Internetin sananvapautta uhkaavaksi syytetyt artiklat etenivät eilen EU-parlamentin täysistuntoon. Jopa world wide webin kehittäjä on liittynyt vastarintaan esitysten kumoamiseksi.
Kohun alla on erityisesti kaksi EU-komission ehdottamaa artiklaa, joissa puututaan tekijänoikeuksiin internetissä. Artiklat kuuluvat laajempaan tekijänoikeusreformiin, jota komissio on ajanut eteenpäin viime vuosina.
Niin sanottu ”linkkivero” puuttuisi siihen, miten esimerkiksi Facebookissa, blogeissa tai muissa sosiaalisissa medioissa jaetaan esikatselulla varustettuja kolmannen osapuolen sisältöjä, kuten uutisia.
Toinen parjatuista artikloista asettaisi yritykset ottamaan käyttöönsä automaattisia suodattimia, jotka blokkaisivat tekijänoikeudella suojatun materiaalin pääsyä sivuille. Näin materiaalin haltijan oikeudet olisi turvattu, mutta yrityksille kohdistuisi uudenlaisia paineita suodattaa sisältöä.
Linkkiverosta haasteita uutispalveluille
Linkkivero-liikanimellä kutsuttu, 11. artikla esittää, että tekijänoikeudenhaltijat saisivat periä lisenssimaksuja sivustoilta, joissa niiden omistamaa materiaalia on jaettu.
Maksu kohdistuisi siis jakamisalustana käytetylle sivustolle, ei itse käyttäjälle, joka sisältöä on jakanut.
Mistä vain linkistä maksua ei perittäisi, vaan "verotus" iskisi esimerkiksi uutisten linkkeihin, jossa on kuvallinen esikatselu. Näitä ovat esimerkiksi Facebookissa jaetut uutislinkit, joissa tyypillisesti mukana näkyy myös artikkelin otsikko ja pätkä tekstiä.
Oma lukunsa on, mitkä palvelut jatkossa sallisivat moisten linkkien jakamisen, jos siitä peritään yrityksiltä lisämaksuja. Tämä taas haastaisi useiden yritysten, kuten uutispalveluiden ja blogien bisneslogiikkaa, sillä niihin linkitetään jatkuvasti eri sosiaalisen median alustoilla.
Suodattaminen vaatii resursseja
Toisen, artikla 13:sta ydin on siinä, että automaattiset suodattimet ruotisivat ja estäisivät sivustoille ladattavan sellaista materiaalia, johon materiaalin ladanneella ei ole tekijänoikeutta.
Jos tekijänoikeusrikkomus havaitaan, rikosvastuuseen joutuu itse palvelu. Jos siis käyttäjä lataa Facebookiin kuvan, jota ei itse omista, Facebook joutuisi vastaamaan teon seuraamuksista.
Facebookin ja Googlen kaltaisilla jäteillä on paukkuja kehittää monimutkaisia, mahdollisesti miljoonienkin hintaisia järjestelmiä sisällön suodattamiseen, sekä mahdollisista rikkomuksista seuraaviin oikeustoimiin. Samanlaisia resursseja ei välttämättä pienemmillä firmoilla ole, mikä voi ajaa yritykset ahtaalle.
Toisaalta esitys parantaisi tekijänoikeudenhaltijoiden oikeuksia siinä, miten heidän sisältönsä leviää internetissä.
"Internetin isät" tyrmäävät esityksen
Artikloita vastaan on asettunut suuri liuta ”internetin isiä”, kuten itse WWW:n eli World Wide Webin kehittäjä Tim Berners-Lee sekä Jimmy Wales, yksi Wikipedian perustajista.
Yhteisessä kannanotossa ilmaistaan huoli siitä, että avoimen tiedon jakamiseen luotu internet on askeleen lähempänä automaattisten suodattimien valvomaa ja käyttäjiä kontrolloivaa ympäristöä.
EU-komission ehdottamat artiklat menivät keskiviikkona läpi unionin lakiasioiden komiteassa, ja pakettia käsitellään mahdollisesti ensi kuussa parlamentin täysistunnossa.
Asia ei kuitenkaan heittämällä muovaannu EU-direktiiviksi, vaan esitysten sisältö voi muuttua vielä EU-parlamentin ruodinnan jälkeenkin.