Laittomasti Suomessa oleskelevien paperittomien määrä voi jopa kaksinkertaistua kevääseen mennessä, kertoo Uutissuomalainen.
Maahanmuuttoviraston mukaan potentiaalia laittoman maassaolon lisääntymiseen on.
– On mahdollista, että turvapaikkaprosessin kautta tulee vielä useita tuhansia uusia laittomasti maassa olevia, Maahanmuuttoviraston maahanmuuttoyksikön johtaja Pekka Nuutinen sanoo lehdelle.
Myös Pakolaisneuvonta ry:n vs. toiminnanjohtaja Pia Lindfors uskoo paperittomien määrän jatkavan kasvuaan.
– Tämä on puhtaasti laskennallista, mutta hallinto-oikeuksissa olevien valitusten perusteella paperittomien määrä voi kasvaa tuhansilla. On hyvinkin mahdollista, että niin käy, koska mikään ei viittaa siihen, että nämä ihmiset olisivat lähdössä omaehtoisesti, Lindfors sanoo.
Hallinto-oikeuksien ja korkeimman hallinto-oikeuden käsittelyjonoissa on lähes 8 500 turvapaikkapäätöksestä tehtyä valitusta. Valituksia on noin kaksinkertainen määrä vuodentakaiseen verrattuna. Suurin osa valituksista tullaan hylkäämään.
– Loppukevääseen mennessä nähdään, miten hylkäävän päätöksen saaneet reagoivat. Suurin osa lähtee Suomesta joko vapaaehtoisesti tai poliisin avustamana, mutta osa jää Suomeen, ja järjestelmästämme myös katoaa ihmisiä, Nuutinen sanoo.
Paperittomien määrän kasvu tulisi näkymään heti etenkin pääkaupungin katukuvassa. Nuutisen mukaan se voi tuoda mukanaan myös ongelmia.
– Kyllä siitä jonkinasteinen yhteiskunnallinen asia voi tulla, myöntää Nuutinen mainiten esimerkiksi harmaan talouden ja pimeät työmarkkinat, rikollisuuden sekä paperittomien hyväksikäytön.
- Sisäministeriön arvion mukaan Suomessa on 1 000–2 000 paperitonta.
- Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita turvapaikanhakijoita on kadonnut Suomen viranomaisilta yli 6 000. Heistä suurimman osan uskotaan lähteneen Suomesta.
Nuutinen on huolissaan erityisesti irakilaisista kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista, sillä he muodostavat suurimman valittaneiden ryhmän. Irakilaisten pakkopalauttaminen on vaikeaa, sillä Suomella ei ole palautussopimusta Irakin kanssa.
Vapaaehtoisen paluuseen kannustetaan rahallisella avustuksella, jonka määrää korotettiin syksyllä. Vapaaehtoisesti palaava saa avustusta maasta riippuen enimmillään 1 500 euroa.
Nuutinen uskoo vapaaehtoisen paluun suosion kasvavan, kun valituksista alkaa tulla kielteisiä päätöksiä.
Pakolaisneuvonnassa ei kuitenkaan uskota avustuskorotuksen ehkäisevän sitä, että kielteisen päätöksen saaneita jää paperittomina maahan.
– He eivät ole mitään turvapaikkaturisteja tai elintasopakolaisia. Eivät he ole tulleet tänne muutaman sadan euron takia, Lindfors sanoo lehdelle.