Ilmastonmuutoksella tulee olemaan useita ennalta-arvaamattomia seurauksia. Uuden tutkimuksen mukaan aggressiiviset hämähäkit selviävät lämpenevän ilmaston vaikutuksista lajitovereitaan paremmin.
Ilmaston lämpeneminen voi lisätä trooppisten hirmumyrskyjen yleisyyttä ja voimakkuutta. Tutkijat uskovat vaikeasti ennustettavien ja vakavia seurauksia aiheuttavien sääilmiöiden määrän kasvavan, kertoo INSIDER.
Enemmistö hämähäkeistä on itsenäisiä erakoita. On kuitenkin olemassa joitain satoja sosiaalisia hämähäkkilajeja, joista suurin osa elää trooppisilla alueilla. Ne osoittavat poikkeuksellisesti taipumusta elää kolonioissa.
Lue myös: Hämähäkkifobiasta kärsivän Sarannan pahin painajainen toteutui: Suomessa yleistynyt varastohämähäkki tipahti perheenäidin päähän ja päätyi vielä paidan sisään – "Se oli hervottoman kokoinen"
Kanadalaisista ja yhdysvaltalaisista koostuvan tutkijaryhmän mukaan sosiaalisten hämähäkkilajien edustajista aggressiivisimmat yksilöt selviävät paremmin myrskyistä kuin lajitoverinsa. Aggressiiviseen käyttäytymiseen taipuvaiset hämähäkit välittävät siis geeninsä todennäköisemmin seuraaville sukupolville.
Tutkijat löysivät todisteita siitä, että trooppisten myrskyjen aiheuttama luonnonvalinta ohjaa tärkeän toiminnallisen piirteen kehittymistä pallohämähäkkien heimoon kuuluvassa Anelosimus studiosus -lajissa.
Kyseiset hämähäkit elävät Etelä-Amerikassa ja Pohjois-Amerikassa tyypillisesti kolonioissa.
Aggressiiviset ja leppoisat hämähäkit elävät yhdessä
Samoissa kolonioissa esiintyy kahta erilaista hämähäkkityyppiä. Osa hämähäkeistä on leppoisampia, kun taas osa on aggressiivisempia. Mitä aggressiivisempia yksittäiset hämähäkit ovat, sitä aggressiivisempi koko kolonia on.
Aggressiivisemmat yksilöt reagoivat nopeammin sekä saaliiseen että vihollisiin, mutta hyökkäävät todennäköisemmin myös lajitoveriensa kimppuun. Aggressiivisuus on paitsi periytyvä ominaisuus myös yhteydessä ympäristön resursseihin, jotka muuttuvat myrskyjen myötä.
Aggressiivisilla yksilöillä paremmat selviytymistaidot
Tutkimuksessa oli mukana kaikkiaan 240 koloniaa vuonna 2018.
Tutkijat epäilevät, että aggressiiviset yksilöt menestyivät myrskyn jälkeen paremmin, koska ne pystyivät haalimaan tehokkaammin ruokaa muuttuneissa olosuhteissa. Aggressiivisemmat koloniat myös puolustautuvat tarmokkaammin kilpailevilta lajeilta, jotka saattavat nekin käyttäytyä aggressiivisemmin myrskyn jälkeen.
Tutkijat toteavat, että myös hämähäkkiemojen käytös on voinut vaikuttaa tuloksiin.
Emoilla on myrskyjen jälkeen kiire etsiä ruokaa poikasista huolehtimisen sijaan. Oman onnensa nojaan jätetyt poikaset ovat siksi saattaneet kehittää erityisen hyvät selviytymistaidot.
Lue myös: Piileksiikö kotonasi valtava hämähäkki? Suomessa yleistynyt laji tuhoaa sokeritoukat, mutta käteen sitä ei kannata ottaa: "Se voi purra"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähde: INSIDER