Väljät lomasuunnitelmat ehkäisevät pettymyksiä – asiantuntija neuvoo

pelto
Arkirytmin voi unohtaa lomalla.Colourbox.com
Julkaistu 23.06.2015 06:15
Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Lomalla sitten tehdään kaikkea kivaa ja rentoudutaan. Kunnes muutaman viikon kuluttua huomataan, että moni kiva juttu jäi taas odottamaan seuraavaa kesää. Vaikka joitakin suunnitelmia on hyvä tehdä, lomalaisen ei kannata ruoskia itseään saamattomuudesta.

– Loman suunnittelu on siinä mielessä aika oleellista, että se jo itsessään virkistää. Tulee rehellisesti mietittyä, mitä lomalta haluaa, mistä saa mielihyvää ja mitä oikeasti haluaa lomaansa sisällyttää. Perheellisen ja parisuhteessa olevan on toki tärkeä tehdä suunnitelmat muiden kanssa, jotta jokainen saa yhteiseen lomaan sellaisia palasia, joiden avulla itse kokee virkistymistä, työterveyspsykologi Tiina Koivisto Työterveyslaitokselta sanoo.

Koivisto kehottaa pitämään suunnitelmat kuitenkin väljinä.

– On tärkeää päästä irti arkisesta rytmistä. Jos arkielämä on aikataulutettua, niin vastapainoksi on hyvä, että loma tarjoaa mahdollisuuden olla kiireettömästi ja pysähtyä nauttimaan päivän tarjoamista hetkistä rauhassa.

– Sellaista yksittäistä ohjetta ei ole, että kun teet näin, niin loma onnistuu. Toimeliaille ihmisille hyvä loma voi olla sellainen, että saa paljon tehtyä. Jollekin riittää, että on muutama kalenteriin lyöty asia, ja loput suunnitelmat ovat ikään kuin optioita, joita tekee, jos siltä tuntuu.

Ei työposteja mökkilaiturille

Loman hyvinvointivaikutuksia edistävät tutkitusti aktiivisuus ja itseä miellyttävien asioiden tekeminen. Psykologiselta kannalta palautumiseen vaikuttaa erityisesti neljä asiaa, joista yksi on työstä irrottautuminen.

pariskunta (2)

– Irrottautuminen tarkoittaa paitsi sitä, että lähtee työpaikalta pois, myös sitä, ettei ajattele työasioita. Eli ei ota niitä työposteja mökkilaiturille.

– Myös rentoutuminen eli alhaisempi virittyneisyystila edistää palautumista. Jokainen kokee rentoutumisen subjektiivisesti. Jollekin se voi olla sitä, että levätään, toiselle sitä, että vaikka liikutaan luonnossa tai kuunnellaan musiikkia.

Koivisto nostaa esille myös aktiivisen palautumisen.

– Tehdään jotain, joka tarjoaa haasteita, oppimiskokemuksia ja mahdollisuuksia pystyvyyden kokemiseen. Tällainen tekeminen on erityisen hyödyllistä silloin, kun se on erityyppistä kuin ponnistelu töissä. Se voi olla vaikka urheiluharrastus, jossa joutuu keskittymään ja oppimaan selviytymään siitä tilanteesta.

– Neljäntenä on kokemus siitä, että voi itse vaikuttaa siihen, mitä, miten ja milloin tekee. Saa päättää lomansa sisällöstä ilman, että joku muu sanelee.

Loma ei korvaa koko vuoden tekemisiä

Jos lomalainen ottaa paineita kivoistakin suunnitelmista ja ne jäävät toteutumatta, saamattomuudesta saattaa tuntea huonoa omaatuntoa.

– Pettyneen olon voi välttää olemalla realisti loman suhteen. Loma ei korvaa kaikkea menetettyä aikaa tai sitä, mitä koko vuonna on jäänyt tekemättä. Myös arjessa ja viikonlopuissa tulisi olla palautumisen elementtejä, jottei lomaan kasaudu liikaa odotuksia.

Koivisto kehottaa muistelemaan edellisten vuosien lomia. Mitkä niistä ovat olleet erityisen onnistuneita? Milloin on palannut virkistyneenä töihin?

– Pohdi rehellisesti, mikä on ihan ehdoton juttu, jonka haluat tehdä, ja priorisoi se. Muut asiat joko toteutuvat tai eivät. Loma tekee hyvää, vaikka se ei aina onnistuisi täydellisesti!

Tuoreimmat aiheesta

Studio55