Oikeusministeriön esitys valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen irtisanomisesta on linjassa korkeimman oikeuden (KKO) tuomion kanssa, katsoo Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää.
Mäenpään mukaan KKO katsoi joulukuisessa tuomiossaan Nissisen menettelyn heikentäneen luottamusta syyttäjälaitoksen toimintaan.
– Mielestäni tuomiossa oli peruste, jonka mukaan Nissisen rangaistava menettely heikentää luottamusta syyttäjälaitoksen toimintaan. Se on sen verran vakava moite, että sen perusteella ministeriön ehdotuksen voi sanoa olevan linjassa KKO:n arvion kanssa, Mäenpää sanoo STT:lle.
Oikeusministeriö esittää torstaina valtioneuvostolle valtakunnansyyttäjä Nissisen irtisanomista.
Ministeriön arvion mukaan Nissisellä ei enää ole edellytyksiä hoitaa valtakunnansyyttäjän tehtävää joulukuun tuomion jälkeen. Ministeriö kertoo perustelunsa valtioneuvoston ratkaisun jälkeen.
Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) kommentoi asiaa keskiviikkona lyhyesti Twitterissä.
– Olen huolellisen kokonaisharkinnan jälkeen tänään päättänyt käynnistää valtakunnansyyttäjän irtisanomisprosessin.
Häkkänen kirjoitti kommentoivansa asiaa vasta torstaina valtioneuvoston istunnon jälkeen.
KKO tuomitsi Nissisen joulukuussa tahallisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta 40 päiväsakkoon. Korkeimman oikeuden mukaan Nissinen osallistui esteellisenä syyttäjälaitoksen koulutushankintoihin vuosina 2010–2015. Hankinnat tehtiin yrityksestä, jossa Nissisen veli oli merkittävässä asemassa.
"Vaikea nähdä, että tulisi painavaa perustetta toiseen suuntaan"
Mäenpään mukaan ministeriön olisi ollut mahdollista päättää toisin Nissisen jatkosta, jos olisi katsottu, ettei luottamus syyttäjälaitokseen ole tärkeä.
– Sanoisin, että tämä olisi aika epätodennäköinen vaihtoehto, koska luottamus on niin tavattoman tärkeä koko syyttäjäntoiminnan kannalta.
Mäenpään mukaan valtioneuvosto voi torstaina hylätä ministeriön esityksen. Hän kuitenkin toteaa, että Suomessa on vakiintunut tapa, että ministereiden esitykset hyväksytään.
– Tässä on kysymys myös laillisuusarvioinnista, joten on vaikea nähdä, että valtioneuvostossa voisi tulla toiseen suuntaan niin painavaa laillisuusperustetta, jonka perusteella katsottaisiin, ettei ministeriön esitys ole hyväksyttävä.
3:09
Mäenpää pitää tilannetta äärimmäisen poikkeuksellisena.
– Paitsi sen vuoksi, että kyseessä on tietyn alan ylin virkamies, mutta myös siksi, että tämä ala sattuu olemaan oikeushallinnon ydinaluetta. Voidaan edellyttää tiukkaa lain noudattamista.
"Työpanokselleni on suuri tarve", Nissinen kirjoitti ministeriölle
Nissinen antoi tammikuun alussa oikeusministeriölle selvityksen jatkostaan virassaan. Hän vetosi muun muassa pitkään uraansa valtion palveluksessa. Hän korosti olleensa ennen joulukuista tuomiota rikkeetön.
– Virkaurani valtion palveluksessa on kestänyt runsaat 36 vuotta ja on ollut nyt saamaani tuomiota lukuun ottamatta rikkeetön ja moitteeton, Nissinen kirjoitti.
Teko ei hänen mukaansa välittömästi liity syyttäjälaitoksen ydintehtävään eli rikosvastuun toteuttamiseen. Lisäksi hän vetosi avoimuuteensa prosessin aikana.
Nissisen mukaan häntä tarvitaan, sillä syyttäjälaitoksessa on edessä isoja muutoksia.
– Työpanokselleni on suuri tarve, Nissinen kirjoitti.