Pitkällisen väännön jälkeen saavutettua sopua EU:n tekijänoikeuksista kehutaan tasapainoiseksi. Internetjäteille on tulossa korvausvastuuta niiden hyödyntämästä materiaalista, mutta internetin vapauden luvataan jatkuvan.
Jäsenmaat ja Euroopan parlamentti pääsivät lainsäädännöstä sopuun keskiviikkoiltana.
Sosiaalisen median jätit ja luovan työn tekijät vastakkain asettanut laki vaatii vielä Euroopan parlamentin ja jäsenmaiden hyväksynnän. Mepit äänestävät laista juuri vaalien kynnyksellä.
Isoimpia kysymyksiä valmistelussa ovat olleet internetissä leviävät meemit, korvausten reiluus ja linkkien jakaminen.
Parlamentin tiedotteen mukaan meemejä saa jakaa verkon alustoilla vastakin ei-kaupallisissa tarkoituksissa, vaikka hauskan kuvan pohjana olisi tekijänoikeuden alaista materiaalia. Esimerkiksi Kummeli-sarjasta leikattuja pärstäkuvia saa siis muokata edelleen.
Linkkejä saa jakaa
Tekijänoikeuslainsäädäntöä ollaan päivittämässä verkkoaikakauteen. Tavoitteena on, että YouTube, Facebook ja Googlen uutispalvelu maksaisivat korvauksia alustoilla olevasta sisällöstä, koska ne hyötyvät siitä.
Voittoa tavoittelemattomat sivustot kuten Wikipedia olisivat jäämässä korvausvastuun ulkopuolelle. Pienempiä ja vasta aloittaneita verkkopalveluita kohdeltaisiin niin ikään kevyemmin.
Linkkejä saisi jakaa vastakin, mutta niiden kyljessä saa olla vain yksittäisiä sanoja tai erittäin lyhyt kuvaus, parlamentti tiivistää.
– Tämä on tärkeä askel sen korjaamiseen, että muutamat yritykset ovat ansainneet valtavia summia rahaa ilman kunnollista korvausta tuhansille luovan työn tekijöille ja toimittajille, joiden työhön ne nojaavat, parlamentissa esittelijänä toiminut Axel Voss sanoi.
Digitaalisista sisämarkkinoista vastaava virolaiskomissaari Andrus Ansip arvioi, että lopputulos on reilu ja tasapainoinen.
– Internetin käyttäjien vapauksia ja oikeuksia edistetään, sisällön tuottajat saavat paremman korvauksen työstään ja internet-talous saa selkeämmät säännöt toimintaan ja menestymiseen.
Tekijänoikeuslakia uudistetaan muun muassa sen takia, että verkossa käyttäjät etsiytyvät tiedotusvälineiden sivuille yhä useammin sosiaalisen median kautta. Komission mukaan 57 prosenttia internetin käyttäjistä meni lukemaan tiedotusvälineiden juttuja sosiaalisen median, hakukoneiden tai muiden koontisivustojen kautta vuonna 2016. Merkittävä osa netin käyttäjistä luki tutkimuksen mukaan vain linkkien mukana olevat tiivistelmät ilman niiden avaamista.
Media-ala kiittelee
Suomalaisia mediataloja edustava Medialiitto kehuu lopputulosta.
– Tämä ratkaisu parantaa mahdollisuuksia journalismin kustantamiseen digitaalisessa ajassa, millä on suuri merkitys demokraattisille yhteiskunnille, Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg sanoo.
Lehtikustantajat saavat liiton mukaan oikeuden sopia julkaisujensa käytöstä "digitaalisessa maailmassa". Yksittäiset sanat tai lyhyet tekstiotteet jäisivät suojan ulkopuolelle.
Direktiivin edellyttämät muutokset on vietävä kansalliseen lainsäädäntöön kahden vuoden kuluessa voimaantulosta.