Maahanmuuttovirastossa on eletty viime kuukausina kiireistä aikaa, kun maahan on saapunut satoja turvapaikanhakijoita päivässä. Tuoreimpien arvioiden mukaan Suomeen saapuu tänä vuonna yli 50 000 turvapaikanhakijaa. Vastaanottokeskukset ovat ääriään myöten täynnä ja uusia perustetaan kovalla tahdilla.
Yksityiset toimijat ovat tarjonneet Maahanmuuttovirastolle erilaisia tiloja. Uusin avattiin tänään Hämeenlinnan Renkoon, siellä toimintaa pyörittää Pihlajalinna.
Suurin yksityinen toimija on pääkaupunkiseudulla toimiva Luona Oy, jolla on puolenkymmentä keskusta.
– Pihlajalinnalla on lisäksi suunnitteilla kaksi muuta keskusta, toinen Kokemäelle ja toinen Kihniöön. Ja sitten meillä on vielä sopimus kylpylähotelli Kivitipun kanssa Lappajärvellä, sanoo Maahanmuuttoviraston viestintäpäällikkö Hanna Kautto.
Sopimus vain osalle halukkaista
Lukuisat yksityiset toimijat ovat tarjonneet tiloja vastaanottokeskuksiksi, mutta vain osan kanssa saadaan aikaiseksi sopimus.
– Pitkälti kyse on hinnasta. Meillä on lähtökohtana se, että yrityksille maksetaan ihan sama taksa kuin SPR:llekin. Hintaan toki vaikuttavat sisätilat ja palvelut. Jos yritys pystyy meidän raameihin ja pystyy järjestämään ne vastaanottopalvelut, jotka lain mukaan pitää järjestää, he ovat samalla viivalla kuin muut, kertoo Kautto.
Keskimääräinen hinta yhdestä vuorokaudesta on 43 euroa henkilöä kohden ja se on aina neuvotteluiden pohjana. Hintaan sisältyvät tilakulut, henkilökunta, terveyspalvelut, vastaanottoraha ja mahdolliset ruokapalvelut.
– Tämä summa on keskihinta, mutta se voi vaihdella paikkakuntakohtaisesti. Esimerkiksi Helsingissä vuokrat ovat korkeammat kuin esimerkiksi pohjoisessa Torniossa. Eli paikkakunta vaikuttaa paljon vuokratasoon.
– Lisäksi vaikuttaa myös se, minkälaisessa kunnossa tilat ovat eli ovatko majoitustilat valmiita vai onko tila toimistotilaa, joka muutetaan majoituskäyttöön, kuvailee Kautto.
Maahanmuuttovirasto ei lähde neuvottelemaan korkeammasta hinnasta ja toistaiseksi on löytynyt yrityksiä, jotka ovat pystyneet toimimaan Maahanmuuttoviraston asettamassa hintahaarukassa.
Valtaosa SPR:n vastaanottokeskuksissa
Yksityisissä vastaanottokeskuksissa on vain kymmenesosa Suomen turvapaikanhakijoista.
Valtaosa yli 20 000 turvapaikanhakijasta on majoitettu SPR:n vastaanottokeskuksiin, joissa on yli 10 000 turvapaikanhakijaa.
Yksityisen Luonan pyörittämissä vastaanottokeskuksissa on Vantaalla noin 1000 turvapaikanhakijaa, Helsingissä vajaa 200 ja Espoossa 600.
– Tänään avatussa Pihlajalinnan ensimmäisessä vastaanottokeskuksessa ja kahteen lähiaikoina avattavaksi suunniteltuun mahtuisi noin 350 turvapaikanhakijaa, kertoo Kautto.
Yksityiset yritykset ovat mukana tuottamassa terveyspalveluita vastaanottokeskuksissa.
– Terveystalo tuottaa kaikilla muilla paikkakunnilla terveyspalvelut paitsi Helsingissä Espoossa ja Siuntiossa, jossa Aava tuottaa nämä palvelut. Nämä tuottavat kiireettömät lääkäripalvelut, vastaanottokeskuksissa taas on oma terveydenhoitaja, joka huolehtii alkutarkastuksista, kertoo Kautto.
Kustannukset 118 miljoonaa euroa
Yksityisiltä terveyspalveluja tarjoavilta yrityksiltä puolestaan ostetaan lääkehoitosuunnitelmia, laboratorio- ja röntgentutkimuksia erityisesti riskiryhmille. Myös kiireettömät lääkäripalvelut ostetaan yksityisiltä toimijoilta.
– Jos on kyse akuutista ensiavusta, se tulee julkiselta puolelta ja sen kulut korvataan kunnille, kertoo Kautto.
Siinä missä lääkäripalvelut on ehditty kilpailuttaa, ei vastanottokeskuksien kohdalla ole samaa ehditty tehdä.
– Siihen ei ole ollut aikaa etenkään tässä tilanteessa. Heidän kanssa neuvotellaan haluavatko tulla alalle ja onko heillä kyky taipua asettamiimme hintaraameihin. Heidän pitää pystyä järjestämään palvelut ja heillä tulee olla kyky rekrytoida terveys- ja sosiaalipuolen osaajia. Se on ihan ehdoton edellytys, sanoo Kautto.
Jo nyt on selvää, että turvapaikanhakijoista on aiheutunut valtiolle arvioitua huomattavasti suuremmat kustannukset. Myös ensi vuoden talousarvioita joudutaan arvioimaan uudelleen.
– Ensi vuoden budjettiin on laskettu 118 000 000 euroa, mutta määrään tarkastetaan uudelleen, koska se on arvioitu 15 000 turvapaikanhakijan määrällä, kertoo Kautto.
Turvapaikanhakijoille ei näy loppua
Suomeen on saapunut tänä vuonna jo reilut 20 000 turvapaikanhakijaa ja vuoden loppuun mennessä tulijoita arvioidaan saapuvan jopa yli 50 000.
– Luku perustuu vuorokauden hakijamäärään, joka on ollut 400-500 hakijaa. Pientä merkkiä on ollut, että määrä olisi hiljalleen laskussa, sillä eilinen luku oli vain hieman päälle 300 eli 200 vähemmän kuin edellispäivänä, kertoo Kautto.
Myös Torniosta saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on ollut viimeisen vuorokauden aikana laskussa. Yön aikana ei tullut ainuttakaan turvapaikanhakijaa.
– Voi olla, että eilisellä uutisella Ruotsin poliisin tehostetusta valvonnasta vaikuttaa. Poliisi vaatii, että siellä tavatuilla ulkomaalaisilla, joilla ei ole oleskeluoikeuteen riittäviä asiakirjoja, poistetaan maasta. Katsotaan nyt onko tällä hakijamääriin vaikutusta, sanoo Kautto.
Toisaalta tiedetään, että Euroopassa on tulijoita liikkeellä paljon ja myös Turkin ja Lähi-Idän puolella on lähtijöitä. Vain aika näyttää, kuinka suuri osa liikkeillä olevista on tulossa Suomeen asti.