Päätöksiä vastaanottokeskusten sulkemisesta voidaan odottaa joidenkin viikkojen kuluessa, arvioi sisäministeri Petteri Orpo (kok.) STT:lle lauantaina.
Orpo kertoi aiemmin, että turvallisuuden kannalta väärissä paikoissa olevia vastaanottokeskuksia suljetaan. Esimerkkinä hän mainitsi keskukset, jotka ovat poliisin näkökulmasta liian kaukana.
Tilannetta aletaan kartoittaa ensi viikolla. Asiassa kuullaan poliisin lisäksi muun muassa vastaanottokeskusten järjestäjiä.
Sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin mukaan ratkaisuja tehdään muun muassa sen perusteella, mitkä keskukset ovat turvallisuuden kannalta syrjässä, mitkä ovat tilojen kannalta hankalia ja onko keskuksen ylläpitäjällä halukkuutta jatkaa toimintaa.
Poliisihallituksesta ehdotetaan, että vastaanottokeskukset sijoitettaisiin enintään 30 kilometrin päähän poliisiasemasta.
– Tämä ei ole mikään tarkka raja, mutta suunnilleen tämä etäisyys olisi ajomatkan kannalta sopiva, sanoi poliisitarkastaja Mia Poutanen.
Se, millä aikataululla vastaanottokeskuksia suljetaan, riippuu siitä, millainen sopimus keskuksen ylläpitäjien kanssa on tehty.
– Sopimukset ovat eripituisia. Yleensä ne ovat puolesta vuodesta vuoteen, sanoi maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio.
Uusia vastaanottokeskuksia tarvitaan
Vaikka joitakin vastaanottokeskuksia aiotaan sulkea, samaan aikaan täytyy perustaa uusia. Suomeen saapuu nyt noin 100-150 turvapaikanhakijaa päivittäin.
– Elämme edelleen tilanteessa, jossa vastaanottokapasiteettia täytyy kasvattaa, kertoi maahanmuuttoviraston viestintäpäällikkö Hanna Kautto.
Lisäksi lakkautettavien keskusten tilalle täytyy ylijohtaja Vuorion mukaan mahdollisesti perustaa uusia.
Orvon mukaan vastaanottokeskuksiksi sopivia tiloja on olemassa valmiina. Se, että turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut, mahdollistaa ministerin mukaan sen, että keskusten sijaintia voidaan pohtia.
– Tilanne on rauhallisempi. Nyt voimme käydä läpi vastaanottokeskusten toiminnallisuutta ja turvallisuutta.
"Ei olisi reilua lakkauttaa vastaanottokeskusta nyt"
Kihniössä pohjoisella Pirkanmaalla poliisin luo on pitkä matka ja partion paikalle tulo kestää. Kunnanjohtaja Petri Liukun mukaan kihniöläiset ovat tilanteeseen niin kyllästyneitä, että eivät välttämättä soita poliisille, vaikka aihetta olisi.
Kihniön vastaanottokeskukseen ei kuitenkaan ole liittynyt järjestysongelmia, kertoo Liukku. Yksi syy on se, että vastaanottokeskuksessa on pelkästään lapsiperheitä.
Liukku onkin sitä mieltä, ettei ainakaan Kihniön vastaanottokeskusta pitäisi lopettaa. Keskuksen lapset on saatu kouluun ja kunnan asiat muutenkin järjestetty sitä silmälläpitäen, että keskus jää kuntaan.
– Ei olisi reilua, jos vastaanottokeskus nyt lopetettaisiin. Jos niin tehdään, valtio pitää saattaa päätöksestä vastuuseen.
Kempeleessä Pohjois-Pohjanmaalla keskustelua on herättänyt viime päivinä 14-vuotiaan tytön raiskaus, josta epäilty nuorukainen olisi mediatietojen mukaan turvapaikanhakija. Poliisi ei ole vahvistanut tietoa.
– Tapaus on herättänyt huolta ja keskustelu on välillä mennyt aika lämpimillä kierroksilla. Kyllä tällainen vaikuttaa yleiseen turvallisuudentunteeseen, sanoo kunnanjohtaja Tuomas Lohi.
Kempeleessä ei ole omaa poliisiasemaa, mutta Oulu poliiseineen on lähellä. Lohi arvioi, että poliisi ehtii Kempeleeseen paikalle noin kymmenessä minuutissa.