Ilman pienhiukkasten määrä voi nousta ilotulituksen aikana uudenvuodenyönä paikallisesti jopa kymmenkertaiseksi normaaliin verrattuna, varoittaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.
Ilotulitteet heikentävät ilmanlaatua erityisesti silloin, kun uudenvuodenyönä on tyyntä ja pakkasta.
– Jos haluaa katsella ilotulitteita, kannattaa välttää paikkoja, missä maanpinnan läheisyydessä on silmin nähtävää savua tai ilma haisee savulle, sanoo ilmansuojeluyksikön päällikkö Hanna Manninen Helsingin seudun ympäristöpalveluista tiedotteessa.
Astmaa, muita kroonisia keuhkosairauksia tai sepelvaltimotautia sairastavien sekä lasten kannattaa seurata ilotulitusta etäältä.
Suomalaiset ampuvat vuodenvaihteessa taivaalle satojatuhansia kiloja ilotulitteita. Kappalemäärissä tämä tarkoittaa miljoonia yksittäisiä ilotulitteita. Niiden myötä ilmaan lentää myös valtavat määrät erilaisia kemikaaleja.
Ei pauketta ennen iltakuutta
Jos juhlii vuoden vaihtumista ilotulitteiden kera, se on syytä tehdä suojalasit ja järki päässä, muistuttaa pankki- ja vakuutusalan etujärjestö Finanssiala.
Ilotulitteita saa ampua uudenvuodenaattona vain kello 18–02.
Ilotulitteiden käyttöpaikkana kannattaa suosia syrjäisiä ja aukeita paikkoja. Lemmikkiä ei kannata ottaa mukaan katsomaan ilotulituksia.
Viime vuodenvaihteessa 12 ihmistä sai sairaalahoitoa vaatineita silmävammoja. Näistä kymmenen johtui ilotulitteesta, yksi tähtisadetikusta ja yksi eläinten karkotukseen tarkoitetusta P1-tuotteesta.
– Ilotulitteiden aiheuttamia silmävammoja yhdistää useimmiten se, ettei vammautuneilla ole suojalaseja. Niitä suositellaan niin ilotulitteen sytyttäjille kuin katsojillekin, sanoo Finanssialan johtava asiantuntija Petri Mero.
Vuodenvaihteen ympärillä pelastuslaitoksilla oli vuosi sitten sammutettavina viisi rakennuspaloa ja 70 muuta ilotulitteista johtuvaa paloa, ilmenee pelastuslaitosten Pronto-rekisteristä. Siksi ilotulitteiden käytössä on tärkeää myös oikea etäisyys rakennuksiin.