Väitteisiin Kremlin murtumisesta on suhtauduttava varauksella, sanoo Mika Aaltola: "Putin on vielä vahvasti vallankahvassa kiinni"

Mika Aaltola: Toiveikasta ajattelua Venäjän romahtamisesta on nyt tavattomasti liikkeellä 1:59
Katso haastattelu: Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltolan mukaan Venäjän romahtamisesta ei kannata elätellä toiveita.

Venäjän kannalta huonosti sujunut hyökkäys Ukrainaan on saanut katseet kääntymään Venäjän johtoon. Mediatietojen mukaan turvallisuuspalvelu FSB:n tyytymättömyys Venäjän presidentti Vladimir Putinia kohtaan kasvaa. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kehottaa kuitenkaan suhtautumaan tietoihin varauksella.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Toiveikkaat ajattelut siitä, että Venäjällä olisi luvassa lähitulevaisuudessa vallanvaihto tulisi tässä vaiheessa haudata. Näin sanoo Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut Mika Aaltola

– Totta kai siellä on kuhinaa, kun sota menee huonosti. Putinin lähellä on tahoja, jotka kokevat, että olisivat voineet tehdä operaation Ukrainassa paljon tehokkaammin. Ei kannata valtavan toiveikasta ajattelua elätellä siitä, että Kreml olisi hajoamassa.  

Aaltola uskoo sen sijaan, että pakotteista ja huonosti sujuneesta sodasta johtuen Venäjä kääntyy seuraavaksi sisäänpäin ja miettii, miten seuraavaksi edetään.

– Kyllä Putin on tukevasti vallankahvassa vielä.

"Venäjällä hihassaan tuhoisampia aseita"

Nato-maat  päättivät tänään huippukokouksessaan vahvistaa liittouman joukkoja Itä-Euroopassa ja lisätä Ukrainalle annettavan ase- ja huminatäärisen avun määrää. Kokouksessa päätettiin neljän uuden sotilasosaston perustamista Naton itäisiin jäsenmaihin. 

Lähetetyt aseet on Aaltolan mukaan otettu Ukrainassa hyvin tehokkaasti käyttöön.

– Heillä taistelutahto on korkealla, kun taas Venäjällä se selkeästi laskee. Ukraina on päässyt torjuntataisteluissa menestykseen ja jopa valtaamaan joitain alueita takaisin.

Aaltolan mukaan tässä piilee kuitenkin eskaloitumisen riski. 

– Venäjällä on vielä hihassaan aiempaa tuhoisampia aseita. Pelätään myös, että sota laajenee. Nato esimerkiksi toppuuttelee Puolaa sen omissa suunnitelmissa. Puolassa koetaan, että pitäisi tehdä jotain ennen kuin jotain tapahtuu, mutta tämä pyritään estämään, jotta sota ei laajenisi.

Pakotteissakin varottava eskalaatiota

Huippukokousten sarja jatkuu Eurooppa-neuvoston tapaamisella, johon osallistuu ensikertaa myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden.

Huippukokouksessa pohdittaneen lisäpakotteita ja niiden muotoa. Yksi todennäköinen puheenaihe ovat energiapakotteet.

Aaltolan mukaan pakotelistan täydentämisessä on siinäkin varottava eskalaatiota.

– Pyritään pysymään tietyissä rajoissa, jotta ei ylitetä tiettyjä rajoja.

Energiapakotteiden asettaminen olisi Aaltolan arvion mukaan kivuliasta Euroopalle. Katso Aaltolan kommentti asiaan alla olevalta videolta. 

Eurooppa on huonosti varautunut kaasun ja öljyn suhteen, vaikka lisäpakotteita tarvitaan Venäjää vastaan."Korvaavat lähteet tulisi saada jostain", sanoo Mika Aaltola 0:43

Lue myös:

    Uusimmat