Poliisihallituksessa uskotaan, että Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen lisäksi jatkossa esitetään uusiakin lakkauttamisvaatimuksia. Lakkauttamisvaatimuksen voi esittää Poliisihallitus tai syyttäjä.
Vaatimukset voivat kohdistua esimerkiksi väkivaltaisiin ääriliikkeisiin tai jalkapallon ultrakannattajaryhmiin liittyviin yhdistyksiin.
Turun hovioikeus päätti syyskuussa lakkauttaa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen osaston.
Uusnatsijärjestön lakkauttamista vaatineen Poliisihallituksen mukaan päätös on yhteiskunnallisesti merkittävä eikä PVL:n lakkautus jää välttämättä ainoaksi.
– Me käymme läpi sitä tilannetta, että löytyykö sellaisia yhdistyksiä, jotka linkittyvät vaikkapa väkivaltaisiin ääriliikkeisiin, järjestäytyneisiin rikollisryhmiin tai jalkapallon ultrakannattajaryhmiin, ja voitaisiinko hallinnollisella rikostorjuntatoimenpiteillä vaikuttaa heidän toimintaansa, poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen Poliisihallituksesta sanoo.
Lainvastaista toimintaa
Kilpeläisen mukaan lakkauttamisvaatimus voidaan esittää sellaista yhdistystä kohtaan, jonka toiminta on olennaisesti lain ja hyvän tavan vastaista.
Hovioikeuden antama päätös uusnatsistisen PVL:n lakkauttamisesta ei ole vielä lainvoimainen eikä PVL ole vielä ilmoittanut, aikooko se hakea valituslupaa Korkeimmasta oikeudesta.
Jos hovioikeuden ratkaisu tulee lainvoimaiseksi, kaikki liikkeen nimissä tehtävä toiminta on lopetettava. Yhdistyksen toiminnan harjoittaminen vastarintaliikkeen nimissä olisi tämän jälkeen rangaistavaa. PVL on tunnettu esimerkiksi itsenäisyyspäivän marsseilta.
Poliisin mukaan on mahdollista, että toiminta muuttaa muotoaan esimerkiksi uuden nimen alle.
– Pidän todennäköisenä, että liikkeen toimintaan ja sen ideologiaan vahvasti sitoutuneet henkilöt jatkavat aatteensa ja toiminnan harjoittamista, Kilpeläinen toteaa.
Kilpeläisen mukaan kielletyn PVL:n toiminta saattaa siirtyä suljettuihin tiloihin tai niin sanotusti ”maan alle”.