Tuoreen tutkimuksen mukaan sepelvaltimotautia potevien kannattaisi syödä hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja laihtuakseen.
Euroopan kardiologisen seuran tapaamisessa esitellyn tutkimuksen mukaan matalan glykeemisen indeksin ruoat vaikuttavat suotuisasti sepelvaltimotaudista kärsivien painoon ja vyötärönympärykseen.
Glykeeminen indeksi tarkoittaa ruoan aikaansaamaa verensokerin nousua verrattuna vastaavaan määrään glukoosia eli sokeria. Mitä suurempi glykeeminen indeksi on, sitä nopeammin ja enemmän verensokeri nousee. Pieni glykeeminen puolestaan kertoo tasaisemmasta ja vähäisemmästä vaikutuksesta verensokeriin.
Selvittääkseen hiilihydraattien imeytymisen vaikutusta sepelvaltimotaudin hoidossa, uzbekistanilaiset tutkijat värväsivät 160 potilasta. Sepelvaltimotaudista kärsivät 38–76-vuotiaat osallistujat jaettiin kahteen ryhmään. Molemmissa potilaille suositeltiin sydänterveyttä edistävää vähän kovia rasvoja sisältävää ruokavaliota. Tämän lisäksi toisen ryhmän henkilöitä neuvottiin valitsemaan lautaselleen ensisijaisesti hiilihydraatteja, jotka nostavat verensokeria hitaasti. Kontrolliryhmässä hiilihydraatteja syötiin tavanomaiseen tapaan.
Kolmen kuukauden aikana molempien ryhmien potilaat hoikistuivat, mutta hitaita hiilihydraatteja syöneiden ryhmässä laihtuminen ja vyötärön kapeneminen oli selvästi suurempaa.
Hiilihydraattien laadun yhteydestä kohonneeseen sydän- ja verisuonisairauksien sekä tyypin 2 diabeteksen riskiin on saatu aiemminkin viitteitä. Uusi tutkimus vahvistaa käsitystä siitä, että hitaasti imeytyvien hiilihydraattien syöminen on hyväksi sydänterveydelle.
Tarkkana välipalahyllyllä! Katso, kuinka paljon suositut vaihtoehdot sisältävät piilosokeria. Juttu jatkuu videon alla.
3:26
Lue myös: Hälyttävä havainto: Esidiabetes sydänkohtausriski jo nuorilla aikuisilla
Hiilihydraattien merkitys sydänpotilaalle – panosta kuituihin
Sepelvaltimotauti on suomalaisten yleisin kuolinsyy. Tauti johtuu sydämen hapensaannista ja ravitsemuksesta huolehtivien valtimoiden seinämien kovettumisesta ja ahtautumisesta. Sepelvaltimotaudin ensimmäinen oire voi oire voi olla sydäninfarkti.
Lue myös: Oireet, jotka voivat kertoa piilevästä sydänsairaudesta – älä ohita näitä merkkejä!
Sepelvaltimotaudin hoidossa yhtä tärkeää kuin lääkehoito on huolehtia terveellisistä elintavoista eli savuttomuudesta, säännöllisestä liikunnasta sekä terveellisestä ruokavaliosta. Terveellisessä ruokavaliossa hiilihydraattien laatu on tärkeää. Kasvisten, hedelmien ja marjojen lisäksi hyviä hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja saa täysjyväviljasta.
Täysjyväviljassa ovat tallella viljan kuoriosan kuidut, vitamiinit sekä kivennäisaineet. Vain viljan ydinosaa hyödyntävässä valkoisessa viljassa ravintoaineet on puhdistettu, minkä vuoksi tällaisia tuotteita tulisi käyttää harkiten.
Erityisesti kuidut vaikuttavat hiilihydraattien imeytymisnopeuteen. Mitä enemmän ruoassa on kuitua, sen tasaisempana verensokeri pysyy. Kohonnut verensokeri on haitallista sydänterveydelle, ja diabetes on merkittävä sepelvaltimotaudin riskitekijä.
Lisäksi kuidut vaikuttavat suotuisasti veren kolesteroliarvoihin sekä lisäävät kylläisyyden tunnetta helpottaen painonhallintaa. Kohonnut kolesteroli sekä ylipaino lisäävät nekin sepelvaltimotaudin vaaraa.
Lue myös: Tiedätkö oman lukusi? Tämä on sydänterveyden "kaiken alulle paneva voima" – "Jos jotain tarvitsee mitata verenpaineen lisäksi, niin..."
Matalan glykeemisen indeksin ruokia
Glykeemisen indeksin kannalta hyviä vaihtoehtoja hiilihydraattien lähteeksi ovat täysjyväviljan lisäksi esimerkiksi kaurahiutaleet, tumma riisi, pavut, linssit, pähkinät, tummat lehtivihannekset sekä omenien ja appelsiinien kaltaiset hedelmät.
Perunat kannattaa syödä keitettynä, mutta silloinkin niistä kannattaisi nauttia vain kohtuudella. Tiukinta kuria tulisi noudattaa valkoisen viljan, kuten vaalean leivän, leivonnaisten, sokeristen karkkien sekä makeiden juomien suhteen.
Nyrkkisääntönä voi pitää, että jos noudattaa yleisiä ravitsemussuosituksia, on myös ruokavalion glykeeminen indeksi hyvällä tasolla.
Päivässä tulisi syödä vähintään puoli kiloa kasviksia – katso alta, miltä määrä näyttää käytännössä.
1:26
Lue myös: Rasvattomat vai rasvaiset maitotuotteet? Uusi tutkimus: Tämä on terveellisempi valinta
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: European Society of Cardiology, The Sun, Terveyskirjasto 1, 2 & 3, Sydänliitto