Uuden lastensairaalan rakennustyöt ovat loppusuoralla. Sairaalan ennustetaan ottavan aiempaa paremmin huomioon paitsi potilaan terveyden, myös tämän mahdollisuudet viettää aikaa perheensä kanssa.
Uuden lastensairaalan ylilääkäri Pekka Lahdenne kertoo, että perheen ja lasten huomioiminen on yksi tärkeä tekijä, jotta uusi sairaala pystyisi maailmanluokan hoitotuloksiin. Tavoite näkyy myös rakennuksen suunnitellussa, jossa tilat on suunniteltu niin, että perheet mahtuvat viettämään aikaa pienen potilaan kanssa.
Huoneissa on jopa sänky varattuna, jotta vanhempi voi viettää yöt lapsen kanssa.
7:00
Leijonaemot ry:n toiminnanjohtaja Janet Grundström kertoo, että lapsella on oikeus vanhempaan erityisesti silloin, kun hän on sairaana. Hän painottaa myös sen tärkeyttä, että sisaruksilla on mahdollisimman varhaisessa vaiheessa mahdollisuus tutustua sairaana syntyneeseen siskoon tai veljeen.
Hän kehuu näkevänsä lasten sairaanhoidossa kasvavaa perhekeskeisyyttä. Aiemmin perheet saattoivat kokea, etteivät tule huomioiduiksi lapsen sairastaessa, mutta nyt tilanne on parantunut.
– Itse törmäsin siihen, että kun oltiin viimeisellä jaksolla pojan kanssa sairaalassa, niin kysyttiin miten minä olen jaksanut. Täytyy sanoa, että sitä ei kovin montaa kertaa ole näiden vuosien aikana kysytty, hän kertoo.
2:03
Seinämaalaukset eivät vain koristuksia
Lahdenne kertoo, että sairaaloissa pyritään aiempaa paremmin huomiomaan perheet myös käytännön toiminnassa, pitäen perheet ajan tasalla lapsen tilanteesta.
Oppia uuden lastensairaalan suunnitteluun ja käytäntöihin on haettu ulkomailta asti. Lopullinen lastensairaala on koristeltu muun muassa Tove Janssonin Muumi-kirjojen kuvituksella, eikä Lahdenne vähättelisi visuaalisen ilmeen merkitystä.
– Ympäristöllä on iso merkitys lapselle. Ympäristön on oltava sellainen, että lapsella on muutakin mietittävää kuin se sairaus. Kyllä väreillä ja kuvioilla on parantava merkitys, hän toteaa.