Tutkijat havaitsivat albatrossien eroprosentin kasvaneen, minkä epäillään johtuvan ilmastonmuutoksesta, kirjoittaa Guardian.
Albatrosseja luonnehditaan yhdeksi maailman yksiavioisimmista linnuista, sillä parinvalinnan jälkeen tyypillisesti vain yhdestä kolmeen prosenttia pareista eroaa.
Nyt tutkijat ovat havaitsivat, että ilmastonmuutos saattaa häiritä lintulajin rakkauselämää.
Tutkimuksessa tarkkailtiin 15 500 lisääntyvää albatrossiparia 15 vuoden ajan Falklandinsaarilla. Keskivertoa lämpimämpinä vuosina lintujen eroprosentin havaittiin kasvavan kahdeksaan prosenttiin.
Ilmaston lämpenemisellä on vaikutusta merilintujen elämään. Lämpimämpi vesi johtaa siihen, että ruokaa on vähemmän tarjolla ja elinolosuhteet kovenevat. Näiden vuoksi vähemmän poikasia selviytyy, lintujen stressihormonitasot kasvavat ja ruokaa täytyy etsiä kauempaa.
Tutkijoiden hypoteesi: Stressistä syytetään kumppania
Tutkijat havaitsivat, että yleensä albatrossipari päätyy eroamaan, jos ne eivät onnistu lisääntymään keskenään. Toinen taustalla oleva tekijä liittyi ruoan vähäisyyteen. Yllättävää oli, että vaikka pari onnistuisi tekemään poikasia ja ruokaa olisi tarjolla, korkeampi veden lämpötila oli kytköksissä kasvavaan eroprosenttiin.
Lissabonin yliopiston tutkija Francesco Ventura esittää Guardianissa kaksi mahdollista selitystä ilmiölle.
Lämpenevät vedet pakottavat linnut metsästämään ruokaa kauemmin ja lentämään pidempiä matkoja. Jos lintu ei onnistu palaamaan lisääntymiskauden ajaksi, niiden puoliso etsii toisen kumppanin.
Lue myös: Asiantuntija nauhoitti videolle Islannin jäätikköä kuuden viikon ajan – sulamisvauhti lyö ällikällä
Tämän lisäksi lämpimämpi vesi ja karummat olosuhteet aiheuttavat lintujen stressihormonin tason nousun. Linnut saattavat tuntea sen vaikutuksen ja kokea sen johtuvan partneristaan.
– Esitämme tätä partnerin syytös -hypoteesia, jossa stressaantunut naaras saattaa kokea psykologista stressiä ja kokea sen johtuvan koiraan surkeasta suoriutumisesta.
Lintulajin tulevaisuus uhattuna
Uuden-Seelannin luonnonsuojelulaitoksen johtava tiedeasiantuntija, tohtori Graeme Elliot sanoo, että albatrossilajin tulevaisuus on uhattuna.
Albatrossipopulaatioiden määrä on ollut laskussa vuodesta 2005 alkaen 5–10 prosenttia vuosittain. Tutkijat selittävät ilmiötä saaliseläinten määrän vähenemisellä, meren lämpötilan kasvulla ja lintujen vahinkokalastuksella, jonka seurauksena ne kuolevat.
Määrän tippuminen on johtanut muihinkin muutoksiin parinvalinnassa, kuten homoseksuaalisten pariskuntien määrän kasvuun. Elliotin mukaan kahdesta koiraasta muodostuvia pareja on ilmestynyt Antipodisaarille ensimmäistä kertaa.
Lue myös: Tutkimus paljastaa hälyttäviä tietoja: Maailmassa on käynnissä kuudes villieläinten joukkosukupuutto – voi pahimmillaan johtaa sivilisaation romahtamiseen
– Pieni prosentti koiraista pariutuu toisen koiraan kanssa, koska ne eivät löydä naaraskumppania, Elliot sanoo.
Asiantuntija varoittaa, että jos nykykehitystä ei saada käännettyä, albatrossit voivat kuolla sukupuuttoon.
– Tarvitsemme kansainvälisen kampanjan pelastaaksemme nämä linnut.