Vaikka Ruotsin vaalien häviäjät, perinteiset valtablokit, punavihreä nykyinen hallitus ja opposition porvariallianssi, juhlivat eilen vaalituloksia jonkinlaisina torjuntavoittoina ja pyrkivät molemmat julistautumaan seuraavan hallituksen muodostajaksi, on selvää, että vaalien voittaja oli maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit, kirjoittaa vaaleja paikan päällä Ruotsissa seurannut MTV Uutisten toimittaja Heikki Piuhola.
Puolue nosti kannatustaan edellisistä vaaleista viisi prosenttiyksikköä. Se pysyi Ruotsin kolmanneksi suurimpana puolueena. Suurin osa puolueen uusista äänestäjistä tulee tasaisesti niin sosiaalidemokraateista kuin kokoomuksesta.
Lue myös:
Tämä mies saa koko Ruotsin kuumenemaan – kuka on maahanmuuton ykkösvastustaja Jimmie Åkesson?
Politiikan tutkijoiden mukaan äänestäjien sitoutuminen on selvästi vähentynyt ja ovensuukyselyjen perusteella näyttää siltä, että 40 prosenttia äänestäjistä vaihtoi puoluetta edellisiin vaaleihin verrattuna.
Ruotsin perinteinen valta- ja hallituspuolue teki vaaleissa huonoimman vaalituloksen sataan vuoteen.
Huonosta tuloksesta huolimatta se piti Ruotsin suurimman puolueen aseman ja on Euroopassakin kannatusprosenteillaan toiseksi suurin sosialidemokraatinen puolue.
Kokoomuksen tulos on yksi sen historian huonoimmista, se ei kuitenkaan vaientanut puolueen johtoa luopumaan vaatimuksestaan pääministeri Stefan Löfvenin välittömästä erosta. Saman vaatimuksen esitti vaalivoittoaan juhlinut ruotsidemokraatit.
Ei mitään ilmiselvää hallitusvaihtoehtoa
Hallituksen muodostamiseen on vaikea löytää vaalituloksesta mitään ilmiselvää vaihtoehtoa, tämä kävi yön aikana selväksi. Ruotsin poliittisessa järjestelmässä valtiopäivillä äänestetään puhemiehen ehdottoman hallituksenmuodostajan luottamuksesta ja siinä äänestyksessä porvaripuolueet voivat äänestää epäluottamusta Löfvenillä. Silloin hän ei pääse edes yrittämään.
Löfven ehdotti jo ennen vaaleja mahdollista blokkirajan ylittämistä hallituksen tai hallitusyhteistyön muodostamisessa, erityisesti porvariblokkiin kuuluvien keskustan ja liberaalien kanssa. Mutta sekään vaihtoehto ei saisi enemmistöä valtiopäiville. Keskustalle ei sovi missään tapauksessa, että tuohon hallitukseen tulisi myös vasemmistopuolue edes äänettömänä takuumiehenä mukaan.
Keskustalle ei sovi myöskään se vaihtoehto, että ruotsidemokraatit olisi tukemassa porvariallianssin hallitusta, eikä se sovi ruotsidemokraateillekaan, puolue ei halua tukea maahanmuuttomyönteistä keskustaa missään vaihtoehdossa.
Ruotsidemokraatit tarjoavat itseään maltillisen kokoomuksen kumppaniksi hallitukseen. Tarjouksen on pakko houkutella Kristerssonia, mutta samalla hän joutuisi hajottamaan vuosikaudet hyvin toimineen porvariallianssin.
Kelpaavat äänestäjille, mutta eivät muille puolueille
Politiikan tutkijat ovat väläyttäneet vaihtoehdoksi myös selvää vähemmistöhallitusta, mutta sen tueksi tarvittaisiin poliittinen sopimus useiden puolueiden kanssa.
Yhtenä vaihtoehtona, ehkä viimeisenä eli neljäntenä yrityksenä, on väläytetty keskustan Annie Lööfin johtamaa vähemmistöhallitusta, jolle myös demarit voisivat antaa tukensa etukäteen sovituissa asioissa, kuten budjetin hyväksymisessä.
Kyselyjen mukaan ruotsalaiset äänestäjät suhtautuvat ruotsidemokraattien hallitusvastuuseen paljon myönteisimmin kuin muut puolueet. Ennen vaaleja valetut kivijalat erilaista vaihtoehdoista estävät nyt kuitenkin yhteistyöstä puhumisen, ruotsidemokraatit suljettiin käytännössä kaikkien puolueiden taholta ulos mahdollisista yhteistyö- ja tukipuoluevaihtoehdoista.
Myös monet politiikan tutkijat sanovat suoraan, että muiden puolueiden allergisuus ruotsidemokraateille merkitsee vain sitä, että vuodesta 1988 jatkunut kannatuksen kasvu jatkuu seuraavissakin vaaleissa.
Ruotsin johtavat poliitikot ovat nyt sen edessä, että joko vanha blokkiipolitiikka on hajotettava ja rakennettava uusi blokki ruotsidemokraatteja vastaan tai puolueiden on hyväksyttävä ruotsidemokraatit samaan pöytään neuvottelemaan ehdoista, joilla puolue otetaan samaan poliittiseen pöytään muiden puolueiden kanssa.
Monessa puoluetoimistossa palavat valot vielä monena yösydämenä kun eri vaihtoehtoja ja niiden hintaa punnitaan.