Valko-Venäjän presidentti mahtaili Venäjän tuomilla taktisilla ydinaseilla

lukashenka
Presidentit Vladimir Putin ja Aljaksandr Lukashenka Pietarissa tammikuussa 2024.
Julkaistu 25.04.2024 21:13
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Valko-Venäjällä on useita kymmeniä Venäjän taktisia ydinaseita asetettu käyttövalmiiksi, presidentti Aljaksandr Lukashenka sanoi maan kerran viidessä vuodessa kokoontuvassa kansankokouksessa. Maat sopivat ydinaseiden siirtämisestä viime kesänä. Neuvostoliiton jälkeisen Venäjän ydinaseita on nyt tiettävästi ensimmäistä kertaa sijoitettu maan rajojen ulkopuolelle. 

– Ei todennäköisesti ole tarvetta palauttaa strategisia (ydinaseita), emme aio sotia Yhdysvaltoja vastaan. Strategiset aseet ovat mannertenvälisiä ballistisia ohjuksia, joita täällä oli aiemmin. Mutta taktiset aseet, ilman muuta niitä pitää olla Valko-Venäjän maaperällä, Aljaksandr Lukashenka totesi.

Lukashenka sanoi, ettei hän halunnut mainita tarkkaa lukumäärää, mutta puhui ”useista tusinoista”. 

Neuvostoliiton aikana Valko-Venäjä oli osa kommunistivaltiota neuvostotasavaltana. Sen, Ukrainan ja Kazakstanin neuvostotasavaltojen maaperällä oli yhteensä yli 3 000 neuvostoliittolaista strategista ydinasetta.  

Ydinaseet palautettiin Moskovan alaisuuteen

Neuvostoliiton romahdettua ja siirryttyä historiaan, neuvostotasavalloissa olleet ydinaseet palautettiin Venäjälle. Tästä sovittiin Budapestissa 1994. Samassa sopimuspaperissa lukee, että ydinaseiden palauttamisen vastineeksi näiden itsenäistyneiden entisten neuvostotasavaltojen koskemattomuutta kunnioitetaan. Venäjä ei tätä pykälää noudattanut Ukrainan kohdalla. 

Läntiset tiedustelu- ja sotilaslähteet ovat vahvistaneet, että Venäjä todella on siirtänyt ydinaseita Valko-Venäjälle. Venäjän presidentti Vladimir Putin ja usea hänen hallintonsa edustaja on uhkaillut tai vihjannut ydinaseiden käytöstä Ukrainassa. 

Valko-Venäjä liittyi ydinaseiden leviämistä estävään ydinsulkusopimukseen 1993. 

Neuvostoliiton aikana Moskova siirsi Kuubaan taktisia ydinaseita 1960-luvun alussa liittyen kriisiin, joka tunnetaan Kuuban ohjuskriisinä. Neuvostoliitto oli rakentamassa Fidel Castron johtamalle Karibianmeren saarelle tukikohtia myös ballistisille ohjuksille, ja niihin kärkiä kuljettaneita aluksia oli matkalla Kuubaan. 

Kun taktisia ydinaseita on ajateltu käytettäväksi taistelukentällä, strategisten ydinaseiden maalit ovat syvällä vastustajan maaperällä ja myös siviilikohteissa, kuten suurkaupungeissa.

Lue lisää: Valko-Venäjän tuntija: Näin Putin vastaa Lukashenkan väitteisiin Nato-joukoista

Yhdysvaltojen ydinaseita useassa Nato-maassa 

Länsi-Euroopan maista Iso-Britannialla ja Ranskalla on ydinaseita. Yhdysvallat on sijoittanut ydinaseitaan natokumppaniensa Belgian, Alankomaiden, Italian, Saksan ja Turkin maaperälle. Kylmän sodan aikana Yhdysvaltain ydinaseita oli yllä mainittujen maiden lisäksi Kreikassa. Liittolais-Saksa oli tuolloin Länsi-Saksa.

Edellä mainittujen valtioiden lisäksi omia ydinaseita on Intialla, Israelilla, Kiinalla, Pakistanilla ja Pohjois-Korealla. 

Vain Yhdysvallat on käyttänyt ydinaseita sodassa: Japanin Hiroshimassa ja Nagasakissa elokuussa 1945.  

Lue lisää: Valko-Venäjä väittää: Liettuasta tehty dronehyökkäys Minskiin

Tuoreimmat aiheesta

Ydinaseet