Mikkelin vanhussurman tuomio kääntyi poikkeuksellisesti päälaelleen hovissa: "Tämä on elämälle vierasta – ei muisti toimi noin"

10:50img
Eri oikeusasteet päätyvät toisinaan hämmentävän erilaisiin tuomioihin henkirikosjutuissa. Katso Murharyhmän koko keskustelu videolta.
Julkaistu 28.11.2023 05:48
Toimittajan kuva

Tiia Palmén

tiia.palmen@mtv.fi

Käräjäoikeus ja hovioikeus päätyvät toisinaan hämmentävän erilaisiin tuomioihin henkirikosjutuissa. Kohtuullisen tavanomaista on se, että henkirikos muuttuu murhasta tapoksi eri oikeusasteissa, mutta harvinaisempaa on, että syytön muuttuukin syylliseksi tai toisinpäin. 

Mikkelin vanhussurman kohdalla kävi juuri näin, kun Itä-Suomen hovioikeus käänsi käräjäoikeuden ratkaisun täysin päälaelleen.

Käräjäoikeus oli katsonut nuoren miehen syyttömäksi 85-vuotiaan naisen murhaan, mutta hovioikeus tuomitsi vuonna 2000 syntyneen Sameli Mikael Suomalan 10 vuoden ja 8 kuukauden mittaiseen vankeuteen taposta.

Tuomio on herättänyt paljon keskustelua ja ihmetystä myös julkisuudessa, koska ratkaisu muuttui täysin eri oikeusasteissa. 

Käräjäoikeuskin totesi, että sittemmin hovioikeudessa tuomittu mies oli ollut vanhuksen asunnossa surmayönä ja tästä oli todisteena moni seikka. Silti käräjäoikeus katsoi vapauttavassa tuomiossaan, että oli mahdollista, että henkirikoksen teki joku muu asunnossa käynyt henkilö. 

Lue myös: Poikkeuksellinen käänne: Mikkelin vanhussurmasta sittenkin tuomio – tekijä on asunnossa käynyt nuori mies

"Elämälle vierasta"

Poliisin tutkimuksissa asunnosta ei löydetty kehenkään muuhun ulkopuoliseen vierailijaan liittyviä todisteita.

– Tämä Mikkelin juttu on täysin poikkeustapaus, asianajaja Kari Eriksson sanoo Rikospaikan Murharyhmän keskustelussa.

– Kyllähän tämä (tuomio) on elämälle vierasta. Tämä sittemmin tuomittu on ollut aggressiivisessa mielentilassa ennen tekoa tekopaikan läheisyydessä, hän on tunkeutunut vanhuksen asuntoon terassioven kautta ja on näytetty toteen, että hän on ollut asunnossa. Lisäksi hän tallentui valvontakameroihin poistuessaan talosta ja kuvissa näkyi, kun hän heitti jotakin käsistään ja myöhemmin löytyi näitä astaloita. Jouluinen yö Mikkelissä. Kuinka siellä olisi näin paljon porukkaa jonossa menossa yhden vanhuksen asuntoon? Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön entinen päällikkö Kari Tolvanen ihmettelee.

Tolvasen mukaan pelkästään se on erikoista, että syytetylle tuli oman kertomansa mukaan "täydellinen blackout" juuri sinä hetkenä, kun hän meni vanhuksen asuntoon.

– Sen hän muistaa, että hän ei tehnyt henkirikosta, vaikka hän muistaa tapahtumat ennen ja jälkeen henkirikosta. Ei muisti toimi noin.

– Kyllähän oikeudella on vapaa harkinta ja asioita voi painotttaa eri tavalla, mutta tietty maalaisjärki ja elämönkokemus pitäisi olla aina tuomioissa mukana, Tolvanen huomauttaa.

Mikkelin vanhussurma ei ole välttämättä vieläkään loppuunkäsitelty, sillä tuomittu nuorukainen aikoo hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. 

Lue myös: Mikkelin vanhussurma ei ole loppuun käsitelty: Taposta tuomittu nuorukainen haluaa viedä asian korkeimpaan oikeuteen

Mikkelin raaka vanhusmurha hovioikeudessa: Käräjäoikeus piti nuorukaista syyttömänä, vaikka uhrin verta löydettiin hänen vaatteistaan

Näyttöä saatetaan arvioida eri tavalla

Murharyhmän asiantuntijoiden mielestä on kuitenkin hyvä, että Suomessa löytyy valitusasteita eikä tuomioiden muuttuminen kerro myöskään tuomioistuimen huonoudesta.

– On hyvä, että näyttöä arvioidaan ylemmässä tuomioistuimessa. Tuomion muuttuminen voi johtua siitä, että näyttöä arvioidaan eri tavalla. Alemman oikeusasteen päätöstä ei voi tuomita sillä perusteella, että ratkaisu muuttuu hovissa. Se on ollut heidän vapaata harkintaansa ja tuomio voi kääntyä toisinpäin. On hyvä, että meillä on valitusasteita, rikosylikomisario Jari Kinnunen Sisä-Suomen poliisista toteaa Murharyhmän keskustelussa.

Samalla näytölläkin eri oikeusasteet voivat päätyä täysin erilaisiin ratkaisuihin, kuten kävi Mikkelin vanhussurman kohdalla.

– Täytyy muistaa, että tuomaritkin ovat vain ihmisiä ja heillä on oma maailmankatsomuksensa, vaikka he lakikirjan tuntevatkin, Tolvanen sanoo.

– Yleensä kysymys on siitä, että näytölle annetaan erilaisia painotuksia ja hovioikeudessa se saattaa olla tiukempaa ja joskus löysempää. Kysymys on kuitenkin ihmisistä, Eriksson lisää.

12:06img

Katso videolta Rikospaikan juttu Mikkelin vanhussurmasta. Varoitus herkimmille! Videolla on kuvia henkirikospaikalta, jotka voivat järkyttää.

Lue myös: Mikkelin vanhusmurhasta syytetyn tarinasta paljastui ristiriita, joka herättää kysymyksiä: Miksi nuori mies ei myönnä virhettään?

Lue myös: Mikkelin vanhusmurhan oikeudenkäyntiin uusi todistaja: Poliisin kokenut tutkija on varma, että käräjillä syyttömäksi tuomittu mies ”oli tapahtumien keskipisteessä”

Tuoreimmat aiheesta

Rikospaikka