Putinin laivasto kalistelee sapelia USA:n lähivesillä – mukana "ihmeaseita" kantava fregatti sekä ydinsukellusvene

Venäjän sotalaivat ja ydinkäyttöinen sukellusvene vierailevat Kuubassa kesäkuun 12. ja 17. päivän välisenä aikana. 

Yhdysvaltalaisen ajatushautomon ISW:n mukaan kyseessä voi olla Venäjän yritys herätellä Kuuban ohjuskriisin muistoja vuosikymmenien takaa sekä samalla kolistella sapelia Yhdysvaltain suuntaan.

Kuuban mukaan vierailulle saapuvat Venäjän pohjoisen laivaston fregatti Amiraali Gorshkov, ydinsukellusvene Kazan, polttoainelaiva sekä hinaaja. Ydinsukellusvene on risteilyohjuksin aseistettu alus eikä se siis kuljeta mukanaan ballistisia ydinohjuksia. 

Juttu jatkuu videon jälkeen

Stubb kommentoi ehdotusta lähettää joukkoja Ukrainaan - katso Stubbin ja Stoltenbergin tiedotustilaisuus 19:27
Presidentti Stubb kommentoi ehdotusta lähettää joukkoja Ukrainaan.

Venäjän mediassa mainitaan myös, että fregatti Amiraali Gorshkov kantaa mukanaan hypersoonisia Zircon-ohjuksia, joiden on väitetty kykenevän kantamaan myös ydinkärkiä. Venäjä on aiemmin hehkuttanut moninkertaista äänennopeutta lentävien ohjustensa voimaa.

Ukraina on kuitenkin onnistunut sodan aikana ampumaan alas myös hypersoonisia ohjuksia. Juuri hypersooniset ohjukset ovat olleet yksi Putinin niin kutsutuista ihmeaseista, joiden väitettyä voittamattomuutta Venäjä on käyttänyt propagandassaan.

Kuuba on kertonut, ettei alusten mukana ole ydinaseita eivätkä ne ”aiheita uhkaa alueelle.” 

Venäjän puolustusministeriön mukaan tarkoituksena on varmistaa Venäjän laivaston läsnäolo ”operatiivisesti tärkeillä alueilla valtameren takana.”

Yhdysvallat uskoo, että venäläiset laivat poikkeavat kesän aikana myös Venezuelassa.

Putin uhosi toimittajille

Venäjän presidentti Vladimir Putin uhkasi vastikään kansainvälisen median haastattelussa, että Venäjä antaa kolmansille osapuolille aseita, joilla ne saisivat Kremlin luvalla iskeä länsimaihin.

Haastattelussa Putin myös toisti Venäjän lukemattomia kertoja esittämän kannan, jonka mukaan länsimaiden asetoimitukset Ukrainalle ovat "hyvin vaarallinen askel" varsinkin, jos aseiden lahjoittajat ohjaavat niiden käyttöä.

ISW:n mukaan laivastovierailun eräs tarkoitus voi myös olla vetää länsimaiden huomiota enemmän itsensä suojeluun ja heikentää näin tukea Ukrainalle. 

Venäjä on Ukrainan sodan aikana käyttänyt ydinuhkaa systemaattisesti hidastamaan lännen Ukrainalle antamaa aseapua. Laivastovierailusta kerrottiin samoihin aikoihin Putinin haastattelun kanssa.

Yhdysvalloilta ja Saksalta lupa Ukrainalle käyttää antamiaan aseita iskuihin Venäjän puolelle 6:17
Yhdysvalloilta ja Saksalta lupa Ukrainalle käyttää antamiaan aseita iskuihin Venäjän puolelle.

Lue myös:

    Uusimmat