Tähtienvälinen mystinen vierailija saapui aurinkokuntaamme jo vuonna 1837: Onko Oumuamua alienien luotain vai todella outo asteroidi?

Vuosi sitten aurinkokunnassamme havaittu vieras kappale on synnyttänyt todellista säpinää tutkijapiireissä ja mediassa.

Arvostetun Harvardin yliopiston tutkijoiden mukaan Oumuamua saattaa olla ulkoavaruudesta tullut luotain. Katso video!

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun aurinkokunnastamme on havaittu tähtienvälisestä avaruudesta saapunut kappale. Erityisen kiinnostavaksi asian on tehnyt se, että Oumuamuaksi ristitty kappale on muodoltaan ja liikkeiltään todella erikoinen.

800 metriä pitkä, sikarin mallinen Oumuamua on havaintojen mukaan kiihdyttänyt vauhtiaan painovoimalaskelmista poikkeavasti ja Harvardin tutkijat ovat pohtineet, että kyseessä saattaisi olla jopa avaruusolentojen rakentama luotain.

Tähtitieteilijät onnistuivat tallentamaan tietoa kovaa vauhtia pyyhältäneestä Oumuamuasta vain lyhyen aikaa vaikka itse asiassa kappale saapui aurinkokuntamme (1000 kertaa Maa-Aurinko-välin) sisälle jo vuoden 1837 tienoilla.

Astronomy-sivusto kertoo, että kappale havaittiin kuitenkin vasta vuosi sitten, koska se oli ollut aiemmin liian kaukana Auringosta heijastaakseen sen valoa havaintoja varten. Ja tämän jälkeen se pyyhälsi jälleen nopeasti teleskooppien havaintojen ulkopuolelle.

Oumuamua porhaltaa kuitenkin edelleen aurinkokunnassamme, vaikka siitä ei pystytäkään tekemään enempää havaintoja. Kappaleen arvellaan saavuttavan aurinkokunnan ulko-osissa sijaitsevan Kuiperin vyöhykkeen vuonna 2024.

Vuonna 2038 kappale saavuttaa Voyager luotaimien saavuttaman etäisyyden.

Ei tyypillinen komeetta

Tutkijoiden mukaan Oumuamua ei vaikuta ominaisuuksiensa perusteella tyypilliseltä komeetalta. Universe Today kertoo, että kappaleesta ei esimerkiksi vaikuttanut vapautuvan kaasuja auringon vaikutuksesta. Tästä huolimatta se on kiihdyttänyt vauhtiaan.

Harvardin tutkijoiden mukaan kyseessä saattaisi olla äärimmäisen ohutrakenteinen aurinkopurje, joka käyttää tähden säteilyä työntövoimanaan. Tutkijoiden mukaan tässä tapauksessa Oumuamuan rakenteen paksuus olisi vain alle millimetrin luokkaa.

Harvardin tutkijan mukaan kyseessä saattaisi olla myös avaruuteen leijailemaan jäänyt historiallinen jäänne joltakin avaruuden muinaiselta vieraalta sivilisaatiolta. Tällöin puhuttaisiinkin avaruusarkeologiasta, joka olisikin aivan uusi tieteenala.

Mysteeri Oumuamuan ympärillä on ollut kova jo vuoden ajan. Yksi asia on kuitenkin selvä: Oumuamua ei ole lähettänyt minkäänlaisia signaaleja. Tietämättömyys ruokkii tehokkaasti mielikuvitusta ja arvuutteluihin kappaleen keinotekoisesta alkuperästä onkin syytä suhtautua vahvoin epäilyin.  

 

Lue myös:

    Uusimmat