Oikeusministeriö arvioi valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen saamaa virkarikostuomiota ja harkitsee, onko asiassa syytä ryhtyä toimenpiteisiin. Nissisen virasta pidättäminen päättyy tuomion antamiseen, koska Korkeimman oikeuden ratkaisu on lainvoimainen.
Korkein oikeus tuomitsi valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen tahallisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta 40 päiväsakkoon. Korkein oikeus katsoi, että Nissisen teko oli tahallinen.
OIkeusministeriö arvioi nyt, onko asiassa tarvetta virkamiesoikeudellisille toimenpiteille. Oikeusministeriön ylijohtaja Arto Kujalan mukaan sellaisia ovat huomautus, varoitus tai irtisanominen.
– Jatkamme hallinnollisella tasolla, ja nyt käynnistetään selvitys. Kun ei ole ennakkotapausta, pitää aloittaa niin sanotusti puhtaalta pöydältä.
Kujalan mukaan oikeusministeriö voi antaa Nissiselle huomautuksen tai varoituksen. Irtisanominen taas kuuluu valtioneuvoston tai tasavallan presidentin valtaoikeuksiin.
Arvioinnissa otetaan huomioon muun muassa korkeimman oikeuden antama tuomio ja sen perustelut sekä valtakunnansyyttäjän tehtävä ja asema. Oikeusministeriö kuulee Nissistä arvioinnin yhteydessä.
Korkeimman oikeuden mukaan Nissinen osallistui esteellisenä syyttäjälaitoksen koulutushankintoihin vuosina 2010–2015. Hankinnat tehtiin yrityksestä, jossa Nissisen veli oli enemmistöosakkaana ja hallituksen puheenjohtajana tai hallituksen jäsenenä.
Nissinen on kertonut oikeudelle, ettei hänellä ollut ennen esitutkintaa tarkkaa tietoa veljensä asemasta firmasta, josta hankinnat tehtiin. KKO ei pitänyt tätä uskottavana.
Oikeusministeriö tiedottaa ratkaisustaan tammikuun aikana.