Vaitonaisena Helsingin korkeimman oikeuden oikeuskäsittelyyn saapunut valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen kommentoi ennen istunnon alkua, että kyseessä on ”viheliäinen päivä”.
3:04
Nissinen kertoo kuulemisessaan valvoneensa monta yötä ja miettineensä, miksi ei ole miettinyt esteellisyysasioita.
– Minulla oli ajatukset niin vahvasti kiinni siinä asiassa, etten esteellisyysnäkökohtia huomioinut.
Nissisen mukaan hän päätyi tilaamaan koulutusta Itä-Suomen päällikkönä toimiessaan, koska hänen mukaansa kaikki pitivät sitä tärkeänä.
– Se saattoi olla ihan ensimmäinen johtoryhmän kokous, jossa tästä keskusteltiin. Minä ehdotin syväjohtamiskoulutusta, eikä muita ehdotuksia tullut. Johtoryhmän silloisilla jäsenillä ei ollut kokemusta, eikä koulutusta näistä asioista. Minun arvioni oli silloin ja on edelleen, että esimies tarvitsee koulutusta päästäkseen näissä asioissa eteenpäin.
Nissisen mukaan hän ei ole ollut missään vaiheessa yhteydessä veljeensä koulutusasioihin liittyen, vaan on asioinut suoraan yhtiön kanssa.
– En ole henkilökohtaisesti veljeni kanssa näitä syväjohtamisasioita käsitellyt, Nissinen kommentoi kuulemisessaan.
Nissistä syytetään tahallisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta liittyen johtamiskoulutushankintoihin hänen veljensä yritykseltä. Nissinen on myöntänyt tuottamuksellisen virkavelvollisuuden rikkomisen, mutta kieltää tahallisuuden.
Syytteessä mainittuja hankintoja tehtiin veljen firmasta, kun Nissinen toimi Itä-Suomen syyttäjänviraston päällikkönä ja myöhemmin valtakunnansyyttäjänä.
STT:n mukaan korkein oikeus aikoo antaa ratkaisunsa valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen virkarikossyytteestä ennen vuodenvaihdetta. Syyttäjänä toimiva apulaisoikeuskansleri Kimmo Hakonen vaatii Nissiselle sakkorangaistusta, mutta ei tämän erottamista.