Tarkkana ilotulitteiden kanssa! Yksi hankinta erityisen tärkeä – "Lähes puolet ilotulitteiden aiheuttamista silmävammoista osuu sivustakatsojalle"

ilotulitus
Shutterstock
Julkaistu 30.12.2021 08:08
Toimittajan kuva

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Ilotulitteiden kanssa samalla kauppareissulla kannattaa ehdottomasti hankkia suojalasit, muistuttavat HUS ja Finanssiala ry. Vammat ja vahingot on mahdollista välttää, kun ilotulitteita käsittelee ohjeiden mukaan ja käyttää suojalaseja. Kiinteistöliitto muistuttaa myös, että raketteja ei pidä ampua taloyhtiön pihalla.

Ilotulitteet kuuluvat monen uudenvuoden juhlintoihin. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin mukaan niistä seuraa vuosittain myös ikävämpiä juttuja, nimittäin silmävammoja. Viime vuodenvaihteessa sairaalahoidossa oli 11 ihmistä ilotulitteista johtuneiden vammojen takia. HUSissa heistä hoidettiin kahta eikä kummallakaan ollut onnettomuuden sattuessa suojalaseja.

Lue myös: Vuoden pelottavin ilta lemmikeille on taas ovella: Valmistaudu ajoissa – "Eläimille paras palvelus"

Käytä suojalaseja!

Ilotulitteiden aiheuttamat keskivaikeat ja vaikeat silmävammat voitaisiinkin miltei aina välttää sillä, että ilotulitusta seuraava juhlaväki käyttäisi suojalaseja.

Suojalasien käyttö ilotulitteita sytyttäessä on ollut pakollista vuodesta 2011 lähtien. Kaikkien show’ta seuraavien uudenvuoden juhlijoiden olisi hyvä käyttää suojalaseja, koska silmävammoja voi saada myös seuratessaan ilotulitusta pitkänkin matkan päästä. Tämä koskee niin lapsia kuin aikuisiakin.

– Lähes puolet ilotulitteiden aiheuttamista silmävammoista osuu sivustakatsojalle. Tulitteiden joukossa on aina viallisia kappaleita, vaikka niitä käytettäisiin ohjeiden mukaisesti. Ne voivat räjähtää syttyessä, jäädä maastoon tai kääntyä väärään suuntaan, kertoo HUSin silmätautien ylilääkäri Tero Kivelä.

– Silmävamma aiheuttaa parikin viikkoa työkyvyttömyyttä, kipua ja särkyä. Vaikeamman silmävamman saaneille voi jäädä pysyviä haittoja. Suojalaseja käyttävien silmävammat ovat yleensä lieviä.

Erityisen tärkeää olisi, että lapset käyttävät suojalaseja katsellessaan ilotulitusta. Lasten saamien silmävammojen osuus ei nimittäin ole merkittävästi vähentynyt. HUSin mukaan viime vuonna nuorin silmävamman saanut oli 4-vuotias.

Jos siis kotoa ei löydy suojalaseja, ne kannattaa ilotulitteita ostaessa ehdottomasti hankkia.

joku kuvaa ilotulitusta puhelimella

Suojalaseja kannattaa käyttää, vaikka seuraisi ilotulitusta ulkona etäämmältäkin.

Älä lähde sooloilemaan ilotulitteiden kanssa

Ilotulitteiden ampuminen on sallittua uudenvuodenaattona kello 18–02. Ilotulitteiden turvaohjeita pitäisi noudattaa huolella, jotta juhlijoille tai kenenkään omaisuudelle ei aiheudu niistä vahinkoja. Alaikäiset eivät saa käsitellä raketteja eikä kenenkään pitäisi lähteä sytyttelemään raketteja juhlajuomista päihtyneenä.

– Ilotulitteiden käsittelyssä on oltava erityisen huolellinen, jotta vahingoilta vältytään, Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Petri Mero sanoo.

Älä ota lemmikkiä mukaan katsomaan ilotulituksia. Olemme aiemmin kertoneet, miten lemmikkejä voi uutenavuotena suojella traumoilta.

Etenkin kroonisia keuhkosairauksia, kuten astmaa, sairastavien sekä perheen pienimpien kannattaa katsoa ilotulitusta etäältä.

Valitse turvallinen paikka

Ilotulitteita ei pidä sytytellä missä tahansa. Turvallinen paikka on tarpeeksi kaukana rakennuksista. Valitse siis mieluiten syrjäinen ja aukea paikka.

Taloyhtiön piha ei sovellu rakettien ampumiseen, muistuttaa Kiinteistöliitto. Siellä raketteja voi olla vaikea ampua turvallisesti. Lisäksi naapurien kärsivällisyys ja lemmikkien hermot voivat joutua pamausten voimasta koetukselle. Kun raketteja ampuu jossain muualla, vältetään myös se riski, että raketit osuvat rakennuksiin tai autoihin.

Kiinteistöliitto muistuttaa, että ilotulitteita ei saa säilyttää taloyhtiön yhteisissä tiloissa, ullakolla tai verkkokellarissa.

Lue myös: 5-vuotias Lily-koira menetti 17 hammasta, koska pelästyi ilotulitteita – eläinlääkäri Karoliinalta muistutus uudestavuodesta

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: HUS, Finanssiala ry, Kiinteistöliitto

Tuoreimmat aiheesta

Ilotulitteet