Uusi tutkimus: Koronalla voi olla kielteinen vaikutus älyllisiin kykyihin, oireita jopa kuukausien jälkeen – "Jälkioireita voi tulla minkä ikäiselle tahansa"

Brittitutkimuksen mukaan koronataudin jälkioireet ovat todennäköisesti nuhakuumeen jälkioireita vaikeammat. Koronan jälkioireita voi esiintyä iästä riippumatta.

Uusi brittitutkimus selvitti, miten koronavirus vaikutti taudin sairastaneiden ihmisten kognitiiviseen suorituskykyyn. Tutkimus julkaistiin viime viikolla E clinical medicine -verkkolehdessä, jota julkaisee arvostettu The Lancet.

Asiasta kertoi Helsingin Sanomat.

Tutkimus antaa osaltaan uutta tietoa siitä, miten koronatauti voi vaikuttaa pitkäaikaisesti koronan sairastaneisiin ihmisiin.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 81 300 ihmisen suoriutumista älykkyystestissä. Testissä mitattiin esimerkiksi muistia, kielellisiä taitoja ja tilallista hahmottamista.

Koronaviruksen sairastaneet ihmiset pärjäsivät testissä keskimäärin muita kehnommin.

– Tavallisimpia [kognitiivisia] oireita ovat keskittymiskyvyn häiriöt, hitaus ja virhealttius. Vaikeat kognitiiviset häiriöt ovat hyvin harvinaisia, mutta niitäkin nähdään, neurologian emeritus­professori ja Suomen aivot ry:n puheenjohtaja Risto O. Roine kommentoi tutkimusta Helsingin Sanomille.

Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että hengitystieoireiden vakavuus oli yhteydessä älyllisen suorituskyvyn heikkenemiseen. Ne potilaat, jotka olivat joutuneet koronan takia hengityskoneeseen, suorittivat tehtäviä selvästi muita huonommin.

Tulosta ei voi selittää tutkijoiden mukaan ihmisten välisillä älykkyyseroilla ennen sairastumista.

– Tämä vahvistaa käsitystä, että kognitiiviset oireet pitkän covidin jälkeen ovat sitä vaikeampia, mitä vaikeampi taudinkuva on ollut akuuttivaiheessa, Roine sanoo Helsingin Sanomille.

Tutkimus antaa viitteitä, että jokainen koronaan sairastunut pärjäsi keskimääräisesti huonommin kuin ne, jotka eivät olleet saaneet koronaa. Siten koronavirustautia ei voi verrata nuhakuumeeseen, sillä jälkitila näyttää koronan tapauksessa vaikeammalta.

– Ydinviesti on, että jälkioireita voi tulla minkä ikäiselle tahansa. Tiedetään, että myös nuorilla ja hyvin lievän taudinkuvan sairastaneilla potilailla esiintyy kohtalaisen vaikeita pitkän covidin oireita, Roine toteaa Helsingin Sanomille.

Lue myös:

    Uusimmat