Kaikkein pahimmat skenaariot hiilidioksidipäästöjen kehityksestä eivät ole toteutuneet eivätkä tule todennäköisesti toteutumaankaan. Päästöt jatkavat kyllä kasvuaan, mutta luultavammin virallisten skenaarioiden alalaidan mukaan.
Tähän tulokseen päätyi tutkijatohtori Matthew Burgessin johtama amerikkalainen ilmastotieteilijöiden ryhmä. Burgess työskentelee tunnetussa ja arvostetussa Cires-tutkimusinstituutissa, joka toimii yhdysvaltalaisen Coloradon yliopiston (CU Boulder) alaisuudessa.
Environmental Research Letters -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa ei siten ole kyse siitä, että hiilidioksidin rooli kasvihuonekaasuna kiistettäisiin. Päästöjen määrä ei ole myöskään vähentynyt – mutta uuden tutkimuksen mukaan päästöt eivät ole myöskään kasvaneet yhtä rajusti kuin kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC on ennakoinut pahimmissa skenaarioissaan.
Tutkijat vertasivat analyysissään IPCC:n päästöskenaarioita vuoden 2014 raportista vuosien 2005–2017 maakohtaisiin tilastoihin väkiluvusta, bruttokansantuotteesta, talouden energiaintensiivisyydestä ja energiantuotannon hiili-intensiivisyydestä. Jo ennen koronaviruspandemiaa kivihiilen tasaantunut käyttö ja odotettua hitaampi talouskasvu olivat taivuttaneet CO2-päästöjen kasvun alemmas kuin aggressiivisimmat päästöskenaariot olettivat.
Merkittävä syy pahimpien skenaarioiden epätodennäköisyydelle on, että ne edellyttäisivät valtaisaa fossiilisten polttoaineiden käytön kasvua. Esimerkiksi SSP5-8,5 -skenaariossa hiilen käytön maapallon asukasta kohti oletetaan kuusinkertaistuvan nykyisestä vuoteen 2100 mennessä, RCP8,5-skenaariossa kolminkertaistuvan.
Burgess rauhoitteleekin lehdistötiedotteessa monia kollegoitaan, jotka pelkäävät talouden ja sitä myötä päästöjen kasvavan vieläkin rajummin kuin IPCC:n pahimmat skenaariot arvioivat. Tutkijoiden mukaan tämä vaihtoehto on epätodennäköinen ainakin seuraavan 20–30 vuoden aikana. Vuosisadan loppua kohti epävarmuus kuitenkin kasvaa.
Tutkijoiden mukaan päätöksenteossa pitäisikin käyttää realistisimpia mahdollisia skenaarioita.