Maailman valtiot ovat lisäämässä kivihiilen tuotantoa kolminkertaiseksi verrattuna siihen, mitä ilmastotavoitteiden toteutuminen edellyttäisi.
Ilmastotavoitteiden saavuttaminen edellyttäisi fossiilisten polttoaineiden tuotannon ja kulutuksen nopeaa vähentämistä. Sen sijaan valtiot ovat kasvattamassa tuotantoa. Tämä käy ilmi tänään julkaistuista YK:n ja viiden tutkimuslaitoksen raportista.
Kivihiili on edelleen tärkeä polttoaine monille valtioille eikä siitä aiota luopua lähitulevaisuudessa.
– Itse asiassa kehitys menee väärään suuntaan. Kun meidän pitäisi 10 miljoonaa gigatonnia vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä, me lisäämme saman määrän. Kyllä maailmalla olisi korkea aika ryhdistäytyä, huomauttaa Helsingin yliopiston ympäristöekonomian professori ja Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen.
Myös öljyn ja maakaasun tuotanto on kasvamassa, mutta maltillisemmin kuin hiilen.
Uusiutuviin pitäisi investoida enemmän
Pariisin ilmastosopimuksessa sovittu tavoite pysäyttää ilmaston lämpeneminen alle kahteen asteeseen näyttää siis karkaavan käsistä.
Fossiilisten polttoaineiden käyttöä aiotaan lisätä selvästi enemmän kuin valtiot ovat ilmastolupauksissaan kertoneet. Ilmaston lämpenemisen pysäyttäminen 1,5 tai edes kahteen asteeseen vaatisi nopeaa luopumista fossiilisista polttoaineista.
– Osa valtioista ei satsaa uusiutuviin. Se vaatisi investointeja ja jos niitä ei jouduteta eikä edistetä, se vie markkinaehtoisesti oman aikansa. Tässä se valtioiden aktiivisuus hoitaisi kyllä olennaisesti nopeammin fossiilisen kapasiteetin pois. Euroopassa päästökaupan tehottomuus on ollut pitämässä kivihiiltä tuotannossa ja estämässä uusiutuvien voittokulkua. Meillä on politiikkaongelmia, energiasektorin jäykkyysongelmia ja haluttomuusongelmia, summaa Ollikainen.
Fossiilisten polttoaineiden tuotantoa tuetaan edelleen
Valtiot myös tukevat edelleen fossiilisten polttoaineiden tuotantoa.
– Täytyy Suomessakin katsoa asiassa peiliin. Meilläkin on näitä verotukien kautta annettavia tukia. Kyllä veropolitiikan reformi on välttämätön joka paikassa, sanoo Ollikainen.
Suomessa kivihiilestä on päätetty luopua vuoteen 2029 mennessä. Tavoitteena on hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä.
– Se onnistuu sillä, että hoidetaan fossiiliset polttoaineet pois tuotannosta, ei edes kaikkea, mutta merkittävä osa. Kivihiilen poistumisen lisäksi turpeen käyttö on puolitettava 2030 mennessä ja lopetettava 2035 mennessä. Teollisuudessa fossiilisten polttoaineiden käyttö lämmön tai teollisuuskaasujen tuotannossa pitäisi vaihtaa uusiutuviin. Kun vielä lisätään energiatehokkuus ja liikenne, niin näillä Suomi saavuttaisi hiilineutraaliuden, laskee Ollikainen.
Suurimmat fossiilisten polttoaineiden tuottajamaat ovat Kiina, Yhdysvallat, Venäjä, Intia ja Australia.
Fossiiliset polttoaineet tuottavat kolme neljäsosaa ilmastoa lämmittävistä hiilidioksidipäästöistä.