Väitteet toisesta mobilisaatioaallosta kiihtyvät Venäjällä – Kreml joutui vastaamaan niihin jo suoraan

Kreml on joutunut poikkeuksellisesti rauhoittelemaan Venäjällä kiihtyviä huhuja uudesta mobilisaatioaallosta.

Venäjän hallinto on vastannut suoraan Venäjällä kiihtyviin huhuihin uudelleen käynnistyvästä värväysaallosta. Vladimir Putinin puhemiehenä tunnettu Kremlin lehdistösihteeri Dmitry Peskov pyrki eilen rauhoittelemaan venäläisiä ja kehotti heitä olemaan välittämättä "provokatiivisista viesteistä" sosiaalisessa mediassa.

Asiasta kertoo muun muassa Ukrainan sotatapahtumia tiiviisti seuraava yhdysvaltalainen ajatushautomo ISW päivittäisraportissaan.

Venäjällä suosituista sotabloggaajista, jotka ovat suurelta osin sodan kannalla, moni povaa uutta värväysaaltoa vuodelle 2023. Ukrainan puolustusministeriö taas arvioi uuden aallon alkavan jo tämän vuoden puolella, joulukuun 10. päivä, mutta salassa.

ISW:n mukaan Peskovin kannanotto onkin Putinin hallinnon yritys hallita kasvavaa huolta sodasta ja hallita viestintää Kremlin ehdoilla.

Suut tukkoon lakikiristyksillä

Kritiikki Venäjän hyökkäyssotaa ja sen johtoa vastaan on kasvanut suuresti Venäjällä viime kuukausina. Muun muassa jo vallattujen ukrainalaisalueiden menettäminen ja epäsuositun mobilisoinnin valtavat ongelmat ovat läpäisseet propagandan verhon.

Riippumattoman venäläisen Meduza-uutissivuston viime viikolla julkaiseman, salaiseksi tarkoitetun mielipidemittauksen mukaan jo 55 prosenttia venäläisistä kannattaa rauhanneuvotteluja ja enää vain neljännes vastaajista kannattaa sodan jatkamista.

Venäjän hallinto on yrittänyt viime aikoina suitsia kriittisiä ääniä myös lakikiristyksin. Tavoitteena on estää Kremlille nolojen tietojen leviäminen esimerkiksi sotaa käyvien venäläisten karuista olosuhteista.

Yksi Putinin allekirjoittama lakimuutos kieltää mielenosoitukset hallintorakennusten, yliopistojen, koulujen, sairaaloiden, juna-asemien, kirkkojen ja lentokenttien luona. ISW:n mukaan lain todennäköinen tarkoitus on nimenomaan estää mobilisoitujen miesten ja heidän perheidensä mielenilmaukset.

Toisen, viime viikolla voimaan astuneen, lain perusteella kuka tahansa, jonka katsotaan olevan "vieraan vallan vaikutuksen alaisena", voidaan julistaa vieraan vallan lukuun toimivaksi henkilöksi. 

Propagandan uusi aalto

Samalla kun Putin yrittää vaimentaa kritiikkiä, sodalle suotuisten viestien levittämistä Venäjällä on kiihdytetty.

ISW:n mukaan käänne vaikuttaa muutokselta Venäjän hallinnon linjassa, ja sillä yritetään kääntää kansalaismielipiteen suunta suotuisaksi tulevalle mobilisaatiolle.

Muun muassa Ukrainan läheisillä alueille Belgorodissa ja Kurskissa on ilmoitettu alueellisten puolustusjoukkojen perustamisesta sillä perusteella, että Ukraina uhkaisi tehdä maahyökkäyksen Venäjän puolelle rajaa.

Myös pääkaupunki Moskovassa on levitetty uudenlaisia "erikoisoperaatiota" tukevia julisteita, mikä on toistaiseksi ollut vain kaukaisempien venäläiskaupunkien ilmiö, kun alueilta pyrittiin värväämään sotilaita rintamalle.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Ukrainan maajoukkoja komentavan kenraalieversti Olesandr Syrskyin mukaan hiljattain rintamalle saapuneet mobilisoidut venäläisjoukot ovat olleet paremmin valmistautuneita sodan olosuhteisiin kuin ensimmäinen värvättyjen aalto. Uusilla joukoilla on ollut jopa kuukausia enemmän aikaa koulutukseen kuin tykinruoaksi ensin heitetyillä.

Tästä huolimatta Kremlillä on täysi työ vakuuttaa yleiselle mielipiteelle tärkeät sotabloggaajat puolelleen. Heidän tiedossaan on hyvin Venäjän armeijan koulutuskyky.

Ennen helmikuun suurhyökkäystä 130 000 varusmiestä pystyttiin ottamaan vastaan puolivuosittain koulittavaksi, kirjoittaa ISW. Syksyn aikana värvätyn ja osittain vastahakoisen 300 000 venäläismiehen muokkaaminen osaksi sotakoneistoa on osoittanut kivuliaasti järjestelmän rajat.

Lue myös:

    Uusimmat