhtyvänsä kehittämään erillistä tehosterokotetta uutta virusmuunnosta vastaan.
– Omikronissa todetut mutaatiot ovat huolta herättäviä, ja olemme useiden päivien ajan liikkuneet nopeasti toteuttaaksemme strategiamme tätä muunnosta vastaan, kertoo Modernan toimitusjohtaja Stephane Bancel.
Myös Pfizerin kanssa koronarokotteita kehittävä lääkeyhtiö BioNTech kertoo voivansa muuttaa rokotetta tarvittaessa sadassa päivässä. Yhtiö ilmoittaa, että nykyisen rokotteen teho uutta muunnosta vastaan tiedetään kahden viikon kuluttua.