Jopa kymmeniätuhansia ukrainalaisia voi hakeutua Suomeen – kotimajoituksessa piilee riskinsä: "Hyvä silloin, kun tunnetaan"

3:01imgKatso vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutisen haastattelu Seitsemän uutisissa.
Julkaistu 22.03.2022 20:26
Toimittajan kuva

Annika Nuotto

annika.nuotto@mtv.fi

Tähän mennessä sotaa Ukrainasta paenneita ja Suomesta suojelua hakeneita on yli 10 000. Määrän uskotaan todellisuudessa olevan paljon suurempi, ja sodan pitkittyessä suojelua hakevia voi tulla kymmeniätuhansia, arvioi vastaanottoyksikön johtaja. 

Tällä hetkellä Suomesta kansainvälistä suojelua hakeneita on lähes 10 300. Tämän lisäksi Suomessa on ukrainalaisia, jotka eivät ole hakeneet suojelua. Heidän määräänsä ei tiedetä.

– Meillä ei ole tarkkaa tietoa siitä, mutta voi olla, että heitä on toinenkin mokoma, arvioi vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen Maahanmuuttovirastosta ja viittaa vastauksellaan suojelua jo hakeneiden määrään, eli 10 000:een. 

Sotaa pakenevia on odotettavissa Suomeen jatkossakin.

– Arviot vaihtelevat radikaalisti, mutta voimme hyvin olettaa, että kymmeniätuhansia voi hakeutua Suomeen. Tämä riippuu tietysti paljolti siitä, kuinka kauan kriisi kestää ja kuinka vakavaa on sen jatko, Nuutinen sanoo. 

Lue myös: Yli 9 200 ukrainalaista hakenut kansainvälistä suojelua Suomessa – hakemusten määrä kasvoi viikossa tuhansilla

Tilapäisen suojelun saa vuodeksi kerrallaan

Suurin osa ukrainalaisista hakee tilapäistä suojelua, jota myönnetään vuodeksi kerrallaan. Tilapäistä suojelua haetaan poliisilta, jossa hakemukset rekisteröidään, ja tämän jälkeen maahanmuuttovirasto tekee suojelupäätöksen. 

– Tämä on kevyempi prosessi, kuin turvapaikan hakeminen, eikä tässä tehdä varsinaista materiaalista tutkintaa, Nuutinen selittää.

Tilapäistä suojelua saava pääsee vastaaottopalveluiden piiriin ja hän saa myös työnteko-oikeuden. Suojelun piirissä saa myös tarvittaessa majoituksen, suomalaisen terveydenhuollon palvelut ja vastaanottorahaa, joka on samankaltainen kuin toimeentulotuki.

Jotkut suomalaiset ovat halunneet tarjota majoitusta kodeissaan Suomeen saapuneille ukrainalaisille. Nuutinen sanoo tämän olevan monen kohdalla varsin hyvä vaihtoehto varsinkin, kun monella Suomessa kausityöntekijänä työskenneellä ukrainalaisella on Suomessa tuttuja. 

– Yksityismajoitus on ehkä hyvä silloin, kun tunnetaan ja on joku tuttu Suomessa. Hankalaa se voi olla, jos jotkut vähän pinnallisen harkinnan nojalla lähtee majoittamaan ihmisiä. 

Monet kunnat ovatkin valmistatuneet pakolaisten tuloon, niin myös Laitila. Katso uutisjuttu alla olevalta videolta. 

2:04img

Tuoreimmat aiheesta

Pakolaiset