Vuoden vapaaehtoinen -palkinnon saivat Jouko Näivä ja Tapani Vainikainen.
Video: MTV Uutiset lähti Jouko Näivän matkaan kaduille ja haastatteli hiustenleikkuuseen tullutta Samia.
Vapaaehtoistoimijoiden edunvalvontajärjestö Kansalaisareena ry jakoi lauantaina viidennen kerran Vuoden vapaaehtoinen -palkinnon tunnustuksena työstä vapaaehtoistoiminnassa.
Tänä vuonna palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa kahdelle henkilölle. Tunnustuksen saivat helsinkiläinen Jouko Näivä ja vantaalainen Tapani Vainikainen.
MTV Uutiset haastatteli Näivää aiemmin syksyllä, kun tämä palkittiin työstä asunnottomien hyväksi Arskan patsaalla.
Lue myös: Katuparturointi auttoi Joukon pois omasta päihdehelvetistä – sai hyväntekeväisyystyöstä palkinnoksi Arskan patsaan: "Tämä on aika hullua"
Tapani Vainikainen on toiminut Vantaan liikuntapalveluissa vapaaehtoisena vertaisohjaajana vuodesta 2013. Hän on ollut mukana järjestämässä liikuntamahdollisuuksia vanhuksille ja vetänyt useita senioreiden kuntoiluryhmiä. Hän esimerkiksi toimii liikunnanohjaajana kauppakeskus Jumbon kauppakeskuskävelyssä.
Jouko Näivä tunnetaan Jouko The Street Barberina. Hän on jo kahden vuoden ajan leikannut kaduilla hiuksia ilmaiseksi työnsä ohessa.
Näivä on myös leikannut hiuksia Vankimessuilla, asunnottomien yössä ja Hurstille hynää -tukikonsertissa sekä leikannut hiuksia lasten mielenterveystyön hyväksi.
"Yhdessä pienistä teoista tulee suuria"
Näivä kertoo, että jo kymmenen äänestetyimmän joukkoon päätyminen tuli hänelle yllätyksenä. Palkinto yllätti sitäkin enemmän, ja kauniit sanat vetivät hiljaiseksi.
– V***n isot tunnustukset, suoraan sanottuna. Kyllä siinä lavalla sai purra huulta. On kunnia kantaa tätä tunnustusta Tapanin kanssa, Näivä kertoo.
Näivä kertoo, että vaikka vapaaehtoistyötä ei tehdä titteleiden takia, aikoo hän jatkaa entisäkin isommalla tarmolla hyvien tekojen lobbaamista.
– Se, että hyväntekeväisyystyö näkyy julkisuudessa, kannustaa muitakin tekemään hyvää. Ja se voi olla ihan mitä vain, pieniäkin asioita. Esimerkiksi järjestyksenvartijana toimiminen tunnin ajan tapahtumissa on jo iso asia.
– En vaadi keneltäkään mitään, mutta toivon, että vapaaehtoistoimintaa kokeiltaisiin, jos siihen on mahdollisuus. Itse käytän mieluummin sanaa vapaaehtoistoiminta kuin -työ, sillä työ-sanasta tuntuu jäävän monille väärä kuva. Yhdessä pienistä teoista syntyy suuria, hän jatkaa.
Ensi vuonna hyväntekeväisyyttä suuremmalla vaihteella
Talvella katuparturointi on haastavampaa, mutta hyväntekeväisyyshiustenleikkuu jatkuu mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi järjestöjen tiloissa.
Näivä kertoo, että lauantain palkitsemistilaisuuden jälkeen kärkikymmenikkö alkoi jo visioida yhteistyötä ja tapahtumia. Ensi vuonna hän kertoo jatkavansa työtä suuremmalla vaihteella.
– Mie rakastan tätä työtä ja aion jatkaa kuten aina, mutta isommalla levelillä. Toivon, että pystyn tuomaan ihmisten voimavaroja yhteen.
Tunnustus vapaaehtoistoiminnan eri muodoille
Raati perusteli kahden henkilön palkitsemista sillä, että päätös tunnustaa sekä pitkän linjan työn että nykyaikaisen, pop-up-henkisen lähestymistavan.
– Nyky-yhteiskunnassa tarvitaan yhtä lailla pitkäkestoisesti jatkuvaa vapaaehtoistoimintaa kuin nopeaan reagoimiseen perustuvaa pop up -vapaaehtoistoimintaa. Erilaisia vapaaehtoistoiminnan muotoja ei voi arvottaa. Jokaisella ihmisellä on oltava vapaus valita itselleen sopiva tapa toimia vapaaehtoisena, tiedotteessa kerrotaan.
Raadissa järjestötoimijoita, poliitikkoja ja taiteilijoita
Vuoden vapaaehtoistyöntekijä -tunnustus jaettiin viidettä kertaa. Yleisö sai ensin äänestää omia suosikkejaan, ja kymmenestä eniten ääniä saaneista palkitut valitsi kymmenhenkinen raati.
Raatiin kuuluivat muun muassa kansanedustaja Anne Kalmari (kesk.), SPR:n pääsihteeri Kristiina Kumpula ja viittomakielinen rap-artisti Signmark.