Sukupuolineutraaliin avioliittoon on nyt brändätty oma sormusmallisto. Sormukset ostetaan Suomessa yhdessä – kyseessä on paitsi romanttinen hetki, myös halu tarkistaa, että sormus miellyttää.
Shampanjalasiin? Kakunpalaan? Perinteisesti koruliikkeen rasiaan?
Miten sinä kosisit? Ja ennen kaikkea: millaisella sormuksella?
Muiden trendien tapaan myös sormustrendit vaihtelevat. Timanttien rinnalle on noussut muita varteenotettavia rakkauskiviä. Perinteinen katalogisormus ei enää välttämättä kelpaa.
– Timantit eivät ole out, mutta siihen, miten timantit on sormukseen aseteltu, halutaan symboliikkaa. Asiakkaalle lukumäärä voi olla tärkeä, se voi kertoa tietystä ajasta elämässä, koruliike Westerbackin myyntijohtaja Katja Warborn kuvaa.
Sormuksen kivi ei välttämättä ole hillitty, väritön timantti, sillä värilliset kivet tekevät tuloaan koko ajan.
– Värillisiä kiviä löytyy myös luonnosta, mutta ne ovat erittäin kalliita. Sen takia värillisiä kiviä tehdään lämpökäsittelyllä tai säteilyttämällä. Vaikka säteilyttäminen kuulostaa pelottavalta, se ei kiven kohdalla tarkoita, että kivi olisi mitenkään vaarallinen kun se on säteilytetty, Warborn kuvaa.
Värillisten kivien lisäksi musta timantti on nyt hitti. Se on myös edullisempi kuin tavallinen timantti.
Periaatteessa sormukseen voi upottaa minkä tahansa kiven. Kiven tosin täytyisi kestää kuumennusta, muuten kultaseppä joutuu käyttämään luovuutta saadakseen kiven kiinni sormukseen.
Unisex on nykyaikaa
Trendien ja Tahdon-kampanjan vanavedessä markkinoille on saapunut myös Thomas Narsakan suunnittelema, sukupuolineutraaliin avioliittoon suunniteltu sormusmallisto.
Warbornin mukaan tällaisia sormuksia on kyselty paljon, eikä vastaavaa mallistoa ole toistaiseksi ollut tarjolla – tai ainakaan kukaan ei ole mallistoaan sukupuolineutraaliksi nimennyt.
– Varmasti erilaisia sormusmalleja on aina ollut, mutta mielestäni tänäkin päivänä vaatii tiettyä rohkeutta ja ajan hermolla olemista sanoa, että mallisto on unisex, Warborn kuvaa.
– Sama tilanne on kelloissa. Kellot ovat nykyisin unisex-malleja, eikä monesta kellosta voi sanoa, että se on naisten ja miesten. Se on nykypäivää.
Narsakan mallisto sisältää kuusi sormusta, joiden perusidea on yksinkertainen: sormuksten kaikki kivet voi vaihtaa.
– Toiveena on, että asiakkaalla olisi persoonallinen ja henkilökohtainen sormus, joka kertoisi asiakkaasta. Ei kiven tarvitse olla karaatin kivi, Warborn kuvaa.
Warborn myöntää, että kihlasormus on aina ollut melko sukupuoleton – onhan se yleensä melko yksinkertainen. Persoonallisuutta sormukseen saa kivien lisäksi kaiverruksella.
– Ihmiset eivät nykyään välttämättä halua kiviä, jolloin sormuksesta voi tehdä persoonallisen kaiverruksella. Eikä kaiverruksen tarvitse olla sormuksen sisällä. Se voi olla sormuksen päällä.
Usein kihlasormukseen kaiverretaan kumppanin nimi ja kihlauspäivämäärä. Warbornin mukaan nimiin liitetään usein sydän tai &-merkki. Parilla saattaa olla myös oma sisäpiirin juttu, joka halutaan kaivertaa.
Vaikka monen haaveissa on yllättävä, romanttinen kosinta, sormuksia tullaan yleensä ostamaan yhdessä. Warbornin mukaan suomalainen nainen haluaa nähdä sormuksen ennen ostopäätöstä.
– Sormuksia tullaan ostamaan yhdessä. Se on sellainen hetki: olemme ostamassa sormuksia. Se kuuluu asiaan.