Vähentää riskiä diabetekseen, sydänsairauksiin ja stressiin – jättianalyysi paljasti ulkoilun hyödyt

Runsaasti ulkoilevat ihmiset raportoivat tutkimuksessa olevansa kokonaisvaltaisesti terveempiä kuin huonommin luonnossa viihtyvät. Tutkijat uskovat tämän johtuvan luonnon läheisyyden myönteisestä vaikutuksesta liikuntaharrastuksiin, seurusteluun sekä vastustuskykyyn.

Videolla toimittaja opastaa metsässä rauhoittumiseen.

Brittiläisen University of East Anglia -yliopiston tuore tutkimus viittaa siihen, että ulkoilulla on mainittavia vaikutuksia ihmisten kokonaisvaltaiseen terveyteen.

Yli 290 miljoonasta ihmisestä ympäri maailman kerätyt tiedot paljastavat, että viheralueiden lähellä asuminen tai niissä ajan viettäminen vähentää riskiä tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin, ennenaikaiseen kuolemaan, ennenaikaiseen synnytykseen sekä korkeaan verenpaineeseen.

Luonnon läheisyys lievitti stressiä ja paransi unta

Tutkijat keräsivät aineistokseen yli 140 tutkimuksesta kerättyjä tietoja. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut reilut 290 miljoonaa ihmistä 20 eri maasta, kuten Iso-Britanniasta, Yhdysvalloista, Espanjasta, Ranskasta, Saksasta, Australiasta ja Japanista.

Tutkijat määrittelivät tutkimuksessaan viheralueen avoimeksi ja hyödyntämättömäksi maaksi, johon lukeutuivat niin luonnonpuistot kuin puistomaiset kadut.

Tutkijat vertailivat, miten pääsy luonnon lähelle vaikutti ihmisten terveyteen. Runsas luonnossa vietetty aika tai luonnon lähellä asuminen näyttivät tutkimuksessa pienentävän riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin, ennenaikaiseen kuolemaan sekä ennenaikaiseen synnytykseen. Luontoihmiset myös nukkuivat muita pidempään ja stressasivat vähemmän.

– Eräs mielenkiintoisimmista löydöistämme on, että viheralueet laskivat merkittävästi ihmisten syljen kortisolitasoa, joka on stressin fyysinen markkeri, tutkijat kirjoittavat.

Harrastusmahdollisuuksia ja hyödyllisiä bakteereja

Tutkijat uskovat, että luonnon läheisyydessä asuvilla ihmisillä on enemmän mahdollisuuksia kehollisiin harrastuksin sekä seurusteluun, mikä vaikuttaa henkilön kokonaisvaltaiseen terveyteen. Lisäksi viheralueilla viihtyvät hyödylliset bakteerit voivat kehittää ihmisen vastustuskykyä.

Japanissa ”metsäkylvyt” ovat jo suosittu luonnollinen hoitokeino. Metsäkylpyjen tarkoituksena on suorittaa erilaisia harjoitteita luonnon helmassa. Ei siis ihme, että Japanista löytyykin ”kuolemattomien maana” tunnettu saari, jossa asuu suhteellisesti eniten satavuotiaita koko maailmassa

Tutkijat toivovatkin, että itsensä lääkitsemisen sijaan ihmiset viettäisivät enemmän aikaa luonnossa sairauksia ehkäistäkseen ja hyvää terveydentilaa ylläpitääkseen. He suosittelevat metsäkylpyjen käyttöönottoa ympäri maailman.

***


Lue myös:

    Uusimmat