Valtioneuvosto on päättänyt irtisanoa virkarikoksesta tuomitun valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen. Valtioneuvoston mukaan Nissinen ei enää ole täysin toimintakykyinen hoitamaan kaikkia valtakunnansyyttäjälle kuuluvia tehtäviä.
– Valtakunnansyyttäjän tehtävä on virka, jonka hoitamisessa voidaan edellyttää erityistä moitteettomuutta. Valtakunnansyyttäjän nauttima luottamus ja uskottavuus ovat keskeinen osa hänen toimintakykyään, oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) toteaa.
Valtioneuvosto korostaa, että valtakunnansyyttäjän toimintakyvyn osittainenkin puute vaikuttaa välittömästi myös koko oikeusjärjestelmän uskottavuuteen
Oikeusministeriö: Kirjallinen varoitus ei olisi riittänyt
Oikeusministeriö kertoi eilen esittävänsä Nissisen irtisanomista. Irtisanomista koskevassa muistiossa todetaan, ettei toisena vaihtoehtona ollut kirjallinen varoitus olisi poistanut valtakunnansyyttäjän toimintakykyyn ja syyttäjänlaitoksen luotettavuuteen liittyviä ongelmia.
– Valtakunnansyyttäjän asemassa olevan henkilön syyllistyttyä viranhoidon yhteydessä tuomiosta ilmenevän kaltaiseen rikokseen, ei varoitusta voida pitää riittävänä seuraamuksena, ministeriö toteaa muistiossa.
Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.
Korkein oikeus tuomitsi Nissisen joulukuussa tahallisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta 40 päiväsakkoon.
Korkeimman oikeuden mukaan Nissinen osallistui esteellisenä syyttäjälaitoksen koulutushankintoihin vuosina 2010–2015. Hankinnat tehtiin yrityksestä, jossa Nissisen veli oli merkittävässä asemassa.
Nissinen antoi tammikuun alussa oikeusministeriölle selvityksen jatkostaan virassaan. Hän vetosi muun muassa pitkään uraansa valtion palveluksessa. Hän korosti olleensa ennen joulukuista tuomiota rikkeetön.
Irtisanottu Nissinen nauttii edelleen yli 10 000 euron kuukausipalkkaa
Valtioneuvoston mukaan Nissiselle maksetaan irtisanomisajan palkka.
Lännen Media kertoi keskiviikkona, että potkut takaavat Nissiselle puolen vuoden palkan siten, että hän on virasta pidätettynä. Virasta pidättäminen tarkoittaa, että Nissinen ei tee töitä irtisanomisaikanaan.
Ylijohtaja Arto Kujala oikeusministeriöstä kertoo STT:lle, että jos Nissinen olisi irtisanoutunut itse, palkallinen irtisanomisaika olisi ollut kaksi kuukautta. Nissisen kuukausipalkka on valtiovarainministeriön mukaan vajaat 10 600 euroa kuukaudessa.
Virkarikosoikeudenkäynnissä Nissinen kuvaili tilannettaan ammatilliseksi, sosiaaliseksi ja taloudelliseksi katastrofiksi.
Kujalan mukaan Nissisen seuraajaksi määrätään väliaikainen valtakunnansyyttäjä irtisanomisajalle. Oikeusministeriön esityksestä valtioneuvosto esittää määräaikaista virkanimitystä presidentille, joka päättää asiasta virallisesti.
Tällä hetkellä Nissistä sijaistaa apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen, joka sijaisti Nissistä myös virkarikosprosessin ajan.
– Kun irtisanomispäätös on tullut lainvoimaiseksi kuuden kuukauden irtisanomisajan jälkeen, virka laitetaan normaalisti avoimeen hakuun ja Nissiselle valitaan hakijoista pätevin seuraaja, Kujala kertoo.
Prosessi voi vielä pitkittyä, sillä Nissisellä on mahdollisuus valittaa irtisanomisestaan korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
Video alla: Nissinen vertasi virkarikostaan sähköpaimeneen pissaamiseen, kun hän puhui tapauksesta syyttäjille joulukuussa. MTV:n Rikospaikka sai haltuunsa tilaisuudesta kuvatun videon.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.