Uusi vaihtoehto ja perussuomalaiset nuivia – muut puolueet ottaisivat Suomeen nykyistä enemmän pakolaisia

hennala vastaanottokeskus
Turvapaikanhakijoita Hennalan vastaanottokeskuksessa. Lehtikuva
Julkaistu 27.07.2017 03:00

MTV UUTISET - STT

Eduskuntapuolueista kaikki paitsi perussuomalaiset ja Uusi vaihtoehto -ryhmä olisivat valmiita ottamaan Suomeen nykyistä enemmän pakolaisia. Tämä kävi ilmi, kun STT kysyi asiaa kaikilta yhdeksältä eduskuntapuolueelta sähköpostitse alkuviikosta.

Pakolaiskiintiö on tällä hetkellä 750 henkilöä vuodessa. Näillä pakolaisilla on valmiiksi YK:n myöntämä pakolaisstatus.

Euroopan siirtolaiskriisi on lisäämässä painetta ottaa lisää pakolaisia. Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan kiintiön nosto on esillä hallituksen budjettiriihessä syksyllä.

Risikko ja saman puolueen valtiovarainministeri Petteri Orpo nostaisivat kiintiötä maltillisesti aiempien vuosien tasolle 1 050:een. Pääministeripuolue keskusta on valmis nostamaan kiintiötä maltillisesti, jos turvapaikkapolitiikasta saadaan Euroopassa aikaan kokonaisvaltainen ratkaisu. Uusi vaihtoehto tyrmää ajatuksen.

Oppositiopuolueet avaisivat ovia enemmän. Vihreät, vasemmistoliitto ja RKP nostaisivat pakolaiskiintiön 2 500:aan. Vihreiden ja vasemmistoliiton mielestä määrää voitaisiin jatkossa siitäkin nostaa. SDP:stä ja kristillisdemokraateista olisi perustelua palata 1 050 kiintiöpakolaisen linjaan, joka oli käytössä vuosina 2014 ja 2015.

Perussuomalaisista pakolaiskiintiö on jo huomattavan suuri. Pakolaiskiintiö on parempi kuin spontaanien turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen, sillä se antaa mahdollisuuden kontrolloida, kuka maahan tulee, puolueesta vastataan.

Turvapaikanhakijasumaa pitäisi purkaa

Myös turvapaikanhakijoiden siirrot EU:ssa saattavat nousta uudelleen esiin syksyllä, kun unionimaat pohtivat Italialle annettavaa apua. Italiaan on saapunut tänä vuonna laittomasti yli 90 000 ihmistä Välimeren yli.

Vuonna 2015 maat sopivat jo kertaalleen, että Italiasta ja Kreikasta siirretään 160 000 turvapaikanhakijaa, jotka todennäköisesti saavat pakolaisaseman. Unkari, Tshekki ja Puola ovat kieltäytyneet noudattamasta järjestelyä.

Kokoomuksen ja Uuden vaihtoehdon mielestä Suomi on jo hoitanut osuutensa EU:n sisäisissä siirroissa ja edellyttää, että muutkin maat niin tekevät.

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokapasiteetti pitää kokoomuksen mielestä mitoittaa vastaamaan kulloistakin tilannetta. Uusi vaihtoehto -ryhmän mielestä on hyvä, että turvapaikanhakijamäärät on kansainvälisin ja oman hallituksen toimin saatu palautettua muutaman tuhannen vuositasolle.

Vuonna 2015 maahan tuli ennätysmäärä eli yli 30 000 turvapaikanhakijaa. Keskustasta nykysääntely toimii: turvapaikan saavat hakijamääristä riippumatta vain ne, jotka siihen ovat oikeutettuja kansainvälisten ja kansallisten sääntöjen mukaan.

Seuraavan neljän vuoden aikana hallitus on varautunut vuosittain noin 7 000 uuteen turvapaikanhakijaan. Turvapaikanhakija eroaa pakolaisesta siinä, että hän vasta hakee turvaa vieraasta maasta.

PS: Rajavalvonta takaisin Ruotsin-rajalle

Eurooppa kykenee kantamaan vastuunsa turvapaikanhakijoista, katsovat vasemmistoliitto ja vihreät. RKP:stä turvapaikanhakijat tulisi jakaa oikeudenmukaisesti maiden kesken. KD sen sijaan vastaa, että Suomen ei pidä olla mukana rakentamassa turvapaikanhakijoiden jakamiseen EU-maiden välillä tähtäävää siirtojärjestelmää.

Perussuomalaiset suhtautuu uusiin turvapaikanhakijoihin nihkeimmin. Suomen tulisi kieltäytyä vastaanottamasta turvapaikkahakemuksia turvallisina katsotuista maista saapuvilta ja käännyttää heidät jo rajalta. Rajavalvonta tulisi palauttaa etenkin Ruotsin-rajalle. 

Tuoreimmat aiheesta

Pakolaiset