Vaikuttiko dopingin käyttö Milla Arosen tappajan toimintaan? Voimailija viskeli työpaikalla suutuspäissään työkoneita pinnan palaessa

Varusmies Milla Arosen henkirikoksen tänään julkistetusta esitutkintamateriaalista selviää, että teosta epäilty mies on käyttänyt merkittäviä määriä dopingaineita osana kilpailullista voimailuharrastustaan.

Poliisia on kiinnostanut erityisesti, voiko aineen käyttöön liittyä äkkipikaisuutta tai aggressiivisuutta. Mies itse kertoi kuulusteluissa suutuspäissään lyöneensä Arosta kerran, aiheuttaen tämän kuoleman.

Epäilty on noin 20-vuotias ja 120-kiloinen. Hän on nostanut penkkipunnerruksessa 225 kiloa.

Yksi hormonikuuri 300 euroa

Hän on käyttänyt hormonivalmisteita useita vuosia. Mies on kertonut valmistautuvansa kisoihin kuuden viikon hormonikuurilla niin pistettävin kuin tablettimuotoisin valmistein. Rikoksen tapahtumisvuonna hän oli ollut alan kisoissa kolme kertaa.

Yhden kuurin hinta oli miehen mukaan noin 300 euroa. Mies oli esitutkinnan perusteella rahavaikeuksissa. Poliisi tutkii henkirikosta murhana, koska epäilee teon taustalla olleen miehen pyrkimykset saada Arosen avulla rahaa.

Asiantuntijan mukaan dopingaineiden vaikutukset mieleen hyvin todennäköisiä

Poliisi pyysi asiantuntijalausuntoa siitä, voivatko testosteronien ja anabolisten steroidien käyttö aiheuttaa mielialahäiriöitä tai muutoksia esimerkiksi aggressiivisuudessa, impulssikontrollissa, kognitiivisessa päättelykyvyssä tai kyvyssä tuntea empatiaa. Poliisi pohti myös, voisivatko aineet aiheuttaa myös kaikkivoipaisuuden tunteita.

Vastauksessa farmakologian dosentti arvioi, että vaikka steroidien käytön yhteyttä aggressiivisuuteen, väkivaltaiseen käytökseen sekä hypomaniaan tai maniaan ei ole kiistattomasti todistettu, on se useiden tutkimusten perusteella hyvin todennäköistä.

Vaikeudet töissä johtivat paiskomiseen

Myös miehen ja hänen läheistensä kertomukset tukivat käsitystä, että aineet vaikuttivat miehen mielenliikkeisiin. Mies itse kertoi vuosien aikana ”oppineensa käyttäytymään” ja käyttävänsä dopingin käytön tuoman tunnetilan hyödyksi salilla. Kavereilleen hän oli viestitellyt aineiden vaikutuksesta kertoen, että ”pää sekoaa” ja ”menee hermo”.

Miehen tapahtuma-aikainen tyttöystävä ja asuinkumppani oli myös kertonut kuulemisissa miehen heikkohermoisuudesta. Pariskunta oli sopinut, että kun epäillyn pinna palaa, menee toinen osapuoli pois tilanteesta, jotta epäilty saa olla rauhassa.

Miehen työkaveritkin olivat huomanneet aineiden vaikutukset.

– Purkuhommia tehdessä hänellä paloi pinna tosi nopeasti jos jokin meni pieleen ja silloin koneet lensi ja [mies] lopetti hommat siihen paikkaan, eräs entinen työkaveri kuvaili.

Mies on myöntänyt aiheuttaneensa Milla Arosen kuoleman, mutta kiistää murhan. Tapauksen puinti käräjäoikeudessa alkoi tänä keskiviikkona. Arosen ruumista ei ole löydetty.

Lue myös:

    Uusimmat