Vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa kammottava riski – lisää riskiä vauvan aivottomuuteen ja muihin epämuodostumiin

0:52imgMilloin pitäisi havahtua perheen perustamiseen?
Julkaistu 18.12.2018 09:49

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Hiilihydraattien saantia rajoittava ruokavalio raskauden aikana nostaa riskiä sikiön riskiä vaikeisiin synnynnäisiin epämuodostumiin, varoittaa yhdysvaltalaistutkimus.

Pohjois-Carolinan yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavien naisten lapsilla on 30 prosenttia suurempi todennäköisyys synnyttää hermostoputken sulkeutumishäiriöstä tai aivottomuudesta kärsivä vauva.

Hermoputken sulkeutumishäiriössä sikiön selkäytimen hermostoputki ei ole sulkeutunut kuin pitäisi. Tämä johtaa usein invaliditeettiin. Aivottomuudessa sikiö syntyy ilman suurinta osaa aivoista – monesti kuolleena.

Tutkimuksessa tarkasteltiin vuosina 1998–2011 syntyneistä yli 11 000 lapsesta kerättyjä tietoja. Äitien hiilihydraattien ja foolihapon saantia arvioitiin ravitsemusta koskevista kyselyistä.

LUE MYÖS: Mitä vitamiinilisiä pitäisi syödä? Tutkijoiden mukaan yksi on ylitse muiden – muut hyödyttömiä tai jopa haitallisia

Raskautta suunnitteleville naisille suositellaan foolihappolisää

Jo aiemmin on tiedetty, että B-ryhmän vitamiineihin kuuluvien foolihappojen ja folaattien tarve raskauden alkuvaiheessa kaksinkertaistuu, sillä foolihappo on tarpeellinen nopeasti kasvavien solujen lisääntymisessä. Äidin veriplasman riittävä foolihappopitoisuus on välttämätön edellytys alkion hermostoputken kehittymiselle.

Folaattia saa esimerkiksi vihreistä kasviksista, parsakaalista, pavuista, vihanneksista, hedelmistä, marjoista ja kokojyvätuotteista. Erityisesti jälkimmäisenä mainittua vältellään vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa. Tämä innosti yhdysvaltalaistutkijat selvittämään, miten raskautta suunnittelevan tai raskaana olevan naisen vähähiilihydraattinen ruokavalio vaikuttaa sikiön kehitykseen.

Suomessa kaikille raskautta suunnitteleville naisille suositellaan monipuolista ruokavaliota ja sen lisäksi päivittäistä 0,4 milligramman foolihappovitamiinilisää. Yhdysvaltalaistutkijat kuitenkin muistuttavat, että moni nainen tulee raskaaksi vahingossa, eivätkä he näin ollen aloita foolihappovitamiinilisän syömistä riittävän ajoissa. Tämän vuoksi monipuolisen, folaattia sisältävän ruokavalion noudattaminen on tärkeää.

LUE MYÖS: Näin ehkäiset lapsen allergioita jopa raskausaikana – älä karsi mitään "varmuuden vuoksi"!

Lähteet: Science Daily, Aikakauskirja Duodecim, HUS

Tuoreimmat aiheesta

Raskaus