Vaimonsa tappaneelle psykiatrille elinkautinen Ullanlinnan murhasta – oikeuden mukaan teko raaka ja julma

Helsinkiläispsykiatri sai tuomion vaimonsa kuolemasta Helsingin Ullanlinnassa joulukuussa 2022.

Vuonna 1974 syntynyt Roope Bob Tikkanen tuomittiin murhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen ja hänet on määrätty pidettäväksi edelleen vangittuna.

Lisäksi hänet määrättiin maksamaan uhrin omaisille kymmenien tuhansien eurojen korvaukset.

Käräjäoikeus katsoi aiemmin, että 49-vuotias mies aiheutti vaimonsa kuoleman, mutta ei pitänyt tekoa ennalta suunniteltuna. 

Sen sijaan käräjäoikeus katsoi, että Tikkanen oli tappanut vaimonsa erityisen raa'alla ja julmalla tavalla.

Oikeus: Pitkäkestoista väkivaltaa 

Henkirikos tapahtui pariskunnan kotona Helsingin Ullanlinnassa torstain ja perjantain välisenä yönä 15.–16. joulukuuta 2022. 

Käräjäoikeuden mukaan mies aiheutti vaimonsa kuoleman iskemällä tätä useita kertoja voimakkaasti päähän jollain esineellä.

Oikeuden mukaan todistusaineisto viittaa provosoimattomaan ja pitkäkestoiseen vakavaan väkivaltaan. Naisen päähän tehdyt iskut tehtiin kuolemansyyntutkijan mukaan täydellä voimalla. Oikeuden mukaan uhri oli taistellut hengestään onnistuen aiheuttamaan Tikkaselle vammoja ennen kuolemaansa. Silti hyökkäyksen katsottiin kuitenkin kohdistuneen puolustuskyvyttömään uhriin tämän kotona nukkumaanmenoaikaan. 

Siivosi ja peitteli tekoa

Syyttäjä vaati miehelle tuomiota murhasta, koska katsoi miehen valmistautuneen tekoon ostamalla verijälkien siivoamiseen sopivia esineitä. 

Oikeuden mukaan asiassa ei kuitenkaan saatu näyttöä siitä, että teko olisi ollut syytteessä väitetyin tavoin ennalta valmisteltu tai suunniteltu.

 Henkirikoksen jälkeen mies oikeuden mukaan kääri naisen ruumiin mattoon, siirsi sen parvekkeelle ja siivosi verijäljet.

Oikeus katsoi, että Tikkanen oli järjestelmällisesti yrittänyt salata tapahtuneen muun muassa siivoamalla ja hävittämällä todisteita. Hän muun muassa esti poliisi tekemästä asuntoon perusteellisempaa kotietsintää.

Jäi kiinni verekseltään

Psykiatri jäi kiinni lauantaiaamuna 17. joulukuuta, kun hän oli siirtämässä vaimonsa ruumiin sisältänyttä mattokääröä autoonsa. Naapuri oli kuitenkin ilmoittanut epäilyttävästä toiminnasta hätäkeskukseen. 

Paikalle tullut poliisi otti miehen kiinni puoli kymmenen aikaan aamulla.

Mies on myöntänyt aiheuttaneensa naisen kuoleman, mutta sanonut, ettei se ollut hänen tarkoituksensa. Oikeuden mukaan teon mahdollinen motiivi jäi selvittämättä, vaikka viitteitä mustasukkaisuudesta ja takertuvuudesta oli.

Mielentilatutkimuksen mukaan mies oli tekojen aikaan syyntakeinen eli ymmärsi tekonsa. Hän oli itse väittänyt olleensa tekohetkellä psykoosissa.

Mies sai lisäksi tuomion törkeästä pahoinpitelystä. Miestä syytettiin myös varkaudesta hävitettyään vaimonsa omaisuutta, mutta oikeus katsoi teon sisältyneen murhaan, joten mies ei saanut tuomiota törkeästä varkaudesta.

Juttua päivitetty 30.8. kello 15.51: Lisätty oikeuden perusteluja törkeysarvion taustalla.

Lue myös:

    Uusimmat