Uusi teknologia ja mobiiliverkot ovat kilpailukyvyn lähteitä: ”Harvalla yrityksellä on varaa olla ottamatta digitalisaatiotyökaluja käyttöön”

MAINOS Digita Suomiareena
Digita Oy:n operatiivinen johtaja Markus Ala-Hautala
Julkaistu 04.02.2022 09:06

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: DIGITA

Digitalisaatiossa on kyse datan avulla toteutettavasta tuottavuuden tehostamisesta, kilpailukyvyn luomisesta ja uuden liiketoiminnan kehittämisestä.

Teknologiayhtiö Digita Oy:n operatiivinen johtaja Markus Ala-Hautala tietää, että digitalisaation myötä yritysten  on mahdollista saada käyttöönsä valtava määrä sellaista tietoa, jota ei aiemmin ollut saatavilla

– Yksinkertaisesti ilmaistuna digitalisaation tarkoituksena on datan avulla parantaa tuottavuutta, lisätä kilpailukykyä sekä luoda uutta datapohjaista liiketoimintaa. Harvalla yrityksellä on varaa olla ottamatta digitalisaatiotyökaluja käyttöön, Ala-Hautala kiteyttää.

Eri toimialojen digikypsyydessä on isoja eroja, ja vaihtelua on myös toimialojen sisällä eri yritysten kesken. Näitä eroja Digita haluaa kuroa kiinni. Tarkoitukseen soveltuva teknologia on jo olemassa.

– IT-ala ja rahoituspalvelut ovat kehityksessä pitkällä, mutta valmistavassa teollisuudessa on paljon toimialoja, joiden tehokkuutta ja kannattavuutta voidaan digitalisaation myötä edelleen kehittää, Ala-Hautala kertoo.

Älykkäässä teollisuudessa fyysinen valmistus yhdistyy digitaaliseen teknologiaan. Digitalisaatio mahdollistaa teollisuudelle esimerkiksi nopeammat tuotantoajat, matalammat kustannukset ja paremman laadun. Lisäksi digitalisaatiotyökaluja hyödyntävät prosessit ovat joustavampia ja turvallisempia kuin edeltäjänsä. Langattomia laitteita voi uudelleensijoitella layout-muutosten mukaan, ja etäohjattavat tai autonomiset laitteet voivat parantaa työturvallisuutta.

Olemassa olevan liiketoiminnan kehittämisen ohella digitalisaation mukana kehittyy kokonaan uusia liiketoimintamalleja. Fyysisten tuotteiden rinnalle kehittyy vähitellen palvelutoimintaa, kun dataa voidaan kerätä asiakkaille toimitetuista tuotteista.

– Pelkkä datan kerääminen ei kuitenkaan riitä. Pahimmillaan kaikki data voi jopa olla haitaksi. Tärkeää on vain se tieto, jolla on merkitystä, Ala-Hautala muistuttaa.

– Merkityksellinen tieto on tärkeää saada käyttöön luotettavasti, reaaliaikaisesti ja järkevin kustannuksin. Ratkaisevaa on myös se, miten tietoa käytetään tavoitteiden saavuttamiseen, ja miten tulokset varmistetaan. Tiedon siirto puolestaan vaatii ominaisuuksiltaan riittävää mobiiliverkkoa, Ala-Hautala jatkaa.

Privaatti- ja IoT-verkko

Digita tarjoaa tiedon luotettavaan ja reaaliaikaiseen siirtoon kaksi kustannustehokasta mobiiliverkkoratkaisua erilaisiin tarpeisiin. Digitaalisesti saatua tietoa hyödynnetään tehokkaasti digitaalisilla prosesseilla.

MAINOS Digita SuomiAreena kuvaLuotettava ja suorituskykyinen privaattiverkkoratkaisu voidaan toteuttaa esimerkiksi logistiikkakeskukseen tai ulkovarastoalueelle.

Digitan tarjoama Privaattiverkko on yksilöllisesti asiakkaan tarpeisiin suunniteltu ja rakennettu mobiiliverkko, joka sopii kriittisiin käyttötarkoituksiin. Räätälöity verkko sopii isompien tietomäärien siirtoon ja laajempien kokonaisuuksien hallintaan.

– Digita toimittaa privaattiverkot avaimet käteen -periaatteella. Automme ajaa pihaan, ja sen jälkeen testiverkon saa toimintavalmiuteen nopeimmillaan 10 minuutissa, Ala-Hautala sanoo.

Privaattiverkko tarjoaa mahdollisuuden kontrolloituun tiedonsiirtoon. Sovittu kapasiteetti on koko ajan käytettävissä. Viiveet ovat lyhyitä.

Aina siirrettävä tieto ei kuitenkaan ole monimutkaista, eikä sitä ole määrällisesti paljon. Digitan LoRaWAN-teknologialla toimiva IoT-verkko sopii laajempien peittoalojen tarpeisiin pienemmillä tiedonsiirtonopeuksilla sekä mahdollisimman vähäisellä huollolla.

– Maanlaajuinen verkko on erittäin kattava. LoRaWAN-verkossa siirrettävää tietoa on vähän, joten myös verkkoa hyödyntävien mittauslaitteiden ja sensorien akut kestävät todella pitkään. Samoin sensorien hinnat ovat sitä luokkaa, että voidaan puhua tuhansista kappaleista.

IoT-teknologia tarjoaa valtavan määrän mahdollisuuksia. Verkon avulla voidaan esimerkiksi paikantaa, hallita materiaalivirtoja, valvoa olosuhteita ja kerätä tietoa valmiista tuotteista.

– Pelkkä tieto ei kuitenkaan auta saavuttamaan tavoitteita. On erittäin tärkeää hahmottaa, että millaista tietoa tarvitaan ja mihin sitä käytetään.

– Kun kaikki edellä mainitut osa-alueet on huomioitu, saavutetaan digitalisaation hyötyjä: Tuottavuus ja kilpailukyky paranevat. Nyt jos koskaan on aika luoda uutta lisäarvoa digitalisaation avulla, Ala-Hautala päättää.

Digitan LoRaWAN-verkko

  • Valtakunnallinen verkko, jota voi hyödyntää IoT-ratkaisuissa (Internet of Things)
  • Tarkoitettu langattomaan ja energiatehokkaaseen tiedonsiirtoon
  • Perustuu LoRaWAN-teknologiaan (Long Range Wide Area Network), joka sopii erityisesti pienten datamäärien lähettämiseen ja vastaanottamiseen pitkien etäisyyksien välillä
  • LoRaWAN-verkon tärkeimpiä ominaispiirteitä ovat kaksisuuntainen tiedonsiirto, liikuteltavuus, paikannuspalvelut ja helppo käyttöönotto
  • Tiedon keräämiseen käytetyt anturit ovat kevyitä ja yksinkertaisia asentaa paikalleen, eivätkä ne vaadi kaapelointeja
  • Saatavilla monipuolinen valikoima erilaisia anturiratkaisuja
  • Lue lisää Digita.fi