Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen käynnistämät koulutusleikkaukset käynnistivät pohdinnan myös perusopetuksen lyhentämisestä kahdeksaan vuoteen, kertoo Uutissuomalainen.
Vuoden 2015 hallitusneuvotteluissa pohdittiin oppivelvollisuuden lyhentämisestä vuodella. Esityksestä tehtiin laskelmat valtiovarainministeriössä.
Ehdotus kuitenkin sai jo neuvotteluissa niin paljon vastustusta, ettei ajatusta lähdetty kehittelemään eteenpäin. Asiasta kertoo Uutissuomalainen.
Oppivelvollisuuden leikkaaminen olisi Uutissuomalaisen mukaan toteutettu esimerkiksi koulupäiviä pidentämällä, sillä nykyisestä oppimäärästä ei ollut tarkoitus tinkiä. Säästöt olisivat haalittu tehostetusta peruskoulutuksesta, työurien pidentymisestä ja kasvaneesta verokertymästä.
Kritiikin hampaisiin jääneet laskelmat eivät ottaneet huomioon oppivelvollisuusiän lyhentämisen vaikutuksia esimerkiksi nuorten syrjäytymiseen tai tuntikehyksiin. Toisaalta myös lyhennetyn peruskoulutuksen vaikutusta työllisyyskasvuun on vaikea arvioida.
Uutissuomalaisen haastatteleman Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisen mukaan kyseessä on vain yksi esimerkki siitä, etteivät päättäjät arvosta koulutusta.
12:00