Vadelmamisu on marjainen muunnos tiramisusta. Misuun sopivat hyvin myös mansikat. Suositun tiramisun valmistuksessa käytetään perinteisesti pehmeää Mascarpone-tuorejuustoa, jota nautitaan joko sellaisenaan tai eri tavoin maustettuna. Muista kostuttaa marjamisu huolella, sillä se saa olla hyvin kosteaa!
Vadelmamisu
- Torttupohja:
- 1 pkt Kauramuro- tai Cookies Suklaamurotaikinaa (400 g)
- Vuokaan:
- rasvaa
- korppujauhoja
- Kypsälle pohjalle:
- 1 dl vahvaa (maito)kahvia
- 3 rkl mantelilikööriä tai muutama tippa manteliesanssia
- 2-3 dl vadelmahilloa tai -survosta
- Täytevaahto:
- 1 tlk (2½ dl) vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
- 1 tlk (200 g) mascarponejuustoa (tai kevyemmin maitorahkaa)
- 1-2 rkl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 2 rkl mantelilikööriä tai muutama tippa manteliesanssia
- Koristeeksi:
- vadelmia
- sitruunamelissan lehtiä tai pieniä mansikanlehtiä
Irrota taikinalevyt toisistaan ja sulata ne. Yhdessä paketissa on kaksi taikinalevyä. Painele taikina voidellun ja korppujauhotetun laakean piirakkavuoan pohjalle ja reunoille (halkaisija 25-28 cm). Kypsennä pohjaa 200 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 10 min. Varo paistamasta liikaa. Jäähdytä pohja.
Valmista täytevaahto. Vatkaa vaniljakastike kovaksi vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöinen eli hieman pehmennyt tuorejuusto tai maitorahka. Mausta seos sokerilla, vaniljasokerilla ja liköörillä tai esanssilla. Sekoita mantelilastut joukkoon.
Kostuta torttupohja hyvin. Levitä päälle vadelmahillo tai -survos ja sen päälle täyte. Koristele vadelmilla ja sitruunamelissan lehdillä.
Vinkki: Voit käyttää vadelmien sijaan mansikoita tai kirsikoita.
Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy