Peruskurssitkin menevät "aivan yli hilseen" – todistusvalinta aiheutti reputtamisaallon Vaasan kauppakorkeakoulussa, nyt Helsingin yliopisto varautuu samaan

Helsingin yliopisto kuvituskuvaa 2016
All Over Press
Julkaistu 15.06.2019 13:21

MTV UUTISET – STT

Yliopistot eivät ole ehtineet mukautua todistusvalintaan siirtymiseen. Alakohtaisen pääsykoekirjan poistaminen on aiheuttanut sen, ettei osalla kauppatieteiden opiskelijoista ole perusopinnoissa vaadittavia taustatietoja.

Tästä huolimatta haastatelluissa yliopistoissa ei ole tehty eikä olla tekemässä muutoksia peruskurssien sisältöön siirtymisen takia.

Ensi vuodesta alkaen iso osa opiskelijoista valitaan yliopistoihin ylioppilastodistuksen perusteella.

Esimakua suuresta muutoksesta on saatu kauppatieteissä, jossa opiskelijoista 60 prosenttia valittiin todistusvalinnalla jo viime vuonna.

"En ole viitsinyt reputtaa heitä, etteivät kaikki tule uusimaan"

Yliopisto-opettaja Maija Vähämäki Turun yliopistosta kertoo huomanneensa muutaman viimeisen vuoden aikana, että osalla opiskelijoista menevät perusasiat "aivan yli hilseen". 

Kurssitulokset tukevat havaintoa. Vuonna 2014 opintonsa aloittaneista opiskelijoista noin kymmenen prosenttia sai Vähämäen kurssista arvosanaksi hylätyn 0:n tai huonoimman mahdollisen arvosanan 1.

Viime vuonna aloittaneilla vastaava prosentti oli 26.

– Ykköset ovat sellaisia rimaa hipoen läpi päässeitä, että en ole viitsinyt reputtaa heitä, etteivät kaikki tule uusimaan, Vähämäki sanoo.

Kauppakorkeakoulun opiskelijoilla ei ole ollut helppo lukuvuosi Vaasan yliopistossakaan. Heistä noin neljäsosa ei päässyt jostain peruskurssin kokeesta läpi ensimmäisellä kerralla, kertoo akateemisten palveluiden johtaja Heli Häyrynen.

Edeltävinä vuosina reputtaneita on ollut noin kymmenesosa.

Aalto-yliopistossa on mukautettu opetusta. Kauppakorkeakoulun opetuksesta vastaava varadekaani Timo Saarinen kertoo, että peruskurssien opetuksessa on nykyään huomioitava se, että osa opiskelijoista lähtee liikkeelle nollasta.

Myös Helsingin yliopistossa on varauduttu siihen, että todistusvalinnan myötä opiskelijajoukosta tulee yhä epäyhtenäisempi.

Ratkaisuksi on suunniteltu muun muassa verkkokursseja todistusväylää pitkin tuleville opiskelijoille, kertoo opetus- ja opiskelijapalveluiden kehitysjohtaja Susanna Niinistö-Sivuranta. Näin opiskelija voisi opiskella pääsykoekirjojen sisältämät asiat kesällä ennen opintojen alkua.

Myös Aalto-yliopistossa on keskusteltu verkkokursseista, joissa kerrattaisiin lukion oppimäärää.

Jyväskylässä ja Tampereella seurataan muutosta 

Sekä Jyväskylän että Tampereen yliopistoista kerrotaan, että todistusvalintaan siirtyminen on muutos, jota seurataan tarkasti. Todistusvalintaan siirtyneiden kauppatieteellisten opintopäälliköt kertovat, ettei tänä lukuvuonna ole ilmennyt sen suurempaa määrää uusintakertoja kuin aiempina vuosina.

Heli-Maija Tontti Tampereen yliopistosta kertoo, että yliopistossa on keskusteltu siitä, etteivät todistusvalinnan kautta valitut ole välttämättä tutustuneet alaan.

Markkinoinnin professori Heikki Karjaluoto Jyväskylän yliopistosta kertoo, että peruskurssit on lähtökohtaisesti suunniteltu niin, että sivuaineilijatkin, joilla ei ole asiasta perustietoa, pysyvät kärryillä.

– Toki opiskelija-aines on muuttunut tässä parin vuoden sisällä. Nyt meille tulee enemmän sellaisia opiskelijoita, jotka ovat pärjänneet hyvin yo-kirjoituksissa.

Oikaisu 18.6. Jutussa kerrottiin virheellisesti, että Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa vuonna 2018 aloittaneista opiskelijoista noin 40 prosenttia olisi saanut eräästä kurssista arvosanaksi 1 tai 0. Oikea, haastateltavan korjaama, luku on 26 prosenttia.

Tuoreimmat aiheesta

Yliopisto