Valtakunnallinen IoT-verkko tuo yrityksille rajattomasti uusia mahdollisuuksia – ”Liiketoiminta on kasvanut vauhdikkaasti”

Digita pääkuva
Kuvassa nainen laittaa olosuhdeanturia kotinsa seinälle.Digita
Julkaistu 12.05.2020 10:48

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: DIGITA

Kotimainen toimija Digita tarjoaa kattavan IoT-verkkonsa suomalaisyritysten käyttöön. Viime vuosina käyttäjien määrä on kasvanut vauhdikkaasti. Esineiden internetin tuomat liiketoiminnan mahdollisuudet suomalaisyrityksille ovat teoriassa rajattomat.

Koteihin on jo pitkään asennettu älykkäitä kodinturvajärjestelmiä ja taloyhtiöissä vedenkäyttöä on pystytty seuraamaan reaaliaikaisesti. Esineiden internet eli IoT (Internet of Things) mahdollistaa niin perinteisen infrastruktuurin älyllistämisen kuin kokonaan uusienkin sovellusten kehittämisen entistä älykkäämmin toimivan arjen tueksi.

– Vain mielikuvitus on rajana, kiteyttää Digitan IoT-palveluista vastaava johtaja Ari Kuukka.

Digita on kotimainen toimija, jonka ylläpitämä IoT-verkko kattaa lähes koko Suomen. IoT-verkon mahdollisuudet soveltuvat Kuukan mukaan kaikille elinkeinoelämän sektoreille. Teknologian tuominen osaksi nykyistä yritystoimintaa voi mahdollistaa nykyisen yritystoiminnan tehostamisen tai kokonaan uuden liiketoiminnan kehittämisen – ja kaikkea siltä väliltä.

– Viime vuosina liiketoiminta IoT:n ympärillä on kasvanut vauhdikkaasti, Kuukka sanoo.

Digita Ari Kuukka

Ari Kuukka

Esineiden internet valtaa jokaista toimialaa

Suomessa Digitan IoT-verkkoa hyödyntävät jo nyt monet perusinfrastruktuurin toimijat kuten vesi-, sähkö- ja lämmönjakeluyhtiöt. Uutta käyttäjäkuntaa syntyy koko ajan lisää.

– Muun muassa vesihuoltosektori on Suomessa lähtenyt hyödyntämään IoT-teknologiaa nopeasti, Kuukka arvioi.

Älykkäitä etäluettavia vesimittareita, jotka mahdollistavat vedenkulutuksen seurannan ja piilovuotojen havainnoinnin reaaliajassa, löytyy jo monesta kiinteistöstä.

Kiinteistöissä myös sisäilman laadun mittaaminen ja energiansäästämisen keinot kiinnostavat niin kiinteistönomistajia kuin asukkaitakin ja muita kiinteistön käyttäjiä. Esimerkiksi kerrostalon huoneistojen lämpötilojen seurannalla voidaan havaita kohteita, joita lämmitetään liikaa, ja siten säästää lämmityskustannuksissa.

– Myös lämmöntuottajalle, kuten kaukolämpöyhtiölle, on mielekästä ja hyödyllistä, jos huipputehon tarvetta voidaan leikata.

Terveellisemmän sisäilman kannalta koneellisen ilmanvaihdon tehokkuutta voidaan tarkkailla ja havaita, onko ilmanvaihto säädetty riittävälle tasolle.

Digita vesi

Tuttuja toimintoja automatisoimalla voi säästää pitkän pennin

Toinen sektori jolla IoT-verkon mahdollisuudet ovat herättäneet paljon kiinnostusta on asset tracking eli esimerkiksi työkoneiden tai muun omaisuuden paikannus.

Esimerkiksi rakennusalalla työkalujen ja -koneiden paikannus helpottaa arvokkaan kaluston liikkumisen seuraamista suurilla työmailla. Samaa teknologiaa voidaan soveltaa myös vanhustenhuoltoon: kotona asuvien ikäihmisten ja siten kotihoidon piirissä olevien määrä vain kasvaa. Teknologian avulla voitaisi seurata yksityisyydensuojaa kunnioittaen esimerkiksi sitä, kuinka paljon kotihoidon asiakas on liikkunut päivän aikana kodissaan. Liikettä tarkkailemalla voitaisiin myös havaita kaatumiset.

Toimialasta riippumatta IoT:n avulla voidaan tehostaa tai automatisoida monia toimintoja, jotka nykyisellään vaativat esimerkiksi käynnin paikan päällä.

– Yhteistä kaikille IoT-verkon käyttöönottaneille asiakkaille on halu kerätä enemmän tietoa kuin mitä aikaisemmin on ollut käytettävissä ja ennen kaikkea reaaliaikaisesti. Tällä tiedolla voitaisiin tuottaa parempia palveluita ja säästää kustannuksissa, Kuukka kiteyttää.

Valtakunnallinen IoT-verkko mahdollistaa uuden liiketoiminnan

Esineiden internet tulee lähitulevaisuudessa tarjoamaan uusia liiketoiminnan mahdollisuuksia suomalaisyrityksille. Digitan IoT-verkko on jo olemassa oleva, valmis infrastruktuuri ja kattaa poikkeuksellisen laajasti lähes koko Suomen.

– Monesti IoT-ratkaisut toteutetaan projektikohtaisesti ja verkon peitto kattaa vain tietyn kohteen. Digitan verkko kattaa kuitenkin lähes koko Suomen väestöpeiton ollessa 99 prosenttia tehden helpoksi IoT-ratkaisun käyttöönoton maanlaajuisesti. Verkon kattavuuden ja kuuluvuuden takaaminen on meille hyvin tärkeää, Kuukka sanoo

Tältä näyttää Digitan IoT-verkon peittoalue kartalla.

Digitan historia juontaa lähemmäs 100 vuoden taakse. Digita on entinen Ylen Jakelutekniikka, joka yhtiöitettiin vuonna 1998. Digitalla on siten vakaa historia Suomessa merkittävänä antenniverkon jakelijana.

– Olemme vakaa ja pitkän historian omaava yritys. Perusliiketoimintaamme radio- ja tv-verkkojen jakelua olemme tehneet jo vuosikymmeniä. Tälle perustalle on ollut mahdollista rakentaa myös kokonaan uutta liiketoimintaa IoT-verkon muodossa, Kuukka sanoo.

Vuonna 2016 käyttöön otettu IoT-verkko hyödyntää jo olemassa olevaa radio- ja tv-verkkoinfrastruktuuria. Lisäksi on hyödynnetty muita tukiasemapaikkoja ja rakennettu aivan uusia. LoRaWAN-teknologiaan perustuva IoT-verkko on tarkoitettu pienien datamäärien siirtoon. Tästä syystä Digitan IoT-verkko ei Kuukan mukaan kilpaile Suomessa toimivien muiden mobiilioperaattorien tai viranomaisten ylläpitämien verkkojen kanssa.

– Monilla nykyisillä asiakkaillamme on aiemmin ollut käytössä esimerkiksi mobiilioperaattoriverkko, joka on kuluttanut enemmän sähköä ja vaatinut siten esimerkiksi laitteiden akkujen vaihtoa useammin, mikä on tehnyt siitä kallista ja hankalaa. Digitan IoT-verkko kuluttaa vähän energiaa, mikä tarkoittaa sitä, että paristot voivat kestää jopa yli 10 vuotta. Käyttö on siksi hyvin kustannustehokasta. Usein suurin hyöty asiakkaalle tuleekin siitä, että ei tarvitse vetää kiinteitä sähköjohtoja tai vaihtaa akkuja, Kuukka sanoo.

LoRaWAN-teknologiaa käytetään tänä päivänä hyvin laajalti maailmanlaajuisesti. Teknologian standardointia koordinoiva LoRa Alliance -järjestö on voittoa tavoittelematon toimija, johon kuuluu satoja teknologiayrityksiä ympäri maailman.

– Teknologia ei ole siten Suomen rajoihin tai Digitaan toimijana rajoittuva, vaan maailmalla laajasti käytössä oleva teknologia. Avoimuus mahdollistaa kilpailun, mikä on suuri etu sen käyttäjälle, Kuukka sanoo.

Digitan IoT-verkko

  • Valtakunnallinen verkko, jota voi hyödyntää IoT-ratkaisuissa (Internet of Things)
  • Tarkoitettu langattomaan ja energiatehokkaaseen tiedonsiirtoon
  • Perustuu LoRa-teknologiaan (Long Range), joka sopii erityisesti pienten datamäärien lähettämiseen ja vastaanottamiseen pitkien etäisyyksien välillä
  • Tärkeimpiä ominaispiirteitä ovat kaksisuuntainen tiedonsiirto, liikuteltavuus, vähäinen energiankulutus ja helppo käyttöönotto
  • Tiedon keräämiseen käytetyt anturit ovat kevyitä ja yksinkertaisia asentaa paikalleen, eivätkä vaadi kaapelointeja
  • Saatavilla monipuolinen valikoima erilaisia anturiratkaisuja
  • Lue lisää Digita.fi