THL kertoo tiedotteessaan hepatiitti E -tartuntojen määrän kasvaneen alkuvuonna. Tartuntojen yhteys lihatuotteisiin vaatii lisäselvitystä.
Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL kertoo, että sen tartuntatautirekisteriin on jo tammi-helmikuun 2024 aikana ilmoitettu 44 hepatiitti E -tapausta eri puolilta Suomea. Sairaalahoitoon tapauksista on joutunut 27.
Määrä on tavallista reilusti suurempi, sillä THL:n mukaan tartuntatautirekisteriin ilmoitetaan vuosittain vain noin 20–60 hepatiitti E -tapausta. Esimerkiksi viime vuonna tapauksia oli yhteensä 30.
THL:n haastattelemista 26 tapauksesta kaikki paitsi yksi olivat nauttineet lihaa tai lihaleikkeleitä ennen sairastumistaan. 22 mainitsi meetvurstin tai salamin eri tuotemerkeiltä. Koska lihatuotteita kuitenkin nautitaan yleisesti, vaatii havainnon merkitys vielä lisäselvitystä, painottaa THL tiedotteessaan.
Hepatiitti E -virukset voivat säilyä kylmäsavustetuissa kestomakkaroissa, joita meetvursti ja salami ovat, jos virusta on ollut raaka-aineissa.
Myös Belgiassa ja Tsekissä hepatiitti E -tapauksia on ilmoitettu tavanomaista enemmän tammikuun aikana. THL genotyypittää todetut virukset ja vertaa niitä muissa maissa todettuihin tapauksiin tunnistaakseen mahdollisen kansainvälisen epidemian.
Lue myös: Hallitsematonta verenvuotoakin aiheuttavaa denguekuumetta on löytynyt jo Euroopasta – taudissa yksi erikoinen piirre
Miten hepatiitti E tarttuu?
Hepatiitti E on viruksen aiheuttama maksatulehdus. Infektio on usein oireeton, joten se jää usein tunnistamatta, kertoo Terveyskirjasto
Oireita voivat kuitenkin olla kuume, vatsatautioireet sekä ihon ja silmän kovakalvon keltaisuus. Oireet ilmaantuvat keskimäärin vasta 40 päivää tartunnan saamisesta. Tautiin ei ole hoitoa, mutta se paranee itsekseen muutamassa kuukaudessa.
Erityisesti raskaana oleville tauti voi olla vakava.
Yleensä ihminen saa hepatiitti E -tartunnan elintarvikkeista. Tartunnan voi saada esimerkiksi raa'an tai huonosti kypsennetyn sian-, peuran- tai hirvenlihan, maksaa sisältävien tai salamityyppisten makkaroiden, simpukoiden tai tuoreiden ja pakastettujen vihannesten ja marjojen välityksellä, THL kertoo sivuillaan.
Virus voi levitä virusta kantavien ihmisten tai eläinten ulosteen välityksellä veteen ja elintarvikkeisiin, ja sitä voi esiintyä myös tartunnan saaneen eläimen sisäelimissä. Tartunnan voi saada suorassa kontaktissa virusta erittävän ihmisen tai eläimen ulosteeseen.
Pääasiassa virusta esiintyy sioilla, mutta Suomessa teurasikäisillä sioilla on THL:n mukaan vain vähän tartuntoja.
Ruoan normaali kuumennus tuhoaa hepatiitti E-viruksen.
Lue myös: Infektiot eivät ole ainoa riski matkustaessa: Talven suosikkikohteissa on korkea hepatiittiriski – näin viruksen voi saada
Katso myös: Moni suomalainen kärsii matala-asteisesta tulehduksesta – tällainen terveysriski se on
8:08
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: THL, Terveyskirjasto