Vainooja piinasi naista pidätyksistä, vangitsemisista ja tuomioista huolimatta - "Jaksatko sä tätä loppuelämän?"

Kymenlaakson käräjäoikeus on tuominnut 27-vuotiaan helsinkiläismiehen nyt neljäksi kuukaudeksi vankeuteen entisen naisystävänsä vainoamisesta. Aiemmin tuomioita on kertynyt useita, eivätkä pidätykset, vangitsemiset ja vankeustuomiot saaneet miestä lopettamaan.

Kotkassa sattunut tapaus on hyvin poikkeuksellinen.

Tapahtumat alkoivat Kotkassa huhtikuussa 2016. Mies tunkeutui entisen naisystävänsä asuntoon, josta poliisit joutuivat poistamaan hänet. Kaoottinen tilanne kesti tunnin.

Siitä alkoi piina, joka on riivannut naista ja hänen lähipiiriään.

Mies ahdisteli naista viesteillä ja uhkasi tuttavia. Heinäkuussa määrätty lähestymiskielto ei toimintaa lopettanut.

Poliisi pidätti miehen kahdesti ja tämä myös vangittiin kahteen otteeseen, mutta teot aina jatkuivat vapautumisen jälkeen.

Uhkailu kohdistui myös uuteen miesystävään ja naisen toiseen tuttuun.

Soittoja tuli naisen puhelimeen huhtikuusta lokakuuhun satoja sekä ainakin 2576 Whatsapp-, teksti- ja sähköpostiviestiä. Puhelinnumeron vaihtaminen ei auttanut. Mies kävi myös yöllä huutamassa asunnon postilaatikosta sisään.

27-vuotias mies tuomittiin tammikuussa 2017 yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeustuomioon mm. kotirauhan rikkomisesta, laittomista uhkauksista, vainoamisesta ja lähestymiskiellon rikkomisesta.

Teot jatkuivat heti

27-vuotias oli vangittuna lokakuusta joulukuun 2016 loppupuolelle. Kun oikeudenkäynti päättyi 21. joulukuuta, mies päästettiin vapaaksi. Vainoaminen jatkui samana päivänä.

Yhteydenotot olivat päivittäisiä ja niitä tuli useita päivässä. Lähestymiskielto ei auttanut.

27-vuotias kävi kuvaamassa naisen autoa ja uhkaili tappamisella. Taas uhreina olivat myös ystävät. Mies pelotteli myös murhamiehellä.

Tammikuussa 2017 mies kirjoitti yhteen viestiin: ”ootko huomannut että viranomasilla ois mitää vitu vaikutusta muhun”.

Osassa naiselle lähetyistä viesteistä mies pahoitteli asioita ja kaipasi takaisin menneeseen, osassa oli tappouhkauksia ja vihjailuja.

Mies vangittiin taas helmikuun 2017 alussa. Vankilassa hän antoi sellitoverille naisen osoitteen ja pyysi kirjoittamaan.

Kesäkuun 2017 alussa Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi miehen vainoamisista, laittomista uhkauksista ja lähestymiskiellon rikkomisesta.

Oikeus laski mukaan vanhan ehdollisen ja antoi miehelle kahden vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen. Mies passitettiin Mikkelin vankilaan.

Hovi päästi vapaaksi

27-vuotias kanteli vangitsemisestaan Itä-Suomen hovioikeuteen, joka totesi, ettei perusteita vangitsemiselle ole. Mies päästettiin vapaaksi elokuun alussa 2017.

Myöhemmin samassa kuussa hovioikeus alensi tuomion 1 vuoteen 6 kuukauteen. Tämä tarkoitti sitä, että ensikertalaisena mies oli jo käytännössä sovittanut tekonsa tutkintavankeudessa.

Mies jatkoi kiusaamista. Teot olivat itse asiassa alkaneet uudestaan jo vankeusaikana heinäkuussa, kun 27-vuotias lähetti naiselle kirjeitä.

Kun hovioikeus elokuussa päästi 27-vuotiaan vapaaksi, vainoaminen yltyi. 27-vuotias keksi olemattomia velkoja ja uhkaili väkivallalla. Uhkailut ulottuivat taas naisen läheisiin.

Uhri joutui turvautumaan psykiatrin apuun ja mielialalääkkeisiin.

Vangittiin uudestaan

Taas tuli viestejä ja sähköposteja. Mies jälleen kerran vangittiin lokakuun 2017 alussa, jolloin teot loppuivat hetkeksi.

Oikeudenkäynnissä marras-joulukuussa 27-vuotiasta syytettiin myös siitä, että tämä olisi yrittänyt järjestää vankilassa tapaamansa miehen surmaamaan naisen lähipiiriin kuuluvan. Tämä syyte kuitenkin hylättiin.

Oikeus passitti miehen mielentilatutkimukseen. Siinä 27-vuotialla todettiin persoonallisuushäiriö, mutta hän kuitenkin oli syyntakeinen.

Tutkimus kesti joitakin kuukausia, joten käräjäoikeus antoi päätöksen huhtikuussa 2018.

Nyt tuomio tuli vainoamisista, laittomista uhkauksista ja kunnianloukkauksesta. Rangaistus oli 1 vuosi 4 kuukautta vankeutta, eikä hovioikeus sitä myöhemmin muuttanut.

Sitä kovennettiin sillä perusteella, että 27-vuotias oli osoittanut ilmeistä piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä.

Käräjäoikeus päästi kuusi kuukautta vangittuna ja mielentilatutkimuksessa olleen miehen vapaaksi. Oikeus totesi, että vangittuna pitäminen olisi kokonaisuutena arvioiden kohtuutonta.

Vainoaminen jatkui

Vainoaminen jatkui samana päivänä, kun käräjäoikeus päästi miehen vapaaksi.

Tuoreimmassa jutussa tuomio annettiin tänään. Kymenlaakson käräjäoikeus langetti tällä kertaa noin kuukauden, huhtikuusta toukokuuhun 2018 kestäneeltä vainoamisjaksolta neljän kuukauden ehdottoman vankeustuomion.

Kyse oli paristakymmenestä whatsapp- ja sähköpostiviestistä. Sisältö vaihteli anteeksi pyytävistä osin uhkaaviksi.

Vainotun naisen asianajaja Timo Böhme kertoo, että miehen yhteydenotot ovat toukokuun jälkeenkin jatkuneet. Joskin viime aikoina ne ovat harventuneet, koska mies on nyt vankilassa.

– Tilanne on hyvin ongelmallinen uhrin kannalta. Ei hän voi muuta tehdä kuin joka kerta muuttaa asuntoa sekä vaihtaa kaikki puhelinnumeronsa ja sähköpostinsa, Böhme sanoo.

– Ja toivoa, että mies lopettaisi.

Korjaus 16.50: Jutussa todettiin aluksi virheellisesti, että 27-vuotias olisi kotoisin Kotkasta. Todellisuudessa hän on Helsingistä. 

Lue myös:

    Uusimmat