Ihmiskunnan ensimmäinen asuinalue paikannettu! Esi-isämme asuttivat jopa 70 000 vuotta

25.DPC819
Kuvituskuva. Kuvan sijaintina on Okavangan Deltan alue Botswanassa. AOP.
Julkaistu 29.10.2019 10:57

Meri Remes

meri.remes@mtv.fi

Uusi tutkimus valottaa ihmiskunnan alkukodin olosuhteita ja aluetta: täällä ihmiskunta asui jopa 70 000 vuotta. Ilmastonmuutos sai ihmiset lopulta siirtymään alueelta.

Ihmisen alkukoti paikannettiin DNA-näytteiden avulla Afrikan Sambesin jokialueelle, tarkemmin Makgadikgadin-Okavangan alueelle Botswanaan, kirjoittaa BBC.

Tutkijat paikansivat alkuihmisen kodin kyseiselle alueelle, joka oli lähellä jokialueita. Makgadikgadin alue on tätä nykyä rönsyilevien suolakerrostumien aluetta ja lasketaan suola-aavikoksi. 

Tutkimus julkaistiin Nature-lehdessä.

– Se on ollut äärimmäisen suuri alue, joka on saattanut olla todella kosteaa ja rehevää aluetta, sanoo geenitutkija, professori Vanessa Hayes.

Brittilehti The Guardianille Hayes puolestaan sanoo, että vaikka tutkijat ovat paikantaneet nykyisen ihmisen esi-isät jo pitkään Afrikkaan, tarkempaa alkukodin sijaintia ei oltu tähän asti löydetty. 

Ihmiset asuttivat aluetta 70 000 vuotta, kunnes ilmaston muuttuminen ajoi ihmiset siirtolaisiksi ja etsimään entistä vihreämpiä seutuja.

Kaikki tutkijat eivät ole ottaneet uuden tutkimuksen löydöstä kritiikittömästi vastaan

Tutkimuksen löydös on herättänyt kritiikkiäkin.

– Ei ole mahdollista jäljittää nykyihmisen synnylle yhtä ainoata alkupistettä tutkimalla nykyisten mitokondrioiperimän maantieteellistä jakautumista, sanoo professori Chris Stringer Lontoon luonnonmuseosta BBC:lle.

Stringer ei usko, että tutkijoiden löydös kertoisi koko tarinan nykyisen kaltaisen ihmisen alkukodista.

Ihmisen alkukoteja kun saattaa olla useita.

Video: Afrikasta löytyi yli 3,5 miljoonaa vuotta vanha pääkallo:

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lähde: Bbc.comThe Guardian

Tuoreimmat aiheesta

Tutkimustulokset