Uusi teoria avaruuden mystisestä Oumuamua-vierailijasta: Ei muukalaisten luotain, vaan ”kosminen villakoira”

Aurinkokuntamme ulkopuolelta yllättäen ilmestynyt Oumuamua-taivaankappale pohdituttaa tutkijapiireissä edelleen, vaikka se teki vain pikaisen vierailun luonamme.

Tähtienvälisestä avaruudesta putkahtanut Oumuamua havaittiin ensimmäistä kertaa vuonna 2017. Kyseessä on ensimmäinen havaittu kappale, jonka tiedetään saapuneen aurinkokuntamme ulkopuolelta.

Sikarin muotoisen taivaankappaleen alkuperästä on sen jälkeen esitetty lukuisia teorioita.

Villeimmissä teorioissa Oumuamuaa on veikkailtu jopa vieraan sivilisaation lähettämäksi luotaimeksi, jonka tehtävänä on ollut tutkia aurinkokuntaamme. 

Tuoreinta teoriaa kappaleen alkuperästä voi luonnehtia arkipäiväisemmäksi. Sen mukaan Oumuamua on nimittäin suuri ”kosminen villakoira”.

Space.com kertoo Oslon yliopiston tutkijasta, jonka ehdotuksen mukaan Oumuamua olisi kasaantunut aurinokuntamme ulkopuolella liikkuneen komeetan ytimestä irronneesta pölystä ja kiviaineksesta. Komeetasta irronneet kaasut olisivat sitten työntäneet pölypallon pois luotaan.

Teorian mukaan Oumuamuan synnyttämä komeetta olisi kiertänyt emotähteään kaukaisella kiertoradalla ja muodostunut pölypallo olisi päässyt näin helpommin lipsahtamaan matkalleen tähtienväliseen avaruuteen.

Tutkimus on julkaistu Astrophysical Journal Letters -julkaisussa.

Lue myös:

    Uusimmat