Valkoinen talo kiistää väitteet siitä, että Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto olisi kääntänyt kelkkansa Pariisin ilmastosopimuksen suhteen ja pehmentänyt kantaansa.
Wall Street Journalin mukaan Euroopan unionin virkamies on kertonut Trumpin hallinnon ilmoittaneen, ettei Yhdysvallat vetäytyisikään Parisiin ilmastosopimuksesta. Maa sen sijaan katsoisi, mihin se voisi nykyisessä sopimuksessa sitoutua.
Valkoisen talon mukaan Trumpin kanta on ennallaan. Valkoinen talo sanoo tiedotteessa presidentin tehneen äärimmäisen selväksi, että Yhdysvallat vetäytyy ilmastosopimuksesta, ellei sopimuksen ehtoja muuteta Yhdysvalloille mieluisemmaksi.
Noin 30 maan ympäristöministerit olivat eilen koolla Kanadan Montrealissa miettimässä, miten Pariisin ilmastosopimusta viedään eteenpäin, kun Trump päätti vetäytyä siitä. Kokouksessa oli mukana myös Yhdysvaltain tarkkailijaedustaja.
WSJ:n mukaan muutos Yhdysvaltain suhtautumisessa tuli ilmi juuri tässä kokouksessa.
Euroopan unionin ilmastoedustaja Miguel Arias Canete sanoi, että ensi viikon YK:n yleiskokouksen ohessa on tarkoitus tavata Yhdysvaltain edustajia ja kuulla, mikä on Yhdysvaltain todellinen kanta asiassa. Canete sanoi, että se on "melko erilainen suhteessa siihen, jonka olemme kuulleet presidentti Trumpilta aiemmin".
Trump sanoi vetäytymisilmoituksensa yhteydessä, että ilmastosopimus oli tähdätty Yhdysvaltain talouden kurjistamiseen. Samaan aikaan kilpailevia talouksia, kuten Kiinaa ja Intiaa, kohdeltiin suotuisammin.
Trumpin mukaan tarkoitus oli kuitenkin aloittaa neuvottelut kokonaan uudesta Yhdysvalloille suotuisasta sopimuksesta tai liittymisestä takaisin Pariisin sopimukseen paremmilla ehdoilla, kertoo muun muassa BBC.
Vieraillessaan Ranskassa heinäkuussa Trump vihjasi, että jotain saattaisi olla tapahtumassa ilmastosopimuksen suhteen, mutta ei kommentoinut asiaa tarkemmin.
Polttomoottoriautojen kieltämistä pohditaan
Kanadan ympäristöministeri sanoi kokouksen yhteydessä sen osallistujamaiden olevan sitoutuneet Pariisin ilmastosopimuksen täydelliseen noudattamiseen.
– Kaikki olivat sitä mieltä, että talous ja ympäristö ovat yhteydessä toisiinsa. Taloutta ei voi kasvattaa ilman, että ympäristöstä pidetään huolta, ministeri Catherine McKenna sanoi.
Lähes 200 maata sopi Pariisissa joulukuussa 2015 rajoittavansa hiilidioksidipäästöjä tavoitteenaan hillitä maailman keskimääräisen lämpötilan nousua 1,5 asteeseen vuoteen 2050 mennessä. Trumpin kerrottua vetäytymisestä kesäkuussa, EU, Kiina ja Kanada välittömästi uudistivat lupauksensa sopimuksen tavoitteisiin.
Alle kahden kuukauden päästä useiden maiden on tarkoitus kokoontua YK:n ilmastokokoukseen Bonniin Saksaan.
Maailman suurin autojen markkina-alue Kiina ilmoitti jokin aika sitten suunnittelevansa polttomoottoriautojen kieltämistä. Ranska ja Britannia suunnittelevat kieltävänsä niiden myynnin vuodesta 2040 lähtien.
Euroopan unionin tavoitteena on leikata päästöjään 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Unionin on myös tarkoitus lähiaikoina esitellä jäsenmailleen ehdotus, jonka avulla liikenteen hiilipäästöjä leikattaisiin.
1:40